ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λύση Κυπριακού μέσα στο 2012 θέλει ο ΟΗΕ

13:46 - 13 Μαϊ 2011 | Πολιτική
Λύση του Κυπριακού μέχρι τα μέσα του 2012 προωθεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αν και αρνείται ότι έχει θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι η θέση πως το Κυπριακό πρέπει να λυθεί προτού η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο του 2012 έχει γίνει αποδεκτή από ορισμένους ηγέτες χωρών της ΕΕ, καθώς και από τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια.

"Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, αλλά προφανώς όλοι εργάζονται προσπαθώντας να επιτευχθεί λύση πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο" ανέφερε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημειώνοντας ότι, αν αυτό δεν επιτευχθεί μέχρι τότε, είναι δύσκολο να αναμένει κανείς πως θα γίνουν μεγάλα βήματα στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας ή στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013.
"Είναι λογικό πως είναι καλύτερα να προσπαθήσουμε να έχουμε μια λύση υπογραμμένη και σφραγισμένη -έστω και αν δεν θα έχει εφαρμοσθεί- πριν από τότε" δήλωσε ο κ. Ντάουνερ, σημειώνοντας ότι συζητά με τον Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ένα 'σχέδιο δράσης', πριν την αναμενόμενη συνάντησή τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, στις 4 Ιουλίου στη Γενεύη.
Πρόσθεσε ότι στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτή η συνάντηση να βοηθήσει πραγματικά, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει μπροστά μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στη διαδικασία των συνομιλιών υπάρχουν, ακόμη, θέματα, στα οποία οι δύο πλευρές διαφωνούν διαμετρικά, όπως το θέμα των περιουσιών, οι διευθετήσεις ασφάλειας, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, η αποχώρηση δεκάδων χιλιάδων εποίκων, στην οποία αντιτίθεται η τουρκική πλευρά και οι διεθνείς εγγυήσεις, τις οποίες απορρίπτει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.