ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίθεση Καστανίδη στο Σημίτη για Siemens

14:26 - 13 Μαϊ 2011 | Πολιτική
Σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens. O κ. Καστανίδης γνωστοποίησε για πρώτη φορά την αλληλογραφία που είχε ως υπουργός Μεταφορών την περίοδο 1996-1997 με τον τότε πρωθυπουργό και αφορούσαν τη συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής για τις προμήθειες του Δημοσίου.

Αιτιολογώντας την στάση του, ο κ. Καστανίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: "Έχω πάντα αφοσίωση, πρώτα στη χώρα και μετά στο κόμμα μου. Δεν είναι τυχαία γεγονότα, σηματοδοτούν μια κρίσιμη καμπή στην πορεία του τόπου. Αν είχαμε τότε αποδεχθεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των προμηθειών, θα είχαμε κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στον πολιτικό και τους επιχειρηματίες. Δεν έχω μιλήσει έτσι 15 χρόνια, αισθάνομαι όμως βαριά την ιστορική ευθύνη να μιλήσω για όσα οφείλω."

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο κ. Καστανίδης, μέσα από τις επιστολές του διαφαίνεται ότι ο ίδιος επέμεινε να ελέγχονται όλες οι συμβάσεις του δημοσίου από ανεξάρτητη αρχή.

Την διακοπή της συνεδρίασης ζήτησε η ΝΔ

H τοποθέτηση Σκανδαλίδη προκάλεσε την παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας, δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου.  Ο κ. Τζαβάρας ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου οι βουλευτές να μελετήσουν το περιεχόμενο των επιστολών μεταξύ των κ.κ. Σημίτη και Καστανίδη, με το αιτιολογικό ότι ανατρέπονται, πλέον, όσα γνώριζαν έως τώρα για την υπόθεση. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο η συνεδρίαση αφορά συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Ζήμενς και όχι τη λήψη κάποιας απόφασης και απέρριψε το αίτημα.

Παράλληλα, τόσο οι εισηγητές τόσο του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης όσο και της ΝΔ Γρηγόρης Αποστολάκος παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο, που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από Προανακριτική Επιτροπή.

Κοινές διαπιστώσεις εξέφρασαν ακόμα και σε ό,τι αφορά "απαράδεκτες καθυστερήσεις από πλευράς δικαιοσύνης, καθώς ούτε μία από τις συμβάσεις της Siemens δεν έχει οδηγηθεί στο ακροατήριο" με αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε, να εντοπιστούν εμβάσματα από τα "μαύρα ταμεία" της γερμανικής εταιρίας που έμειναν στον αέρα χωρίς να βρεθούν οι τελικοί αποδέκτες τους.

Και οι δύο έκαναν έκκληση στη Δικαιοσύνη να περατώσει γρήγορα την έρευνα, γιατί αυτό όπως είπαν επιβάλλει το συμφέρον της χώρας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γρηγόρης Αποστολάκος υπογράμμισε ότι έγινε τεράστια προσπάθεια στην Εξεταστική Επιτροπή για να λάμψει η αλήθεια, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του ότι "πάνω από 5-6 βουλευτές μέλη της Επιτροπής δέχονταν απειλητικά και υβριστικά τηλεφωνήματα."

"Απόστημα διαπλοκής για πάρα πολλά χρόνια", χαρακτήρισε το σκάνδαλο Siemens ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο κ. Παμπούκης, τόνισε ότι πρόκειται για "διεθνές πολύ σοβαρό πολιτικό σκάνδαλο με τεράστιες επιπτώσεις για τη χώρα μας", υπεραμύνθηκε των ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αντέδρασε άμεσα όταν προέκυψε το θέμα, ενώ, άφησε αιχμές για την δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε υποθέσεις που έχουν ταράξει την χώρα να διερευνηθούν με ταχύτητα και να μην παραμένουν σκιές.

Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ακόμα ότι «θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο, εν ευρεία έννοια, να αποζημιωθεί» και πως «δεν προτίθεται να κάνει παζάρι», ενώ τόνισε ότι «η ελληνική η ελληνική πολιτεία έχει συγκροτημένο ηθικό αίτημα», προσθέτοντας ότι θα έπρεπε η ίδια η Siemens να σπεύσει να προτείνει αποζημίωση.

Επίσης, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός θεωρεί ότι η εξεταστική επιτροπή απέτυχε, ενώ καταγγέλλει συμψηφισμούς και δηλώνει πως επιφυλάσσεται για την συμμετοχή της και στην Προανακριτική Επιτροπή, όπως τόνισε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Εξεταστική Επιτροπή, ύστερα από έναν χρόνο ερευνών, με εξαίρεση την υπόθεση Μαντέλη και την ομολογία του Θ. Τσουκάτου, "δεν μπόρεσε να βρει λογαριασμούς μαύρου χρήματος και πού πήγαν τα 100 εκατ. ευρώ μίζας της Siemens."

Τελευταία τροποποίηση στις 15:06 - 13 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.