ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή

13:41 - 20 Μαϊ 2011 | Πολιτική
Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι, με χαρακτηριστικές τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του ηγέτη του ΑΚΕΛ ότι προτιμά έναν αριστερό Τουρκοκύπριο για πρόεδρο, αντί για έναν Ελληνοκύπριο δεξιό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρό προβάδισμα του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), έναντι του ΑΚΕΛ.

Οι δηλώσεις των κομμάτων

Καθοριστική για την ελπίδα και την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και τόνισε πως το κόμμα του θα στηρίξει τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, για να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα και η προοπτική για λύση.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις λύσης, θα πρέπει να υπάρξει συνέπεια σε όσα έχουν συμφωνηθεί, διαχρονικά, με τη διεθνή κοινότητα και τους Τουρκοκυπρίους. Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι η συνεννόηση και η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του θα εξακολουθήσει να υπηρετεί με συνέπεια και με το ίδιο αίσθημα εθνικής ευθύνης τις πολιτικές του θέσεις και εκτίμησε ότι στις 22 Μαΐου η Κύπρος θα αλλάξει σελίδα και η κυβέρνηση θα πάρει την απάντησή της από την κοινωνία, με ισχυρό και ηχηρό μήνυμα.
"Μπορεί γι' αυτούς η καταγωγή, η γλώσσα και η θρησκεία μας να αποτελούν δευτερεύον χαρακτηριστικό της ταυτότητας τους, αλλά θα πρέπει να πούμε στην ηγεσία του ΑΚΕΛ ότι είναι ανιστόρητοι, γιατί σ' αυτή την κυπριακή γη, όλους μας έσπειρε ο Ελληνισμός και όχι αυτούς η Αριστερά και όλους τους άλλους η Δεξιά" είπε ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι θα προτιμούσε για πρόεδρο αριστερό Tουρκοκύπριο παρά δεξιό Eλληνοκύπριο.
Ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριος Καρογιάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα παραμείνει ρυθμιστής και πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων του τόπου. Ο κ. Καρογιάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΔΗΣΥ, που κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, που διαφωνούν με την παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση, να το στηρίξουν. Επικρίσεις διατύπωσε και εναντίον της ΕΔΕΚ, λέγοντας ότι μετατράπηκε σε όψιμο σύμμαχο της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, επειδή αποδοκιμάζει την παραμονή του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στην τελευταία μεγάλη προεκλογική εκδήλωση του κόμματος, έκανε λόγο για εφησυχασμό και αδράνεια της κυβέρνησης ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία σε κρίση, με αρνητικά αποτελέσματα και για τα δημόσια οικονομικά και για τα νοικοκυριά και τους πολίτες. Είπε, επίσης, ότι πιο ανησυχητική και επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης στο Κυπριακό.
Δριμεία επίθεση τόσο κατά του ΑΚΕΛ όσο και εναντίον του ΔΗΣΥ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, υποστηρίζοντας ότι έχουν κοινές θέσεις στο Κυπριακό, με τις οποίες το κόμμα του διαφωνεί έντονα.
Τέλος, η γενική γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε πως στόχος του Κινήματος είναι η διατήρηση της κοινοβουλευτικής παρουσίας τους, με αύξηση του εκλογικού ποσοστού εξασφάλιση και δεύτερης έδρας, και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, λέγοντας ότι η αποχή δεν φέρνει την αλλαγή, αλλά στηρίζει το κατεστημένο.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.