ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανταλλάγματα για τη μειονότητα της Θράκης ζητούσε ο Ερντογάν για τη Χάλκη- Wikileaks

11:08 - 24 Μαϊ 2011 | Πολιτική
Ανταλλάγµατα για τη μειονότητα της Θράκης, όπως την αναγνώριση των "ψευδοµουφτήδων", την αύξηση της χρηµατοδότησης των µειονοτικών σχολείων και του αριθµού των τούρκων δασκάλων, αλλά και την κατασκευή τζαµιού στην Αθήνα, ζητούσε η Άγκυρα κάθε φορά που πιεζόταν από την Ουάσιγκτον για την επαναλειτουργία της Χάλκης.

'Οπως προκύπτει από εµπιστευτικά τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στο Wikileaks, οι Τούρκοι αξιωµατούχοι επαναλάµβαναν τον απαράδεκτο µε βάση το ∆ιεθνές ∆ίκαιο ισχυρισµό περί "αµοιβαιότητας" ακόµη και στον Πατριάρχη.
Όσο για τους Αµερικανούς, παρ’ ό,τι αναγνώριζαν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν προβλέπει πουθενά την αµοιβαιότητα, επέµειναν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για τη Χάλκη η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση, κάτι που απέρριψε ο Πατριάρχης.
"∆εν θα ήταν λογικό να συνδεθεί το θέµα της µουσουλµανικής µειονότητας στη Θράκη και του τζαµιού στην Αθήνα µε το θέµα του Πατριαρχείου, ούτε να εµπλακεί η ελληνική κυβέρνηση στη συζήτηση για τη Χάλκη. Ακόµη κι ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Χάλκη τουρκικό θεσµό και ότι το Πατριαρχείο δεν είναι εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης." απάντησε στις 20 Φεβρουαρίου του 2009 ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος στον συνοµιλητή του, γερουσιαστή του Ιλινόι Ρίτσαρντ Ντέρµπιν, στενό συνεργάτη του Μπαράκ Οµπάµα.
Κι αυτό διότι, όπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της αµερικανίδας προξένου στην Κωνσταντινούπολη Σάρον Ουίνερ, ο Ντέρµπιν – ο οποίος έχει ήδη συναντηθεί µε υψηλόβαθµους τούρκους αξιωµατούχους – αναφέρει στον κ. Βαρθολοµαίο ότι οι Τούρκοι συνοµιλητές του τού έχουν επισηµάνει πως µια κίνηση αµοιβαιότητας από την Αθήνα στο θέµα της χρηµατοδότησης των µειονοτικών σχολείων στη Θράκη και της αύξησης του αριθµού των τούρκων δασκάλων θα βοηθούσε στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα προκύπτουν οι λεπτοµέρειες των συναντήσεων που είχε ο Ντέρµπιν µια µέρα νωρίτερα µε τούρκους αξιωµατούχους.
Ο πρόεδρος Αµπντουλάχ Γκιουλ, σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, του λέει ότι η τουρκική κυβέρνηση κατανοεί τις ανάγκες της Εκκλησίας στην Τουρκία, αλλά ως προς τη Χάλκη προφασίζεται νοµικές επιπλοκές που σχετίζονται µε τη λειτουργία όλων των ιδρυµάτων θρησκευτικής διδασκαλίας.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεµίλ Τσιτσέκ υποστηρίζει ότι το θέµα δεν είναι πολιτικό, αλλά νοµικό και άπτεται του νόµου για τις θεολογικές σχολές, στόχος του οποίου είναι η ρύθµιση των ισλαµικών σχολείων «για να µη γίνει η Τουρκία Πακιστάν». Ταυτόχρονα, ωστόσο, όπως αναφέρεται, «ρώτησε ρητορικά αν θα έπρεπε και η Ελλάδα να προσέξει τους Τούρκους που ζουν στη Θράκη, των οποίων τα δικαιώµατα παραβιάζονται καθηµερινά».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.