ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα "ναι", τρία "όχι" κι ένα "θα δούμε" εισέπραξε ο Παπανδρέου από τους πολιτικούς αρχηγούς

13:17 - 24 Μαϊ 2011 | Πολιτική
(upd) Ένα "ναι", τρία "όχι" και ένα "θα δούμε" είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, για το θέμα της συναίνεσης. Καμία συναίνεση δε δίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς στην κυβερνητική πολιτική, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. Πιο διαλλακτικός φαίνεται ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό μίλησε όχι μόνο για συναίνεση, αλλά και για συνευθύνη. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα, μετά το τέλος της συνάντησης με τον κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι το καλύτερο που έχει να κάνει για τη χώρα είναι να φύγει. Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι συναινεί στη μείωση του κράτους, αλλά διαφωνεί στο φορολογικό. Τέλος, ο κ. Κουβέλης, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι καταψηφίζει τα νέα μέτρα.

Ο κ. Σαμαράς σε δηλώσεις του κατηγόρησε την πολιτική της κυβέρνησης ότι φέρνει περισσσότερη ύφεση, όχι λιγότερα ελλείμματα, κάνοντας λόγο για νέες φοροεπιδρομές σε βάρος όσων δεν αντέχουν, υπογραμμίζοντας ότι δεν συναινεί στην αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του μνημονίου.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι είναι σωστή η επιλογή των αποκρατικοποιήσεων, αλλά διαφωνεί με τη λογική της εκποίησης της κρατικής περιουργίας μέσα σε ένα κλίμα ταμειακού πανικού.
Εκτιμά ως σωστό μέτρο μια θέση και της ΝΔ τις συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων. Επίσης θεωρεί ως θετική την επιλογή της κυβέρνησης να εντάξει στο πρόγραμμά της προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τα αυθαίρετα, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την εργασιακή εφεδρεία.
Ωστόσο, τονίζει ότι "λίγα σωστά, σε ένα συνολικό λάθος δεν δίνουν τη λύση", όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι με το Ζάππειο 2 έδειξε το δρόμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει ούτε την επανεκκίνηση, ούτε την επαναδιαπραγμάτευση, ξεπερνώντας, όπως δήλωσε, τα όρια της αντοχής της κοινωνίας.

Ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε για συναίνεση, αλλά και συνευθύνη των πολιτικών δυνάμεων.
"Άκουσα με προσοχή τον πρωθυπουργό να εκθέτει τις απόψεις του, τον είδα αρκετά προετοιμασμένο" είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επισημαίνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου γνώριζε τις προτάσεις του κόμματός του, και εξήγησε ποιες υλοποιεί και ποιες σκέπτεται προς υλοποίηση. 
Όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης έθεσε στον πρωθυπουργό τις σκέψεις του, του και είπε ότι δεν «φτάνει μια αόριστη συναίνεση, πρέπει να υπάρξει συνευθύνη και να αναλάβουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις ένα κομμάτι από το βάρος. Να αχθοφορήσουν όλοι μαζί». Κάτι που -σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη- δεν απέρριψε ο πρωθυπουργός. 
Ο κ. Καρατζαφέρης προσήλθε στο Μέγαρο Μάξιμου, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γ. Γεωργίου και τον γραμματέα της ΚΟ του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδη.

Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Τσίπρα. Μετά την ολοκλήρωσή της, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για την κυβερνητική πολιτική. Έκανε λόγο για λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας και για έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για πρωτοφανή καταστροφή της Ελλάδας, από την εγκληματική, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική της κυβέρνησης.
Ο κ. Παπανδρέου ψάχνει συνενόχους και όχι συναίνεση, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι το καλύτερο που έχει να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να φύγει.

Ακολούθησε συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η αρχηγός της Δη. Συ. φάνηκε ως ένα βαθμό "ανοιχτή" στο θέμα της συναίνεσης, δηλώνοντας ότι συναινεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους. Ωστόσο, ζητάει διαφορετική φορολογική πολιτική, η οποία δεν θα εξοντώνει τους Έλληνες, αλλά θα προσφέρει τελικά μεγαλύτερα έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για κοινή διαπραγμάτευση όλων των κομμάτων από κοινού με την τρόικα, με επίκεντρο ένα διαφορετικό φορολογικό νομοσχέδιο.
Ταυτόχρονα, για συμβολικούς λόγους, όπως διευκρίνισε, ζήτησε τη μείωση των Ελλήνων Βουλευτών σε διακόσιους, αλλά και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.
Τέλος, ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλη, εισέπραξε ένα ακόμα "όχι" για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. Παράλληλα, τόνισε μόνο η ανάπτυξη μπορεί να φέρει διέξοδο στα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Ο αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς ζήτησε ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 20 δισ. ευρώ , το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.

Για τη συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πεταλωτής, ο οποίος τόνισε ότι αυτή έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Σαμαρά για υπευθυνότητα.
Για το φορολογικό, που είναι το κρίσιμο ζήτημα το οποίο χωρίζει την κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υποχωρήσει το έλλειμμα στο 6,4%. Τόνισε ότι οι προτάσεις της ΝΔ για το φορολογικό είναι υπό συζήτηση, αρκεί να επικεντρώνονται σε αυτόν τον στόχο.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:17 - 24 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.