ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νόμος στη Βουλή για τη χειραγώγηση στο ΧΑ, για όργιο ρουσφετιού μιλά το ΠΑΣΟΚ

20:49 - 07 Ιουλ 2006 | Πολιτική
Τροπολογία, με την οποία διευρύνονται οι περιπτώσεις για τις οποίες έχουν αστική ευθύνη τα μέλη του ΔΣ και το εν γένει προσωπικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την άσκηση των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία αρμοδιοτήτων τους, κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Η σχετική τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Τροποποίηση και Συμπλήρωση των Διατάξεων για τη Χρηματοδοτική Μίσθωση, Διατάξεις περί Δημοσίων Εσόδων και άλλες ρυθμίσεις» και αποτελεί επικαιροποίηση διάταξης του νόμου 2836/2000, για λόγους απλοποίησης και προκειμένου να προστεθούν στο πεδίο ευθύνης της Επ. Κεφαλαιαγοράς οι πράξεις χειραγώγησης της αγοράς, πέραν της παραβίασης του χρηματιστηριακού απορρήτου και της κατάχρησης πληροφοριών.

Σε ανακοίνωσή της, η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ρεσιτάλ αδιαφάνειας και όργιο ρουσφετιού, με τροπολογίες που κατατίθενται όταν η Βουλή δεν λειτουργεί.

«Με την σκανδαλώδη τροπολογία που κατατέθηκε από τον κ. Αλογοσκούφη, ενώ στο σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε υπέγραφε και ο κ. Παπαληγούρας, επιχειρείται να απαλλαγούν εκ των προτέρων στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς» τόνισε η βουλευτής της εξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

«Το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό: Τι φοβάται ο κ. Αλογοσκούφης; Ποιών τις ευθύνες επιδιώκει να καλύψει;»

Η κα Παπανδρέου κάνει λόγο για φωτογραφικές διατάξεις για να προστατεύσει η κυβέρνηση «ημετέρους».

Τέλος, επισημαίνει ότι «με την ίδια τροπολογία προχωρεί σε απευθείας αναθέσεις συμβάσεων έργου ή παροχής υπηρεσιών κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε και των βασικών αρχών της δημοσιότητας και του ανταγωνισμού που προβλέπονται από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τι απαντά η κυβέρνηση

Με ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τονίζει ότι «για μια ακόμη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η τροπολογία για την αστική ευθύνη των στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθιστά το υφιστάμενο πλαίσιο που ίσχυε με το νόμο 2836 του 2000 πιο αυστηρό, «καθώς με αυτή επεκτείνεται η ευθύνη των στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στην περίπτωση πράξεων χειραγώγησης της αγοράς, πέραν από τις περιπτώσεις παραβίασης του χρηματιστηριακού απορρήτου και κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών που ίσχυαν μέχρι τώρα».

Όσον αφορά τη τροπολογία για τις συμβάσεις για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι «αυτή αφορά μόνο τις συμβάσεις για τους συμβούλους και ισχύουν στο σύνολό τους όλοι οι κανόνες διαφάνειας του κοινοτικού δικαίου».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.