ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Που υποχωρεί και που τραβά κόκκινη γραμμή ο Παπακωνσταντίνου - Με ποια μέτρα χρυσώνει το χάπι στους βουλευτές

02:17 - 08 Ιουν 2011 | Πολιτική
(upd) Σε βαρύ κλίμα και με πολλούς αστερίσκους στο Μεσοπρόθεσμο θα συγκληθεί σήμερα το πολιτικό συμβούλιο του ΠαΣοΚ, μετά και την “ψυχρολουσία” που επεφύλαξαν στον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές της κυβέρνησης χτες στη μαραθώνια της ΚΤΕ.
Η ατμόσφαιρα στην κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ηλεκτρισμένη, καθώς η αγανάκτηση της πλατείας Συντάγματος μεταφέρθηκε χτες και στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΤΕ, με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να δέχεται ομαδικά πυρά τόσο για τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου όσο και στο νέο κύμα λιτότητας που αναμένεται να περάσει πάνω από την ελληνική οικονομία. Έτσι, μέχρι αύριο όμως, Πέμπτη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να κάνει εκ νέου αναθεωρήσεις στο Μεσοπρόθεσμο, λαβαίνοντας σοβαρά υπόψιν τις επισημάνεις των “πράσινων βουλευτών”, επανεξετάζοντας κυρίως τα μέτρα που πλήττουν άμεσα μισθωτούς και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, το ήδη φορτισμένο κλίμα επιβαρύνει η φημολογία ότι ορισμένοι βουλευτές εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησής τους, παρά να υπερψηφίσουν τα νέα επαχθή μέτρα. Για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, ήδη εξετάζεται το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών και η παράταση του μέτρου για την κατάργηση του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι θα δεχτεί και τις προτάσεις για επανεξέταση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, καθώς και της μείωσης του αφορολογήτου, υπό την προϋπόθεση όμως να προταθούν εφαρμόσιμα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. Μεταξύ των ισοδύναμων προτάσεων φαίνεται ότι είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης 3% για όλα τα εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ ή του ποσού εκείνου που θα αποτελούσε την βάση του νέου αφορολογήτου ορίου, καθώς και η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Το πακέτο των μέτρων το οποίο οι ίδιοι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τις επόμενες ημέρες, με τις όποιες βελτιώσεις γίνουν στο τελικό κείμενο, προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα που οδηγούν στον περιορισμό των δαπανών και την αύξηση της φορολογίας κατά 28 δισ. ευρώ ως και το 2015.

Ειδικά για το 2011 οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για να επιστρέψει το έλλειμα σε τροχιά μείωσης (μετά την αισθητή συρρίκνωση το 2010) προσδιορίζονται σε 6,4 δισ. ευρώ ποσό υψηλό εφ΄ όσον η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Παράλληλα, εξετάζεται η εναρμόνιση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 εργαζόμενους ως το 2015. Στην ίδια δέσμη, συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση των υπερωριών και των δαπανών για μετακινήσεις (εκτός έδρας) με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από τον Ιούλιο, η περικοπή κατά 50% του κινήτρου απόδοσης και η επιβολή εισφοράς υπέρ ανέργων 3% σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.


Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση με στόχο την εξοικονόμηση πόρων ύψους 2 δισ. ευρώ θα γίνει στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, τις υψηλές συντάξεις άνω των 1700 ευρώ και στα κοινωνικά επιδόματα.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί με τη μορφή ενός νόμου - πλαισίου και θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία ψήφισης. Εκεί θα αναλυθούν όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την εκταμίευση της 5ης δόσης αλλά και την πιθανότητα μιας επιπλέον βοήθειας.

ΝΔ: "Στα λόγια μας έρχονται επιτέλους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ"

Στα επικριτικά σχόλια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. «Με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου, ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έρχονται στα λόγια μας και δικαιώνουν τις θέσεις που από την αρχή αναπτύξαμε, αναγνωρίζουν πόσο δίκαιο είχε ο Αντώνης Σαμαράς. Συμφωνούν πως η κυβέρνηση δεν έλεγε και δεν λέει την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και την εξέλιξή της κατά τους 20 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία» είπε.

Ακόμη, σχολίασε τις εσωτερικές έριδες που ταλανίζουν το κυβερνών κόμμα τονίζοντας: «Την ώρα που η κυβέρνηση ζητά αόριστα συναίνεση από την αντιπολίτευση για να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της, δεν έχει τη συναίνεση των βουλευτών που τη στηρίζουν»

Τελευταία τροποποίηση στις 16:26 - 08 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.