ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wikileaks: Προτιμούσαν τον Γκιουλ από τον Ερντογάν οι Αμερικάνοι

11:48 - 09 Ιουν 2011 | Πολιτική
Οι Αµερικανοί θεωρούσαν τον Αµπντουλάχ Γκιουλ πιο αξιόπιστο και πραγµατιστή από τον Ερντογάν και θεωρούσαν τον ανασχηµατισµό του 2009 και την ένταξη συντηρητικών ισλαµιστών στελεχών στην κυβέρνηση ως έκπτωση του Ερντογάν ενόψει των εκλογών του 2011. Αυτό προκύπτει από τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στο Wikileaks, σύμφωνα με δημοσίευμα στα "Νέα".
Παράλληλα, οι ΗΠΑ έβλεπαν τον εκδηµοκρατισµό της Τουρκίας ως το µεγαλύτερο στοίχηµα για τον Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από τον εκλογικό θρίαµβο του 2007, καθώς, όπως έλεγαν, "τώρα οι πολίτες κάνουν κουµάντο". Αν όµως οι ισλαµιστές του ΑΚΡ δεν τα κατάφερναν, "η αποτυχία θα ήταν όλη δική τους."

Παρά τις όποιες προτιμήσεις των Αμερικάνων, η κοινή γνώμη της Τουρκίας εξακολουθεί να στηρίζει Ερντογάν.
Με ποσοστό 46,5% προηγείται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εν όψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία. Αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει αυτοδυναμία με περισσότερες από 330 έδρες. Παράλληλα,

Αυτό δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στην Τουρκία. Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης με 26,8%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης με 10,8% και οι ανεξάρτητοι, τους οποίους στηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 6,7%. Τη δημοσκόπηση ανακοίνωσε η εταιρεία "Konda" στην ιστοσελίδα της σημειώνοντας ότι το περιθώριο λάθους είναι 1,7%.

Σύμφωνα με την έρευνα, "σε περίπτωση που συνεχιστεί και τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές, η πτωτική τάση που παρατηρείται τον τελευταίο ένα μήνα, υπάρχει το ενδεχόμενο, το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος να περιοριστεί στο 45,5%.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:58 - 09 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.