ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα έκκληση για "εθνική συνεννόηση" από τον Πρωθυπουργό - Σαμαράς: Συστράτευση μόνο για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

18:41 - 10 Ιουν 2011 | Πολιτική
(upd) Επίσημο κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υπερβούν τις κομματικές γραμμές και να καταθέσουν τις προτάσεις εξόδου της χώρας από την κρίση απηύθυνε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε να υπάρξει εθνική συνεννόηση, ώστε να μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας.

Παράλληλα, ζήτησε μέχρι την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου να καταθέσουν όλα τα κόμματα τις προτάσεις τους, καθώς είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο «για το μέλλον μας ... το οποίο περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές παντού».

Η ομιλία του πρωθυπουργού είχε τέσσερα σημαντικά καλέσματα:

-Για υπέρβαση των κομματικών ορίων

-Σύγκλιση για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους

-Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους

Μάλιστα, προετοίμασε το έδαφος για να τοποθετηθούν σε θέσεις κλειδιά “ικανά” στελέχη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε:

“Πρώτη φορά έχουμε ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την οικονομική μας πολιτική. Περιλαμβάνεται ένα σχεδιάγραμμα για αλλαγές.

Έγινε μετά από συστηματικές διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και κοινωνικούς εταίρους. Και περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές παντού. Στην Παιδεία, τον δημόσιο τομέα, την οικονομία.

Γι’ αυτό και καλώ και πάλι όλους και κατά την ψηφοφορία και με την εφαρμογή του προγράμματος, να καταθέσουν κάθε πρότασή τους.

Τα βάρη θα μοιραστούν σε όλους, ενώ θα έχουν μεγαλύτερες ευθύνες στους μεγαλύτερους.

Καλώ τις ηγεσίες των κομμάτων να συνεργαστούμε. Πρώτον, υπάρχουν πολλές και σημαντικές συγκλίσεις και να προτείνουμε από κοινού στους εταίρους και να δουλέψουμε με γνώμονα το αύριο και όχι τις κάλπες. Να βάλουμε πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Μπορούμε και πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε και πρέπει να υπερβούμε τα κομματικά τείχη. Δουλεύοντας μαζί. Βάζουμε πρώτα τη πατρίδα

Δεύτερον…δείχνουμε σοβαρότητα προς τους εταίρους μας. Δείχνουμε σοβαρότητα με τα δικά τους χρήματα, που μας δανείζουν.

Τρίτον οι αποφάσεις μπορούν να έχουν διάρκεια. Να σπάσουν αντιστάσεις και τα μικροκομματικά συμφέροντα.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για το επόμενο διάστημα.

Μπροστά μας έχουμε μία νέα δύσκολη διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. στην επικείμενο σύνοδο του Ιουνίου θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ, όπως πάντα.

Ξέρω πολύ καλά τις αγωνίες και δυσκολίες που περνά η ελληνική οικογένεια. Ξέρω πολύ καλά ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Δεν θα εγκαταλείψουμε στη μέση. Θα βγούμε από την κρίση ποιο γρήγορα για να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη”.


Το διάγγελμα ήταν αρχικά προγραμματισμένο στις 2 το μεσημέρι, αλλά χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι, καθυστέρησε κατά 4,5 ώρες.

Σαμαράς: Συστράτευση μόνο για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

Απορρίπτει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και δηλώνει απερίφραστα ότι "η μόνη συστράτευση που έχει νόημα, είναι για τη διόρθωση του λάθους και την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου".

Στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι "δεκατρείς μήνες μετά την ψήφιση του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός έκανε σήμερα διάγγελμα, για να πει τα… ίδια που είχε πει και τότε! Η πολιτική εκείνη απέτυχε! Η ίδια συνταγή συνεχίζεται!". Υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται στο ίδιο αδιέξοδο και προσθέτει ότι η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έχει ήδη κριθεί από τα αποτελέσματά της.

Κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου ότι "δεν κατανόησε τη λογική και τα μέτρα που προτείναμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας και βάζει νέους φόρους πάνω στους ήδη μεγάλους φόρους, τους φορτώνει στους ίδιους ώμους και νομίζει ότι έτσι κάνει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα" και κλείνει την συζήτηση περί συναίνεσης πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου λέγοντας ότι "τέτοια πολιτική, που βαθαίνει την κρίση, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να προσυπογράψει".

Τέλος απευθύνεται στην κοινωνία αναφέροντας ότι "ξέρω ότι η ελληνική κοινωνία ζει με αγωνίες και αβεβαιότητα, ξέρω ότι οι Έλληνες θέλουν να μείνω όρθιος και να κάνω τις σωστές επιλογές".
Τελευταία τροποποίηση στις 20:55 - 12 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.