ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη ένταση στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους - Το γύρο του κόσμου κάνουν τα στιγμιότυπα από τους "Αγανακτισμένους"

01:12 - 15 Ιουν 2011 | Πολιτική
(Συνεχής ενημέρωση) Το γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες από την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, που έχει κατακλειστεί από κόσμο. Τα ξένα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν συνεχώς εικόνες γι' αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα, έξω από το Κοινοβούλιο. Όλοι οι γύρω δρόμοι από την Βουλή είναι αποκλεισμένοι. Υπάρχουν κυγκλιδώματα μπροστά από τον "Άγνωστο Στρατιώτη". H αστυνομική δύναμη είναι πολύ ισχυρή με αστυνομικές δυνάμεις, πάνω από 5 χιλιάδες αστυνομικοί, να έχουν μεταφερθεί από την επαρχία στην Αθήνα. Μικροεντάσεις υπήρξαν νωρίτερα με τους αστυνομικούς που έστησαν τείχος στη Βασ. Σοφίας.Αυτή την ώρα (15.00) μόνο κουκουλοφόροι βρίσκονται στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών.Αποπνικτική η ατμόσφαιρα.
Επίθεση δέχθηκε πριν από λίγο (14.40) από ομάδα κουκουλοφόρων ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στην Παλαιά Βουλή. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Μολότωφ, καμένοι κάδοι και δακρυγόνα αυτή την ώρα (14.50) στην οδό Φιλελλήνων, τεταμένη η ατμόσφαιρα στη Βασ. Κωνσταντίνου. Μάχες στην οδό Σταδίου.

Εκτιμήσεις μιλούν για 200 κουκουλοφόρους περίπου.

Αυτή τη στιγμή (14.30) έχουν ηρεμήσει σχετικά τα πνεύματα και η ευρεία συγκέντρωση (πληροφορίες κάνουν λόγο για 500.000 ανθρώπους) συνεχίζεται ομαλά.

Ξύλο ανάμεσα στους διαδηλωτές (13.50) καθώς προσπαθούν να απομακρύνουν από τις τάξεις τους τους κουκουλοφόρους!Συνεχείς εκκλήσεις για ηρεμία από τα μεγάφωνα. Χημικά πέφτουν αυτή τη στιγμή στον χώρο μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου στρατιώτη.

Διακομίστηκε προληπτικά στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο ένας αστυνομικός που τραυματίστηκε ελαφρά πριν από λίγο από φωτοβολίδα.

Ένταση σε αρκετά σημεία επικρατεί αυτή τη στιγμή (13.15) σε πολλά σημεία στο κέντρο της Αθήνας!Παρείσφρυσαν κουκουλοφόροι στη συγκέντρωση. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Μολότωφ πέταξαν οι διαδηλωτές στον προαύλιο χώρο της Βουλής.Χρήση δακρυγόνων και χημικών στο Σύνταγμα και στη Ρηγίλλης. Οι διαδηλωτές προσπαθούν να απομονώσουν τους ταραχοποιούς

Mέλη ακροαριστερών ομάδων κινήθηκαν προς τον Αγνωστο Στρατιώτη, όπου όλες αυτές τις ημέρες "κρατούν" ομάδες ακροδεξιών και Χρυσαυγιτών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συγκρούσεις και μεταξύ των διαδηλωτών.

Ενταση υπήρξε επίσης λίγο πριν από τις 12:20 στον φράκτη που έχουν υψώσει οι αστυνομικές δυνάμεις στα γνωστά και ως "λουλουδάδικα" στη Βουλή στην πλατεία Συντάγματος. Στις ρίψεις αντικειμένων οι αστυνομικοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δέχθηκε πριν από λίγο (12.15) προπηλακισμούς και αποδοκιμασίες κοντά στο άγαλμα του Τρούμαν. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτόκινητο του βουλευτή.

Επιθέσεις δέχθηκαν και οι κες. Μερεντίτη και Ρενταρή, βουλευτές Τρικάλων και Έβρου αντίστοιχα.

Μικροένταση στη Ρηγίλλης (13.00) καθώς διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Προεδρικό Μέγαρο.

Αγανακτισμένοι: «Περικυκλώνουμε τη Βουλή»!

Για ακόμα μία μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας ετοιμάζονται τα μέλη του κινήματος των "Αγανακτισμένων" για σήμερα με αφορμή τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.


Στο ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης της Πλατείας Συντάγματος, της 11ης Ιουνίου, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
"Τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μεσοπρόθεσμο, περικυκλώνουμε τη Βουλή, μαζευόμαστε και μένουμε στο Σύνταγμα. Όλοι μαζί συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τις κινητοποιήσεις που ξεκινήσανε στις 25 Μάη. Πρώτος σταθμός η γενική απεργία την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Δε σταματάμε μέχρι να το πάρουν πίσω.
Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη Γενική Απεργία και διαδηλώνουμε ειρηνικά. Στις 15 Ιουνίου δεν εργαζόμαστε και δεν καταναλώνουμε. Συντονιζόμαστε με όλους τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μεσοπρόθεσμο, με τους απεργούς και τα σωματεία τους, με τις λαϊκές συνελεύσεις, με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Καλούμε τους καλλιτέχνες να πλαισιώσουν την κινητοποίηση, να κατέβουν στους δρόμους μαζί μας και να δώσουν το δικό τους χρώμα."

Αγώνας δρόμου για την οριστικοποίηση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου

Κι ενώ οι δρόμοι πλημμυρίζουν από απεργούς και «αγανακτισμένους», ξεκινάει ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για την οριστικοποίηση των μέτρων που συνοδεύουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα καθώς σήμερα αρχίζει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του Προγράμματος, ενώ αναμένεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί ο βασικός εφαρμοστικός του νόμος ο οποίος προβλέπει δημοσιονομικές παρεμβάσεις σχετικές με:

  • Την μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.

  • Τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις φορέων και την μείωση επιχορηγήσεων, αλλά και την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ.

  • Την μείωση των αμυντικών δαπανών, την εξοικονόμηση δαπανών και βελτίωση των αποτελεσμάτων στον τομέα της Υγείας και τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών.

  • Την βελτίωση των εσόδων των οργανισμών κοινωνικής ασφαλίσεως και την βελτίωση των αποτελεσμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  • Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποιήσεως της δημόσιας.

Τόσο το Μεσοπρόθεσμο όσο και ο Νόμος αναμένεται να έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή το αργότερο ώς τις αρχές Ιουλίου, καθώς αυτό προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα.

Πρώτο θέμα η Αθήνα στα ξένα μέσα ενημέρωσης

Την ίδια στιγμή, "φιγουράρουν" ως πρώτο θέμα οι διαδηλώσεις στην Αθήνα στα μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης. Ειδικότερα, σε άρθρο του BBC επισημαίνεται ότι οι Έλληνες απεργοί συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και στα μέτρα λιτότητας που προβλέπει. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του BBC, οι "Αγανακτισμένοι πολίτες" ξεσηκώνοντα ενάντια στα επιπλέον μέτρα λιτότητας που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μην "περάσουν". Παρόλα αυτά, σημειώνεται στο εν λόγω άρθρο η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πτοούνται, γεγονός το οποίο ασκεί σημαντική πίεση στην ψυχολογία των Ελλήνων, οι οποίοι όσο πάει και χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν. Σημειώνεται, ότι η φωτογραφία που έχει τοποθετήσει το BBC στο θέμα με τις διαμαρτυρίες στην Αθήνα δείχνει μόνο τις χειρονομίες των πολιτών...

Tην ίδια στιγμή, "δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές γύρω από την ελληνική Βουλή", αναφέρει το CNN. "Η τέταρτη γενική απεργία από τις αρχές του έτους παραλύει την Ελλάδα", γράφει η ισπανική El Pais. "Oι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι πιέσεις για τον Παπανδρέου αυξάνονται", γράφει το Bloomberg. "Το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίζεται εν μέσω διαδηλώσεων και διαπραγματεύσεων για τα μέτρα λιτότητας", αναφέρει το πρακτορείο Marketwatch.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:11 - 15 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.