ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συζητήσεις για νέα κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής αποδοχής - Πρόταση Σαμαρά για το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το Γ. Παπανδρέου πρωθυπουργό

01:22 - 15 Ιουν 2011 | Πολιτική
(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) Στο "κόκκινο" βρίσκεται ο υδράργυρος στα επιτελεία των δύο κομμάτων, καθώς τα σενάρια για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες και μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, φαίνεται ότι είναι βάσιμα. Κι ενώ το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών απομακρύνεται, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ζητεί από τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους συνομιλεί να ορίσουν πρόσωπα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου έθεσε και θέμα νέου πρωθυπουργού αν αυτό παρουσιαστεί ως προαπαιτούμενο για την συναίνεση. Λίγο πριν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς πρότεινε το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης αποτελούμενης από πρόσωπα, αλλά και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Σαμαράς: "Ναι" σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, "όχι" σε Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργό

Διατεθειμένος να προχωρήσει είτε σε οικουμενική κυβέρνηση, είτε σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, στην 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς δεν απέρριψε την πρόταση αυτή, ξεκαθάρισε, όμως, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τον Γ.Παπανδρέου πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου επεσήμανε πως δεν τον ενδιαφέρει να είναι αυτός πρωθυπουργός, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές το απόγευμα θα υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι προϋπόθεση για να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση είναι να υπάρξει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Οι δηλώσεις από πλευράς ΝΔ θα γίνουν μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Κατά την υποδοχή του από τον κ. Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει ζητήσει νέα συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία ύστατη προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αν δεν επιτευχθεί η πολυπόθητη συνεννόηση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολίασε ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή. Αναμένονται δηλώσεις του κ. Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός είχε πριν τη συνάντηση του με τον κ. Παπούλια τηλεφωνική επικοινωνία με την Αλέκα Παπαρήγα και με τον Φώτη Κουβέλη. Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του πάντως ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα." Αναπόφευκτη η πρόσφυγη στις κάλπες" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς θα κάνει δηλώσεις, αμέσως μετά το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού (είχε προηγηθεί διάγγελμά του την περασμένη Παρασκευή).

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η επιστολή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ της περιφέρειας Αττικής κ. Ντίνου Βρεττού, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να σχημαατίσει κυβέρνηση προσωπικοτήτων.  

Πάντως, αμφίβολη είναι πλέον η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την Ελληνική Βουλή, αφού, μετά τη χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του κ. Λιάνη, η Κ.Ο του κυβερνώντος κόμματος έχει απομείνει με 155 μέλη, εκ των οποίων το ένα τουλάχιστον (ο κ. Αθανασιάδης), έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει. Περιττό φυσικά να αναφερθεί ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει δηλώσει μέχρι στιγμής πρόθυμο να συναινέσει με τα κυβερνητικά σχέδια και τις απαιτήσεις της Τρόικα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, επανέρχονται εκ νέου τα σενάρια ανασχηματισμού, ακόμη και εντός της εβδομάδας, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και να υπερψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, ώστε να καταβληθεί και η επόμενη δόση από τα χρήματα του Μηχανισμού Στήριξης, αλλά και να κλείσει το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Εντούτοις, είναι αμφίβολο αν ένας ανασχηματισμός θα επαρκέσει για να κάμψει τις αντιδράσεις των διαφωνούντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι επίκεινται και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις ή παραιτήσεις. Εξάλλου, ο ανασχηματισμός θα προκαλέσει και νέα μέτωπα, μεταξύ των απογοητευμένων βουλευτών που δεν υπουργοποιήθηκαν και εκείνων που εκπαραθυρώθηκαν από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ είναι αμφίβολο αν οι εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες που αναζητεί ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, για να στελεχώσει τη νέα κυβέρνηση θα αποδέχονταν έναν τέτοιο ρόλο.

Εξ ου και αναζωπυρώνονται οι εκτιμήσεις για αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες, παρά τη θέληση και τις διαβεβαιώσεις του κ. Παπανδρέου, ή απόπειρα επικύρωσης του Μεσοπρόθεσμου, μέσω δημοψηφίσματος. Τα σχετικά σενάρια μάλιστα φούντωσαν μετά το αιφνίδιο αίτημα του πρωθυπουργού για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, σήμερα στη μία το μεσημέρι. Ωστόσο, όποιο από τα παραπάνω σενάρια και να επαληθευθεί,  το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου βέβαιο και ο χρόνος μέχρι την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους ανεπαρκής...

Νικ. Μαλεβίτης

Τελευταία τροποποίηση στις 20:06 - 15 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.