ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το προφίλ των νέων υπουργών

13:03 - 17 Ιουν 2011 | Πολιτική
Επτά είναι τα νέα πρόσωπα που εμφανίστηκαν στη 1 ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια προκειμένου να ορκιστούν. Το “R” σας παρουσιάζει το προφίλ των νέων προσώπων που ανέλαβαν κυβερνητικό πόστο μετά το σημερινό ανασχηματισμό:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ   

28576

 Ο νέος υπουργός εξωτερικών, ευρωβουλευτής Σταύρος Λαμπρινίδης είναι δικηγόρος και διεθνολόγος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962, ενώ σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ (Amherst College) των ΗΠΑ και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Γέιλ (Yale). Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη

Από το 1988 ως το 1993 εργάστηκε ως δικηγόρος στη νομική εταιρία Wilmer, Cutler & Pickering στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Την περίοδο 1994-1996, ήταν ειδικός σύμβουλος του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, το 1996 ήταν διευθυντής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και στη συνέχεια, διετέλεσε γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού στο υπουργείο Εξωτερικών (1996-1999). Το ίδιο χρονικό διάστημα (1996-1999), ήταν μέλος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ.  Το 1999, διορίστηκε πρέσβης εκ προσωπικοτήτων και συμμετείχε στη Συντονιστική Επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών για τη διαπραγμάτευση εννέα διμερών συμφωνιών με την Τουρκία, που υπογράφηκαν το 2000.  Έχει διατελέσει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην κυβερνητική Ομάδα Διοίκησης για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Την περίοδο 1998-2004, δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, στην Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία και στην Ελληνική Αστυνομική Ακαδημία. Το 1999, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ντονιέτσκ της Ουκρανίας.

Τον Ιούνιο του 2004, εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια, εξελέγη αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και αναπληρωματικό μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο.  Τον Απρίλιο του 2005, ανέλαβε επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ 

mosialos

Ο βουλευτής Επικρατείας και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής πανεπιστημίου.

Γεννήθηκε στη Δράμα το 1960, ενώ σπούδασε Ιατρική και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Πολιτική και Οικονομία της Υγείας στο London School of Economics. Είναι καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics.  Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Το 1998 υπήρξε συνιδρυτής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, ενός σημαντικού ερευνητικού κέντρου ανάλυσης μεταρρυθμίσεων συστημάτων υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και 14 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Επιμελείται τις εκδόσεις του Cambridge University Ρress για τα Οικονομικά, τις Πολιτικές και τη Διοίκηση της Υγείας και έχει εργαστεί ως σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Παγκόσμια Τράπεζα, στα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Κύπρου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Τον Οκτώβριο του 2009, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ενώ τον Μάρτιο του 2010 τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ  

drivelegkas_

Ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας, που ορίσθηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι μαθηματικός και αγρότης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951, ενώ σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του ΑΠΘ.

Αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική από το 1974, μέλος του τομέα Αγροτικού-Συνεταιριστικού. Τον Μάρτιο του 1999, στο 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, εξελέγη γραμματέας του Τομέα Συνεταιρισμού και Αγροτικού Κινήματος του κόμματος. Τον Μάιο του 2000, τοποθετήθηκε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος. Είναι έλος της Διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΔΕΘ και της ΣΕΒΕ.

Το Μάρτιο του 2006, εξελέγη αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.Εξελέγη βουλευτής το 1993, το 2004, το 2007 και επανεξελέγη στις εκλογές του 2009.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ

tzortzakis_Forthnet

Ο Παντελής Τζωρτζάκης, που ορίσθηκε υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αρμοδιότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι καθηγητής Πληροφορικής. Γεννήθηκε στα Πόμπια Ηρακλείου Κρήτης το 1962, ενώ ο 1984 απέκτησε Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και το 1987 ολοκλήρωσε τις μεταχυπτιακές του σπουδές με εκπόνηση Master of Computer Sciences στο Brooklyn College of CUNY. Εκείνη την περίοδο υπήρξε σύμβουλος σε θέματα πληροφορικής (Senior Consultant) στο Kingsburg Community of CUNY, καθηγητής σε μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Adelphi Institute και μεταπτυχιακός βοηθός στο Brooklyn College.

Από το 1988 είναι ενεργό μέλος των Διεθνών Επιτροπών "EBONE ACTION TEAM", "RIPE". Την ίδια εποχή εργαζόταν ως υπεύθυνος των δικτύων υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα, συμμετείχε στο “NETWORK OPERATION GROUP του EARN/BITNET” ως τεχνικός συντονιστής του EARN στην Ελλάδα (το European Academic Research Network ήταν το κυριότερο διεθνές δίκτυο υπολογιστών στην Ευρώπη εκείνη την εποχή). Από το 1988 ώς και το 1994 εργάστηκε ως Επίκουρος 'Eκτακτος καθηγητής Πληροφορικής στα ΤΕΙ Ηρακλείου.

Το 1990 ανέλαβε στο 'Iδρυμα Τεχνολογίας και 'Eρευνας (ΙΤΕ) το συντονισμό του Τεχνικού Τμήματος του δικτύου FORTHnet του Ινστιτούτου Πληροφορικής, ενώ το 1994 ανέλαβε υπεύθυνος του FORTHnet και συντόνιζε τις ενέργειες για την εξέλιξη του σε φορέα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Η σύσταση της FORTHnet AE πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1995 από το 'Iδρυμα Τεχνολογίας και 'Eρευνας, τις Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και την Τράπεζα Αναπτύξεως Κύπρου.

Από την ίδρυση της FORTHnet AE κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ενώ στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στη νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία FORTHe-com που δραστηριοποιείται στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το Φεβρουάριο του 2001, μετά την παραίτησή του από τη FORTHnet AE και από τη θέση του προέδρου στον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, ανέλαβε σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ (ΠΑΡΙΣ) ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

koukoulopoulos

Ο Παρασκευάς Κουκουλόπουλος, νέος υφυπουργός Εσωτερικών, είναι χημικός μηχανικός. Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1956 ενώ σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χημικός μηχανικός. Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο.

Το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης και το 1990 εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος Κοζάνης και επανεξελέγη άλλες τρεις φορές, το 1994, το 1998 και το 2002.

Την περίοδο 1992-1994 διετέλεσε μέλος της 7μελούς Εθνικής αντιπροσωπείας στη Μόνιμη Συνδιάσκεψη των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Από το 1994 είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Μάιο του 1999 εξελέγη στη θέση του πρώτου αιρετού προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), θέση στην οποία επανεξελέγη το Μάρτιο του 2003.

Το Φεβρουάριο του 2000 εξελέγη αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος, στο οποίο εξελέγη το 2003.

Το 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κοζάνης με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

PANTELIS_OIKONOMOU

Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου είναι σύμβουλος επιχειρήσεων. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950, ενώ σπούδασε στη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και είναι κάτοχος πτυχίου Μάστερ στην Επιχειρησιακή Ερευνά στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ Αγγλίας.

Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του (1974) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος από το 1ο Συνέδριο το 1984. Τον Σεπτέμβριο του 1996, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και στις 22 Οκτωβρίου, εξελέγη γραμματέας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.  Μεταξύ των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων του, συγκαταλέγεται και η θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας καθώς και του μέλους της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Τον Μάρτιο του 1999, στο 5ο συνέδριο του Κινήματος και τον Οκτώβριο του 2001, στο 6ο συνέδριο, εξελέγη εκ νέου μέλος της ΚΕ. Τον Ιούνιο του 2001, ίδρυσε μαζί με άλλους, το ρεύμα των Ελλήνων Σοσιαλιστών.Τον Νοέμβριο του 2001, εξελέγη από την ΚΕ του κόμματος γραμματέας του Τομέα Θεσμών και Κράτους.

Τον Μάρτιο του 2005, στο 7ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος και επανεξελέγη το Μάρτιο του 2008, στο 8ο συνέδριο.

Τον Οκτώβριο του 2009, εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

spiliop
Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος είναι πολιτικός μηχανικός. Γεννήθηκε στα Μελίσσια Αιγιαλείας το 1956 ενώ σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους.

Το 1982 εξελέγη πρόεδρος της κοινότητας Μελισσίων Αχαΐας ενώ το 1990 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας και ορίσθηκε πρόεδρος της Επιτροπής Έργων και Μελετών.

Το 1996 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Τον Μάιο του 2002, εξελέγη από την ΚΟ του κόμματος, μέλος του προεδρείου της και τον Ιούνιο, εξελέγη ταμίας.

Τον Μάρτιο του 2004, επανεξελέγη μέλος του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:27 - 17 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.