ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοψήφισμα και νέο Σύνταγμα προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου - "Όχι" Σαμαρά σε ψήφο εμπιστοσύνης

12:12 - 19 Ιουν 2011 | Πολιτική
Με μία ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε και την ανάλυση των τριών παραδοχών στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση στηρίχθηκε ο κ. Παπανδρέου για να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, κατά την έναρξη της σχετικής συζήτησης που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη. Μάλιστα, προανήγγειλε δημοψήφισμα το φθινόπωρο για την έγκριση των μεγάλων αλλαγών, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει και δημιουργία νέου Συντάγματος, ενώ ανέλυσε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί στο προσεχές διάστημα η πολιτική της κυβέρνησης.Από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεωρώντας πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι λανθασμένη και ότι όλες οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω.
Πρώτη παραδοχή, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και το χρέος μας θέτει υπό ιδιότυπη οικονομική κηδεμονία.

«Ας συμφωνήσουμε και ως βάση της εθνικής συνεννόησης ότι πρώτοι εμείς χρειάζεται να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας και να φύγουμε από την εξάρτηση που μας προστατεύει από την χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να αναλάβουμε κάθε δράση εμείς οι Έλληνες ώστε η Ελλάδα του αύριο να μην εξαρτάται από δάνειες δυνάμεις».

Δεύτερο σημείο για το οποίο ζήτησε συναίνεση ο Πρωθυπουργός είναι η επιλογή για οργανωμένη αντιμετώπιση του χρέους με τρόπο που δεν οδηγεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

«Είχαμε τρεις επιλογές. Πρώτη την χρεοκοπία, δεύτερη την έξοδο από το ευρώ, τρίτη τη βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήσαμε», επισήμανε και πρόσθεσε: «Έδωσα μάχη για να στηθεί εκ του μηδενός ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και την μάχη αυτή την κερδίσαμε μαζί με τον ελληνικό λαό».

Από τότε ξέραμε ότι το ελληνικό χρέος ήταν δυσθεώρητο και δύσκολα διαχειρίσιμο.

"Έδωσα μάχη για να στηθεί εκ του μηδενός ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και την μάχη αυτή την κερδίσαμε μαζί με τον ελληνικό λαό" . Προσπάθησα να αφυπνίσω τους Ευρωπαίους. Στην αρχή βρήκα πόρτες κλειστές γιατί τους είχαμε κοροϊδέψει.

Όμως από την υπογραφή της συμφωνίας, είχαμε ξεκινήσει διαδικασίες μείωσης του επιτοκίου και επιμήκυνσης της περιόδου πληρωμής, κάτι το οποίο το καταφέραμε το Φεβρουάριο. Ποτέ όμως δεν θα συζητάγαμε τις κινήσεις μας δημοσίως.

Τρίτη παραδοχή, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι η αιτία.

Ζήτησε επίσης ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε, όπως είπε, να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Η νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει σαν πρώτο καθήκον να ολοληρώσει τη διαπραγμάτευση. Υπογράμμισε δε εκ νέου τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου τελειώνουν σύντομα, αν η χώρα δεν λάβει την πέμπτη δόση του δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ

«Είναι καθήκον μας να ομονοούμε στην εθνική προσπάθεια, η εικόνα της διαίρεσης δεν βοηθάει», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο «για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τόπο«, όπως ανέφερε.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε πέντε βασικούς άξονες για το προσεχές διάστημα:

1. Να διορθωθούν προϋπάρχουσες αδικίες που επιδείνωσε το μνημόνιο. Σε αυτό το σημείο ο κ. Παπανδρέου έκανε άνοιγμα στον κ. Σαμαρά προκειμένου να συζητηθούν αλλαγές στα φορολογικά συστήματα.

2. Συνταγματική αναθεώρηση, με αλλαγές όπως στο θέμα της ποινικής ευθύνης υπουργών. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σύσταση επιτροπής 20-25 προσωπικοτήτων για να επεξεργαστεί προτάσεις αλλαγών.

3. Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στη λειτουργία του κράτους. Για όλα αυτά, είπε, μπορούν να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες.

4. Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους, με διαφάνεια απέναντι στη Βουλή και τους πολίτες.

5. Αλλαγές στην κοινωνική πολιτική, με ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, δικαιότερη κατανομή των εισφορών, ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων κ.λπ.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως τα εθνικά θέματα εξαιρούνται οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης σε σχέση με το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και πως «σε σχέση με τις εμπράγματες εγγυήσεις του δανείου, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όρους υποτιμητικούς για τη χώρα, αλλιώς μπορεί να φτάσουμε στο αδιέξοδο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό».

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες, ενώ για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2012, τόνισε ότι αποτελεί αποτυχία των προβλέψεων της τρόικας και όχι της Ελλάδας, της οποίας οι προτάσεις σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να αγνοούνται, όπως σημείωσε.

Σαμαράς: "Δε δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που φτιάχτηκε με συγκόλληση"


Η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι λανθασμένη και ότι όλες οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω.

"Η κυβέρνηση δεν ψάχνει για συναίνεση, ψάχνει για συνενοχή", υπογράμμισε.

Μιλώντας για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας είπε πως "Πέρα από την ψήφο εμπιστοσύνης υπάρχει και θέμα προσωπικής εμπιστοσύνης. Ο κόσμος ξέρει γιατί ναυάγησε το σχέδιο. Τα περί διαρροών τα θεωρώ διαστρέβλωση" και συμπλήρωσε πως "ο πρωθυπουργός προτίμησε την κομματική σωτηρία από την εθνική σωτηρία."

«Με το ανακάτεμα της κομματικής τράπουλας» δεν θα αλλάξει τίποτα, πρόσθεσε σε αναφορά του για τον ανασχηματισμό.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "κρύβεται πίσω από την επιμονή της τρόικας στα μέτρα που λαμβάνει". Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πρόσθεσε «Αν πιστεύετε ότι ακολουθείτε την σωστή πολιτική, πηγαίνετε με την τρόικα, αν όχι, αλλάξτε πορεία." "Αν δείτε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, πείτε το καθαρά" τον κάλεσε.

Υποστήριξε παράλληλα πως "αν είχαμε δώσει συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση δε θα σκεπτόταν ποτέ την επαναδιαπραγμάτευση"

Σχετικά με το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση να αποφύγει να θέσει στο λαό διχαστικά διλήμματα.

Ακόμη εμφανίστηκε εκνευρισμένος για τα δημοσιεύματα που διαστρεβλώνουν στο εξωτερικό τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, αποδίδοντάς τα εμμέσως στο ΠΑΣΟΚ. Την έκρηξη πυροδότησε αφορμή γαλλικό δημοσίευμα που παρουσίαζε με αιχμηρό τρόπο τις θέσεις της ΝΔ και τη στάση του ιδίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ απέδωσε ευθέως τα δημοσιεύματα σε παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης.

Eπανέλαβε τέλος το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες λέγοντας πως «Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές είναι η μόνη πραγματική λύση και ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα από την αβεβαιότητα».

Τελευταία τροποποίηση στις 00:41 - 20 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.