ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανασχηματισμός- Το “τελευταίο χαρτί” Παπανδρέου

10:02 - 20 Ιουν 2011 | Πολιτική
Το μεγάλο του χαρτί "έπαιξε" ο πρωθυπουργός στον τελευταίο ανασχηματισμό, ο οποίος σφραγίσθηκε από την πολιτική αναβάθμιση Βενιζέλου, ο οποίος ανέλαβε τόσο το ρόλο του αντιπροέδρου, όσο και αυτόν του υπουργού οικονομικών.
Είναι φανερό ότι ο ανασχηματισμός Παπανδρέου ήταν το εναλλακτικό σχέδιο, το οποιο αναγκάστηκε να εφαρμόσει, όταν η συνεργασία με Σαμαρά ναυάγησε από τις αρνητικές εντός του ΠΑΣΟΚ αντιδράσεις για τον πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε πιέσεις και από πρόσωπα της οικογενείας του, τα οποία του τόνιζαν πως οι Παπανδρέου δεν παραιτούνται.

Ο νέος ανασχηματισμός έφερε ανακούφιση σε πολλά στελέχη, από την άποψη ότι επαναφέρει, έστω και προσωρινά κάποια ειρήνη εντός του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, αποφεύχθηκε η συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία, με τις διαρροές που είχαν γίνει εκατέρωθεν, θα καθιστούσε τον Αντώνη Σαμαρά απόλυτο ρυθμιστή, καθώς θα ήταν ο άνθρωπος που  "εξανάγκασε" τον πρωθυπουργό σε παραίτηση.

Ωστόσο, η συμφωνία των κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου, πέραν της ανακούφισης που προκάλεσε , πυροδότησε παρασκηνιακές ενστάσεις από το στρατόπεδο των υποστηρικτών του πρωθυπουργού. Στον κ. Παπανδρέου καταλογίζεται ότι έσπευσε να αξιοποιήσει, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον κ. Βενιζέλο, στελέχη της επιρροής του τελευταίου.

Γκρίνιες υπουργών και στελεχών φέρνει ο ανασχηματισμός

Κατ' αρχάς, αξιοσημείωτο είναι πως ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί την αποπομπή των στελεχών, τα οποία βρίσκονταν βρίσκονταν στο στενό κύκλο του κ. Παπανδρέου και τα υπουργοποίησε . Ο κ. Δημ. Δρούτσας απομακρύνθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, η κ. Τίνα Μπιρμπίλη από το Περιβάλλοντος και ο κ. Γ. Πανάρετος από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας. Η έξοδος τους από το κυβερνητικό σχήμα ήταν γι' αυτούς μια δυσάρεστη έκπληξη. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της κ. Μπιρμπίλη ότι «δεν θα υποσταλεί η σημαία της πράσινης ανάπτυξης».

Την ενόχλησή της δεν έκρυψε η κ. Λούκα Κατσέλη. Το Μαξίμου μετέδιδε ότι εκείνη αρνήθηκε τις εναλλακτικές θέσεις που της προτάθηκαν, ενώ η κ. Κατσέλη υποστήριζε ότι δεν της προτάθηκε καμία θέση. Στενοί της συνεργάτες προειδοποιούν ότι οι πραγματικοί λόγοι της αποπομπής της από το υπουργείο Εργασίας σύντομα θα αναδειχθούν...

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια εκφράζουν προβεβλημένοι υπουργοί, που μετακινήθηκαν, όταν άλλα στελέχη, όπως ο κ. Π. Γερουλάνος, διατήρησαν το χαρτοφυλάκιο που τους είχε δοθεί από την ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009.

Στους δυσαρεστημένους είναι ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης: ενώ το υπουργείο του ενισχύθηκε με τον τομέα της Ναυτιλίας, όπως μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου η συγκεκριμένη αρμοδιότητα θα δοθεί στον αναπληρωτή υπουργό κ. Χ. Παμπούκη.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου νιώθει μάλλον ανακουφισμένος που απαλλάχθηκε από την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου οικονομικών, ενώ μετακινήθηκε σε ένα διόλου αδιάφορο υπουργείο –το Ενέργειας και Περιβάλλοντος– και δεν αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση.

Ιδιόμορφη είναι η θέση του κ. Θ. Πάγκαλο, ο οποίος πλέον «μοιράζεται» την αντιπροεδρία με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, με τον οποίο υπάρχει μεγάλη πολιτική αντιπαλότητα! Ωστόσο, το ότι κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του, δείχνει ότι ο κ. Πάγκαλος προκαλεί μεγαλύτερο φόβο στο Μαξίμου εκτός κυβερνητικού σχήματος, παρά εντός.

Δυσαρέσκεια προκάλεσε στον κύριο Ραγκούση η απροσδόκητη αποδυνάμωση του. Ο κ. Ραγκούσης αποπέμφθηκε από την απυρόβλητη θέση του υπουργού των Εσωτερικών για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Υποδομών.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:39 - 20 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.