ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Κουτρουμάνης: Ποιά είναι η εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων

18:45 - 21 Ιουν 2011 | Πολιτική
Την εικόνα που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία τους για την παροχή συντάξεων παρουσίασε στην Βουλή ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, στην ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα Κυβέρνηση που προέκυψε από τον ανασχηματισμό.

¨Όπως τόνισε ο νέος Υπουργός, η αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα της ανεργίας, κοστίζει στα ταμεία 320 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ η μείωση των μισθών κατά 1% κοστίζει επίσης 150 εκατ. ευρώ.

Αυτό, όπως τόνισε, σημαίνει ότι η αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες της ανεργίας και η μείωση κατά 5% των αποδοχών δημιουργεί απώλειες στο σύστημα για το 2011, 2 δισ. ευρώ, τις οποίες πρέπει να καλύψει η Κυβέρνηση με νέα μέτρα.

Αναφερόμενος στο αν και κατά πόσο είναι αναγκαία και κρίσιμη η συνέχιση της δανειοδότησης από την πλευρά του μηχανισμού στήριξης που συνδέεται και με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο κ. Κουτρουμάνης, είπε χαρακτηριστικά, ότι οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο για να καταβάλουν συντάξεις για όλο το 2011 σε 2.668.750 συνταξιούχους χρειάζονται 32 δισ ευρώ, προσθέτοντας ότι από τα χρήματα αυτά τα 15 δισ. ευρώ προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα 17 από εισφορές των ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία.

«Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα ανελλιπώς πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλει 1,25 δισ. ευρώ στα ταμεία,» υπογράμμισε ο Υπουργός επισημαίνοντας παράλληλα ότι  οποιαδήποτε αδυναμία του Δημοσίου να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις σημαίνει αδυναμία των ταμείων να καταβάλλουν το 47% περίπου της σύνταξης, ενώ υπάρχουν Ταμεία, όπως ο ΟΓΑ, που θα αδυνατούν να καταβάλλουν το 80% των συντάξεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.