ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα όρια της συνοχής τους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ

02:25 - 01 Ιουλ 2011 | Πολιτική
Στα όρια της συνοχής τους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ
Οι επόμενες μέρες από Μεσοπρόθεσμο και Εφαρμοστικό για τα δύο μεγάλλα κόμματα.

Η ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο αποτέλεσε ένα δυνατό... stress test για τα δύο μεγάλα κόμματα, το οποίο και πέρασαν με τις αναμενόμενες (βλ. Έλσα Παπαδημητρίου - ΝΔ) ή και λιγότερες από τις αναμενόμενες (βλ. Π. Κουρουμπλής, αναδιπλώσεις Αθανασιάδη - Ρομπόπουλου - ΠΑΣΟΚ) απώλειες, όμως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. 

Άλλωστε, αναφορικά με το κυβερνών κόμμα, πολλοί ήταν οι βουλευτές που ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο, όχι γιατί συμφωνούσαν με τα σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά γιατί δεν επιθυμούσαν να γραφτεί το όνομα τους στην ιστορία ως προπομπών ή υπαίτιων για τη χρεοκοπία της χώρας. 

Βασισμένοι λοιπόν στο παλιό γνωμικό του Αλκατράζ «if you can't do the time, don't do the crime» ή στο ελληνικότατο «είναι πολλά τα λεφτά (της πέμπτης δόσης) Άρη» πήραν την απόφαση που τους απάλλαξε από την ευθύνη αν κάτι πήγαινε στραβά. 

Επειδή όμως ο «γολγοθάς» που έχει να ανέβει η κυβέρνηση τώρα αρχίζει με την εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας του Μεσοπρόθεσμου, η εσωτερική συνοχή στο ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει σε δύο μέτωπα: Πρώτο, αυτό της  δυσαρέσκειας που εκφράζεται από ορισμένους βουλευτές ενάντια στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, καθότι με ορισμένες εμπρηστικές δηλώσεις του θεωρείται ότι υποσκάπτει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για πολιτική συναίνεση που θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο εξής, πολλώ δε μάλλον για την πιθανή σύναψη ενός νέου δανείου. Δεύτερο, η αντίθεση ορισμένων βουλευτών για το καυτό ζήτημα των ιδιωτικοποιήσων (ΔΕΗ, ΕΥΑΘ,ΟΛΠ, ΟΠΑΠ) μπορεί να μπήκε προσωρινά "κάτω από το σεντόνι" αφού προείχε το "εθνικό συμφέρον" αλλά δεν πρόκειται να παραμείνει για πολύ καιρό κρυμμένη, ειδικά αν αυτές λάβουν το χαρακτήρα "ξεπουλήματος". 

Η ΝΔ από την άλλη, μετράει την προδιαγεγραμμένη από καιρό της βουλευτού Έλσας Παπαδημητρίου που είχε δείξει τη διαφωνία της με τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ σύγχυση είχε προκαλέσει και η προ ημερών τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι στην ανάγκη. θα ψήφιζε και αυτός το Μεσοπρόθεσμο. 

Το προσεχές διάστημα και η αντιπολιτευτική της στρατηγική θα αποτελέσει καθοριστικό κριτήριο για τα όρια. αντοχής της. Η αδιάλλακτη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά τον έχει θέσει στην "απομόνωση" από τον ευρωπαϊκό περίγυρο. Τα επικριτικά δημοσιεύματα στο ξένα ΜΜΕ είναι καθημερινά, το ρήγμα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετά το "όχι" στο Μεσοπρόθεσμο είναι γεγονός και εφόσον διαφανεί ότι αυτή η τακτική δεν "τραβάει άλλο". η συμπαγής εικόνα που έδειξε το ΝΔ - απέναντι στις αυτοκαταστροφικές τάσεις του κυβερνώντος κόμματος - θα "ραγίσει" και είναι βέβαιο ότι τα ρήγματα θα είναι πια και εσωτερικά.

Δ.Κ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:47 - 01 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.