ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έχει ξεχειλίσει το ποτήρι της λαϊκής οργής;

01:35 - 04 Ιουλ 2011 | Πολιτική
Πληθαίνουν τα περιστατικά προπηλακισμών που εντείνουν την πολιτική ανησυχία. Συνεχίζουν ακάθεκτοι τις κινητοποιήσεις τους οι "Αγανακτισμένοι" στην πλατεία Συντάγματος.

Τα κρούσματα

tsonis_616133576

Μέσα στο «εκρηκτικό» κοινωνικό κλίμα που ούτως ή άλλως επικρατούσε, η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου επέτεινε σε ένα ευρύ φάσμα πολιτών το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας.  Πληθαίνουν ολοένα τα περιστατικά βίας και προπηλακισμών σε βάρος βουλευτών, πολλοί από τους οποίους δυσκολεύονται πλέον να κυκλοφορήσουν ακόμη και εντός των εκλογικών περιφερειών όπου εξελέγησαν! Τα απειλητικά τηλεφωνήματα και e-mail που δέχονται καθημερινά οι πολιτικοί έχουν καλλιεργήσει ένα καθεστώς φόβου στις τάξεις τους, κάνοντας πολλούς να φοβούνται προϊόντος του χρόνου τα χειρότερα.

Η αγανάκτηση των πολιτών από τα σκληρά μέτρα λιτότητας αλλά και η απογοήτευση τους από το πολιτικό σύστημα γίνεται ορατή με μία απλή περιήγηση στο κατ’εξοχήν ελεύθερο βήμα έκφρασης των πολιτών στα social media και των blogs, όπου ενίοτε τέτοιου είδους περιστατικά όχι μόνο δεν καταδικάζονται, παρά γίνονται ανεκτά στο γενικότερο πλαίσιο διαμαρτυρίας ή ακόμα και επικροτούνται.

Τελευταίο θύμα προπηλακισμού, ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Τσώνης, ο οποίος εξερχόμενος από κεντρικό κτήριο της Λαμίας όπου είχε παγιδευτεί από αγανακτισμένους πολίτες για περισσότερες από δύο ώρες, δέχθηκε βροχή αυγών, γιαουρτιών και άλλων αντικειμένων, ενώ δεν έλειψαν και λίγες «ψιλές». Είχε προηγηθεί το περιστατικό του προπηλακισμού του «προσώπου των ημερών» βουλευτή Αλ. Αθανασιάδη που έγινε θύμα επίθεσης στη Βουκουρεστίου λίγο μετά την ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου.

Κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ

Το τελευταίο περιστατικό επανέφερε για άλλη μία φορά στον «αφρό» της πολιτικής ατζέντας την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ – ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν στην επίθεση κατά του τέως κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή στην Αργυρούπολη αλλά και μετά το «καρτέρι» που έστησαν πρόσφατα αγανακτισμένοι πολίτες στους βουλευτές του νομού Μαγνησίας Ροδούλας Ζήση και Κώστα Καρτάλη που προκάλεσε τα «πυρά» του κ. Κακλαμάνη σε βάρος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ..

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς στοχοποιώντας ευθέως των ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ με την κατηγορία ότι υποδαυλίζει τέτοιους είδους φαινόμενα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι μια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική, με επικεφαλής ως συνήθως οπαδούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με μείγμα και ακροδεξιών στοιχείων.Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα λέει δημόσια και άλλα φαίνεται να διοχετεύει υπογείως. Δημιουργούν συνθήκες βίας κι φόβου. Κινούνται ανάμεσα στα όρια του κοινοβουλευτισμού και του μπάχαλου. Υπονομεύουν, ηγούμενοι του μπάχαλου με τις πρακτικές και τις εικόνες αυτές και την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. Δίδουν τα περιθώρια και την ασυλία σε άτομα και σε ομάδες που κινούνται εκτός ορίων και κανόνων μιας ευνομούμενης πολιτείας. Όλοι αυτοί κάνουν πάρτι εν ονόματι μιας επικείμενης ανεξέλεγκτης κατάστασης. Υπονομεύουν τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται, αγωνιούν και με ήρεμο τρόπο θέλουν να εκφράσουν την αγωνία τους και την όποια διαμαρτυρία τους».

Απαντώντας στις κατηγορίες αυτές, το μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για «μπουρδολογίες του ΠΑΣΟΚ» και για «πράγματα που δεν πιστεύουν ούτε τα μικρά παιδιά».

Ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως «την οργή δεν εξάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι πολιτικές της κυβέρνησης», που οδηγεί τον κόσμο στην φτώχεια και την περιουσία του δημοσίου σε ξεπούλημα, καθώς και η βίαιη καταστολή εκ μέρους της αστυνομίας. Ο κ. Στρατούλης σημείωσε τέλος πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με πρακτικές βίας.

Τις επιθέσεις καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά.

Την ίδια ώρα, δυναμικό παρών έδωσαν χθες το βράδυ οι «Αγανακτισμένοι» για 6η Κυριακή και 40η συνεχόμενη ημέρα στην πλατεία Συντάγματος.

Αγανακτισμένοι

Στον απόηχο των εκτεταμένων επεισοδιών στη διαδήλωση της Τετάρτης και της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από αστυνομικές δυνάμεις, οι Αγανακτισμένοι προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά το ηθικό της αντίστασης και της διαμαρτυρίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ψήφισμα τους:

"Το πνεύμα της πλατείας δεν ηττήθηκε ποτέ. Υπάρχει παντού στην Ελλάδα και στο τέλος θα νικήσει, ανεξάρτητα από το όνομα της πλατείας. Θα μείνουμε στις πλατείες. Δε θα φύγουμε, αν δεν φύγουν όσοι μας οδήγησαν εδώ και όσοι μας εκμεταλλεύονται. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Είναι μερικές δεκάδες, είμαστε εκατομμύρια. Μετά το μεσοπρόθεσμο και την όλη τακτική της κυβέρνησης έχουμε μπροστά μας μια οικονομική χούντα και έτσι πρέπει να δρομολογήσουμε την πολιτική μας και τη δράση μας"

Το βράδυ δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ ομάδας διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Νίκης, στην πίσω πλευρά του υπουργείου Οικονομικών. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η χρήση χημικών κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να απεγκλωβιστεί ένας 53χρονος, που δέχθηκε επίθεση από ομάδα 200 ατόμων, καθώς θεώρησαν ότι είναι υπάλληλος της Ασφάλειας. Ο ίδιος ο 53χρονος δηλώνει ερευνητής δημοσίου θεαμάτος.

Αργά το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση των «Αγανακτισμένων», υπό το πρίσμα της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου.
Τελευταία τροποποίηση στις 01:54 - 04 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.