ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ραγκούσης: "Οι δήμαρχοι ζητούσαν με θράσος να ξεπλυθούν οι παρανομίες τους με νόμο"

20:37 - 11 Ιουλ 2011 | Πολιτική
Σκληρή ανακοίνωση-απάντηση στις δηλώσεις του πρώην Δημάρχου Ζωγράφου Γιάννη Καζάκου, σχετικά με δάνειο που ο ίδιος είχε συνάψει, με τις οποίες έκανε αναφορά στο όνομα του κ. Γιάννη Ραγκούση, εξέδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Σε θρίλερ εξελίχθηκε η διαδικασία για την επικύρωση από το ΔΝΤ της πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων δανειακών οφειλών των Δήμων Αχαρνών και Ζωγράφου.

Όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για δάνεια που είχαν συναφθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές για την κάλυψη διαφόρων αναγκών των δύο δήμων, σύμφωνα με «Τα Νέα». Για τον Δήμο Αχαρνών το δάνειο ήταν ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ και είχαν εκταμιευτεί τα τρία, ενώ το δάνειο που είχε λάβει από αυστριακή τράπεζα ο Δήμος Ζωγράφου ήταν ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ελληνικό Δημόσιο κάλυψε την άμεση οφειλή του Δήμου Αχαρνών (4,7 εκατ. ευρώ), ωστόσο πρόβλημα υπάρχει με το δάνειο του Δήμου Ζωγράφου, αφού όπως διαπιστώθηκε δεν είχε γίνει προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ως εκ τούτου η δανειακή σύμβαση θεωρείται παράνομη.

Ο Δήμος Ζωγράφου είχε συνάψει το συγκεκριμένο δάνειο το 2006 με σκοπό να καλύψει παλαιότερες δανειακές του υποχρεώσεις μέχρι του ποσού των 5,5 εκατ. ευρώ και κυρίως για να προχωρήσει στην αγορά του 50% της έκτασης εντός της οποίας βρίσκεται η βίλα Ζωγράφου έναντι του ποσού των 19,5 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος είχε έρθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες της βίλας προκειμένου στο υπόλοιπο της έκτασης (σε αυτό που έμενε στους ιδιώτες) να ανεγερθεί εμπορικό κέντρο. Ωστόσο, βασικό εμπόδιο για τα συγκεκριμένα σχέδια αποτελούσε το γεγονός ότι από το 2004 η βίλα Ζωγράφου είναι χαρακτηρισμένη διατηρητέα.

Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, είχε αποκαλυφθεί απόπειρα δωροδοκίας της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, προκειμένου να αποχαρακτηρισθεί η βίλα Ζωγράφου.

Όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ότι το δάνειο του Δήμου Ζωγράφου είχε συναφθεί χωρίς προσυμβατικό έλεγχο, το έκρινε παράνομο και έτσι ο δήμος δεν μπορούσε να εκταμιεύσει χρήματα για να πληρώνει τις δόσεις.

Σκληρή ανακοίνωση-απάντηση στις δηλώσεις του πρώην Δημάρχου Ζωγράφου Γιάννη Καζάκου, σχετικά με δάνειο που ο ίδιος είχε συνάψει, με τις οποίες έκανε αναφορά στο όνομα του κ. Γιάννη Ραγκούση, εξέδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Ραγκούσης σημειώνει ότι «η περίπτωση με το δάνειο που συνήψε ο πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου μας υπενθυμίζει τον παράνομο τρόπο με τον οποίο μπορούσαν να λειτουργούν ορισμένοι Δήμαρχοι πριν από τον Καλλικράτη, έχοντας μέχρι και τη δυνατότητα να συνάπτουν παράνομα, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, δάνεια, τα οποία στη συνέχεια είχαν το θράσος να ζητούν από την Κυβέρνηση και τη Βουλή να τα 'ξεπλύνουν' με νόμο».

Στο μεταξύ, ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ.Πρωτόπαπας με θέμα τα επίμαχα δάνεια.

Ο βουλευτής ερωτά τους υπουργούς τι προτίθενται να πράξουν ώστε και τώρα να ερευνηθούν οι υποθέσεις αυτές και να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους, και ειδικότερα για τον Δήμο Ζωγράφου θα κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι μηχανισμοί, ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της απελθούσας δημοτικής αρχής αλλά και να προστατευθεί ο Δήμος από τις συνέπειες των παρανομιών;
Τελευταία τροποποίηση στις 20:50 - 11 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.