ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θρυαλλίδα για την τάση οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

01:07 - 26 Ιουλ 2011 | Πολιτική
Οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να δίνουν τον τόνο στο σύστημα. Ελπιδοφόρες είναι οι προοπτικές της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.
Δεν έχουν τελειώσει ακόμα τα βάσανα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να δίνουν τον τόνο στο σύστημα, σχολιάζουν χρηματιστές, όσο χαμηλά κι αν έχουν φτάσει οι αποτιμήσεις. Η παροχή της βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ευρώπη με τις τέσσερις εναλλακτικές που έχουν οι δανειστές είναι γεγονός, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς και πλέον το μπαλάκι περνάει στην πλευρά της κυβέρνησης. Οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά αναμένουν από το οικονομικό επιτελείο να κάνει πράξη τα όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, να προχωρήσει σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις, να ευνοήσει την επιχειρηματικότητα και όπου γίνεται να έρθει αποκλιμάκωση της φορολογίας, ειδικά σε ότι αφορά στα εταιρικά κέρδη. Ήδη, η συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις κάνει καλό στην αγορά, κάτι που φάνηκε χθες τόσο από την αντίδραση στον ΟΠΑΠ, όσο και από την απογείωση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στη μετοχή της Αγροτικής.

Το ιδανικότερο σενάριο σύμφωνα με την αγορά είναι η συνέχιση του καλού κλίματος στο Χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει υποστηρικτικά προκειμένου να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι κάτι που θα δώσει άλλον αέρα στην αγορά και θα συμβάλει όχι απλά στην αλλαγή ψυχολογίας στα στενά χρηματιστηριακά πλαίσια, αλλά και στην οικονομία.

Και ο λόγος που η αγορά θα πρέπει ν' ανέβει, σχολιάζουν οι χρηματιστές, είναι γιατί στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών θ' απαιτηθούν νέα κεφάλαια, δηλαδή θα πρέπει να γίνουν επιπλέον αυξήσεις κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων, ότι οι αυξήσεις για να γίνουν, μάλλον θα πραγματοποιηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως έχει δείξει η ιστορία. Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες έχουν δείξει πάντως ότι φροντίζουν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, ενώ είναι άγνωστο το αν τα deals θα γίνουν πριν ή μετά τις όποιες κινήσεις κεφαλαιακής επάρκειας αποφασίσουν.

Ελπιδοφόρες είναι οι προοπτικές της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, αναφέρει σε σχόλιό του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Guardian Trust κ. Β. Σωτηρόπουλος. «Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής», γράφει ο αναλυτής, «κρίνεται πολύ θετικό για την Ελλάδα, με την προϋπόθεση όμως ότι και η χώρα μας θα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της, δηλαδή θα τηρήσει αυστηρά τις προβλέψεις του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και των αποκρατικοποιήσεων. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα της συμμετοχής των ιδιωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2019 με νέα έντοκα πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ, διάρκειας 30 ετών. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλισθούν κατ' αρχήν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας τους από ένα πιθανό "κούρεμα" της τάξεως του 40-50% στα ελληνικά ομόλογα. Επιπροσθέτως, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα νέα έντοκα ως ενέχυρο για να δανειστούν με καλύτερους όρους από ότι πετυχαίνουν σήμερα.

Άλλα θετικά σημεία της συμφωνίας είναι:

* Η μείωση των επιτοκίων των δανείων πού έχει ήδη πάρει η Ελλάδα, αλλά κι αυτών που θα πάρει, με αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης κατά περίπου ένα δισ. ευρώ ετησίως.

* Η επιμήκυνση των λήξεων στα 30 χρόνια που σε συνδυασμό με μία περίοδο χάριτος 10 ετών στην πληρωμή των τόκων δίνει μία σημαντική χρονική ανάσα, ώστε να μπορέσει η χώρα να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της.

* Η απόφαση να δοθεί στην Ελλάδα, μέσω διαφόρων μηχανισμών, μία νέα βοήθεια τύπου σχεδίου Μάρσαλ για νέες επενδύσεις. Αυτό το σχέδιο θα είναι υπό την εποπτεία αξιωματούχων της Κομισιόν και θα επενδυθεί σε τομείς που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Με όλα αυτά τα δεδομένα», καταλήγει ο κ. Σωτηρόπουλος, «οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αγορά κρίνονται θετικές και ελπιδοφόρες».

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.