ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύριο εν τέλει στη Βουλή το ν/σ για τα πανεπιστήμια

11:41 - 22 Αυγ 2011 | Πολιτική
Με στόχο την όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση αρχίζει αύριο στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο επρόκειτο να αρχίσει να συζητείται σήμερα.
 Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις που έχουν αρχίσει φαίνεται πως συνετέλεσαν στην μικρή αυτή χρονική αναβολή, δίδοντας χρόνο για “συμφωνίες” έστω και την τελευταία στιγμή. Ηδη η υπουργός Παιδείας, φαίνεται να αποδέχεται φάσμα αλλαγών, με στόχο να ψηφισθεί και από τη Ν.Δ. το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο και φαίνεται να υιοθετούνται από το υπουργείο, εντοπίζονται στη σύσταση του Συμβουλίου που θα διοικεί τα ιδρύματα και θα εκλέγει τον πρύτανη.

Η αρχική πρόβλεψη του νομοσχεδίου ήταν να συγκροτείται από επτά μέλη που θα προέρχονται από το Πανεπιστήμιο, επτά εξωτερικά μέλη (προσωπικότητες, κλπ.) και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών. Σύμφωνα με πληροφορίες αυξάνονται σε οκτώ τα επτά μέλη που θα προέρχονται απο το εσωτερικό των ιδρυμάτων, και μαζί με τον εκπρόσωπο των φοιτητών θα μπορούν να συγκροτούν πλειοψηφία και να εκλέγουν πρύτανη ευκολότερα. Τα μέλη των Πανεπιστημίων, θα προέρχονται από το ΔΕΠ ακόμη και τη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή, ενώ δίδονται αυξημένες αρμοδιότητες στη σύγκλητο, που θα αποφασίζει και για τα προγράμματα σπουδών. Παράλληλα, φέρεται να δέχεται το υπουργείο Παιδείας, ότι το τμήμα και όχι η σχολή θα παραμείνει βασική μονάδα, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα έχει αν εξομοιωθούν τα πτυχία των πολυτεχνείων με “μάστερ”. Ενα αίτημα που υποβάλλεται εδώ και χρόνια στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς μέχρι τώρα να έχει γίνει αποδεκτό.

Αν και παραμένει “αγκάθι” το θέμα του Συμβουλίου διοίκησης, καθώς είναι ευρύτερο το αίτημα εκλογής πρύτανη από το σύνολο των καθηγητών με αυξημένη συμμετοχή φοιτητών, διαφαίνεται ότι μπορεί να συγκροτηθεί ένα συναινετικό πλαίσιο και να προχωρήσει η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου, μεθαύριο Τετάρτη.

Αν όμως στη Βουλή υπάρχουν κάποιες ελπίδες συναίνεσης, δεν επικρατεί τό ίδιο κλίμα, μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το ότι οι πανεπιστημιακοί αντιδρούν, κυρίως για το Συμβούλιο Διοίκησης, την εκλογή πρύτανη και κοσμητόρων , φαίνεται από το “μπαράζ” συνεντεύξεων και συνεδριάσεων που γίνονται σήμερα. Ετσι, σε ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου προχωρεί η ομάδα των 900 καθηγητών που έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), που έχει έντονες αντιρρήσεις για την πλειοψηφία των διατάξεων, μετά από συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του σήμερα το πρωί, προχωρεί σε ενημέρωση στους εκπροσώπους του Τύπου, στην οποία θα δώσει λεπτομέρειες για τις θέσεις και τις διαφωνίες που έχουν οι καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, και οι οποίες έχουν αναδειχθεί καθ΄όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Η κριτική επικεντρώνεται, κυρίως, στην “κατάργηση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων” στο “ανεφάρμοστο πολλών διατάξεων” αλλά και στην “κατάλυση των ακαδημαϊκών ελευθεριών”. Αυτές οι “αντιρρήσεις” έχουν διατυπωθεί κατ΄επανάληψη, ενώ οι καθηγητές προτείνουν, έστω και την τελευταία στιγμή να ληφθούν υπ΄όψιν οι προτάσεις τους που έχουν κατατεθεί και στη Βουλή.

Οι πρυτάνεις από την πλευρά έχουν έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα, ενώ σε έκτακτη συνεδρίαση προχωρούν και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:57 - 22 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.