ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσκοπήσεις: ΝΔ μεν, αλλά...στην ώρα της

01:41 - 05 Σεπ 2011 | Πολιτική
“Όχι” κατά πλειοψηφία σε πρόωρες εκλογές και συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Από 0,6 μέχρι 5,1 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να διέψευσε με την ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ την πιθανότητα εκλογών, λέγοντας πως “οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013”, αλλά ο κυριακάτικος Τύπος έβριθε χθες δημοσκοπήσεων,  σε μία προσπάθεια να αποτυπωθεί το πολιτικό κλίμα των ημερών μας αλλά και η στάση του κόσμου έναντι της παραφιλολογίας που έχει αναπτυχθεί για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή κυβέρνησης συνεργασίας.

Αναφορικά με το διαφοροποιό στοχείο σε σχέση με παλαιότερες δημοσκοπήσεις και το πιο καυτό θέμα της πολιτικής ατζέντας, το ενδεχόμενο δηλαδή πρόωρων εκλογών ή κυβέρνησης συνεργασίας, φανερός έγινε ο σκεπτικισμός των ερωτηθέντων. Παρά το αδιέξοδο απέναντι στο οποίο έχει βρεθεί η κυβέρνηση και την καθίζηση των ποσοστών που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου, που θα εξετάσουμε παρακάτω, οι πολίτες φαίνεται να θεωρούν πως στη δεδομένη συγκυρία οι εκλογές θα διαταράξουν το κλίμα και θα τρενάρουν την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμιστικών κινήσεων για τη σωτηρία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Alco, το 67% δεν πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές , ενώ στο ίδιο εύρημα, αν και με μικρότερο ποσοστό, καταλήγει και η Κάπα Research, όπου το 56,2% επιθυμεί από την κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. Υπέρ των εκλογών τάσσεται από την άλλη το 25% και το 36,5% αντίστοιχα.

Οι πολίτες στρέφουν, σύμφωνα με Alco και Κάπα Research, την πλάτη και στο σενάριο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Σύμφωνα με την Alco, υπέρ του συγκεκριμένου σεναρίου τάσσεται μόλις το 36% των ερωτηθέτων ενώ σύμφωνα με την Κάπα Research μόλις το 11,9% το θεωρεί την ενδεδειγμένη κίνηση.  Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση πάντως, 4 στους 10 πολίτες είναι υπέρ του σχηματισμού μίας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Τα ποσοστά αυτών που θεωρούν ακόμη δόκιμο το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης θυμίζουν χειμωνιάτικο υδράργυρο (7,2% ΝΔ, 5,3% ΠΑΣΟΚ).

Διαφορετικό είναι το πόρισμα της MRB στο εν λόγω ερώτημα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε τo 52,1% συμφωνεί με την προοπτική συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων εξουσίας χωρίς να γίνουν εκλογές (το 41,1% διαφωνεί) και το 56,4% με τη συγκυβέρνηση ύστερα από εκλογές (το 30,8% διαφωνεί).

Η γοργή φθορά της κυβέρνησης αποτυπώνεται στα ποσοοστά πρόθεσης ψήφου, τα οποία αποτυπώνουν πάντως και την απογοήτευση απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα.

Οι μετρήσεις της Alco φέρνουν τη Ν.Δ. μπροστά με 22,2%,, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει το 17,4% των ερωτηθέντων, το ΚΚΕ το 7,1%, τον ΛΑΟΣ το 5,6%, τον ΣΥΡΙΖΑ το 4%, τους Οικολόγους Πράσινους το 3,4%, τη Δημοκρατική Αριστερά το 2,4%, τη Δημοκρατική Συμμαχία το 2,2% και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών το 1,4%.

Σύμφωνα με την MRB, η ΝΔ προηγείται κατά 6 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες με 23,7%, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 18,6%, η Ν.Δ. το ΚΚΕ το 8,1%, ο ΛΑΟΣ το 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 5,1%, Οι Οικολόγοι Πράσινοι το 3,1%, η Δημοκρατική Αριστερά το 2,7%, η Δημοκρατική Συμμαχία το 2,3% και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών το 1,3%.

Μικρότερη είναι η απόκλιση ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας σύμφωνα με την Κάπα Research. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 21,2%, η Ν.Δ. το 21,8, το ΚΚΕ το 7,3%, ο ΛΑΟΣ το 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 3,1%, Οι Οικολόγοι Πράσινοι το 2,1%. η Δημοκρατική Αριστερά το 2,3%, η Δημοκρατική Συμμαχία το 2,2% και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών το 2,1%.

Δ.Κ.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.