ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρειος Πάγος: Ναι στη συμμετοχή σε αυξήσεις μ.κ. όχι σε συναλλαγές στο ΧΑ για τους πολιτικούς

20:42 - 20 Ιουλ 2006 | Πολιτική
Απαγορεύεται να συνάπτουν χρηματιστηριακές συναλλαγές τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές, οι νομάρχες, κ.α., αλλά μπορούν να ασκούν το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετοχών σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να προβαίνουν σε δημόσια εγγραφή για κάλυψη μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με σημερινή γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φ. Μακρή, όλα τα πολιτικά πρόσωπα ( και οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, οι δήμαρχοι, οι διοικητές, οι υποδιοικητές και οι γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων) απαγορεύεται, από το 2000 και εφεξής, να συνάπτουν χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά μπορούν να ασκούν το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετοχών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Ανώνυμης Εταιρείας, καθώς και να προβαίνουν σε δημόσια εγγραφή για κάλυψη μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας.

Ειδικότερα, με το νόμο 2843 του 2000 και το νόμο 3213 του 2003 απαγορεύεται σε όλους τους προαναφερθέντες η αγορά μετοχών τοις μετρητοίς, η πώληση και αγορά μετοχών με ειδικές συμφωνίες και οι συναλλαγές επί παραγώγων στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, στην εισαγγελική γνωμοδότηση αναφέρεται ότι στις απαγορευμένες χρηματιστηριακές συναλλαγές των πολιτικών (υπό την στενή και ευρεία έννοια), προσώπων, δεν περιλαμβάνονται:

·Η άσκηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετοχών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας, εφόσον αυτή πραγματοποιείται πρωτογενώς από την ίδια την εταιρεία που δημιουργεί τις νέες μετοχικές σχέσεις και όχι και στην περίπτωση που πραγματοποιείται μέσω εντολής πώλησης.

·Η δημόσια εγγραφή για κάλυψη μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον αυτή αναφέρεται σε μετοχές που δεν έχουν ακόμα εκδοθεί και όχι και στην περίπτωση που αφορά υφιστάμενες ήδη μετοχές (δευτερογενής κτήση) και γίνεται με τη μέθοδο του «πακέτου διάθεσης» εντός του Χρηματιστηρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.