ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λεπτές ισορροπίες για το φυσικό αέριο στην Κύπρο - Απειλές από την Τουρκία

13:12 - 15 Σεπ 2011 | Πολιτική
Λεπτές ισορροπίες για το φυσικό αέριο στην Κύπρο - Απειλές από την Τουρκία
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το φυσικό αέριο στην Κύπρο την ώρα που μία εβδομάδα νωρίτερα από την ανακοινωθείσα ημερομηνία ξεκίνησε χθες η διαδικασία μετακινήσης της πλατφόρμας-γεωτρύπανου "Όμηρος".
Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα-γεωτρύπανο "Όμηρος" (Νoble Ηomer Ferrington) ξεκίνησε αργά με πορεία 333 μοιρών, την μήκους 100 ναυτικών μιλίων (185 χλμ.) διαδρομή του, από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ, με προορισμό το σημείο γεώτρησης στο κυπριακό οικόπεδο "Αφροδίτη".

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, κατά την οποία η υπουργός Εμπορίου υπέγραψε επέκταση της συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Νoble Εnergy. Η συμφωνία είχε υπογραφεί το 2008 από τον προκάτοχό της Αντ. Πασχαλίδη.

Το γεωτρύπανο αναμένεται να φτάσει σήμερα στις καθορισμένες συντεταγμένες. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σταθεροποίησής του με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, με στόχο να ξεκινήσει πολύ σύντομα η δοκιμαστική γεώτρηση.

Απειλεί με οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα η Άγκυρα



Tην ίδια ώρα, με υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων της Κύπρου απειλεί η Άγκυρα στην περίπτωση που ξεκινήσουν οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι «συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ θα υπογραφεί σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις νότια του Νησιού».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στην Άγκυρα, στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ στελεχών αρμόδιων διευθύνσεων με αντικείμενο τη «Συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».

Από τουρκοκυπριακής πλευράς πήραν μέρος εκπρόσωποι των λεγόμενων υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας, με επικεφαλής τον Κουντρέτ Όζερσαϊ, εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Την Παρασκευή θα μεταβούν στα κατεχόμενα για το θέμα στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας και της Ανωνύμου Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO).

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» εκτιμούν ότι, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι τεντώνουν το σχοινί, δεν πρόκειται να φθάσουν έως το σημείο να το κόψουν.

Δεν φαίνεται δηλαδή στις προτεραιότητες τους η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου, χωρίς παράλληλα να μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει η σταθερή στάση που έχουν τηρήσει επί του θέματος τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ και η Ρωσία με ανακοινώσεις ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τον θαλάσσιο πλούτο της.

Κύρια προτεραιότητα των Τούρκων είναι να υιοθετήσουν αποφάσεις που παραπέμπουν σε μονομερείς ενέργειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, και η αναβάθμιση τους ψευδοκράτους.

Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα


Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τα διαδραματιζόμενα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί περιστατικά όπως η μικρής έκτασης άσκηση των Τούρκων σε διεθνή ύδατα κοντά στη Ρόδο και οι συνεχείς παραβιάσεις που σημειώνονται στον εναέριο χώρο της Κύπρου από Τουρκικά μαχητικά.

«Η Ελλάδα είναι σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα και έναν απόλυτο συντονισμό, εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Αθήνας με την κυπριακή ηγεσία, ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Επίσης, πρόσθεσε ότι «χρειάζεται από τη δική μας πλευρά πολύ καλός σχεδιασμός και ανάλυση, ώστε να είμαστε έτοιμοι» και υπογράμμισε ότι «έχουμε βασικό συμφέρον να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή μας».

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα των γεωτρήσεων, ο κ. Δελαβέκουρας αφού υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεννόηση με τους γείτονές της, έχει προχωρήσει σε συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, τόνισε ότι προχωρά στο αυτονόητο δικαίωμά της, που κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο, έρευνας και εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου.

«Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και έχει καταγραφεί από τις δηλώσεις όλων των διεθνών παραγόντων που έχουν ενδιαφέρον για το θέμα» υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας, ενώ αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας τόνισε ότι «επειδή ακριβώς δεν έχει επιχειρήματα, προσπαθεί να οξύνει τους τόνους και προχωρά σε ρητορικές απειλές».

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, να συμπεριφερθεί με νηφαλιότητα και να μην συμβάλει ακόμη περισσότερο στη δημιουργία έντασης» κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι προκλήσεις


Χθες το πρωί άλλωστε τουρκικά F-16 (ανάμεσά τους και φωτογραφικά) πέταξαν πάνω από τα Κατεχόμενα (έφθασαν ως τον Απόστολο Ανδρέα) και επέστρεψαν στις βάσεις τους στην Τουρκία, χωρίς όμως να πλησιάσουν τις περιοχές των κυπριακών θαλάσσιων οικοπέδων.

Ήδη όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη που πρόκειται να περάσουν από την Ανατολική Μεσόγειο έχουν ενημερωθεί από τις κυπριακές αρχές ότι «η Πλατφόρμα Homer Ferrington εγκαθίσταται στις 33.11.05 μοίρες βόρεια και 033.16.79 ανατολικά και απαιτείται ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων.» Αυτό σημαίνει ότι όλα τα αεροσκάφη ή τα πλοία θα πρέπει να αποφεύγουν την περιοχή αυτή σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων.

Πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες κινητικότητα στην περιοχή αυτή με τουρκικά και ισραηλινά αεροσκάφη να πετούν, ενώ και τα δύο ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς αναλαμβάνουν νέα δράση (η οποία δεν έχει για ευνόητους λόγους ανακοινωθεί) στη βάση τους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ανάμεσα στα αεροσκάφη που περιπολούν στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν εντοπισθεί και ισραηλινά ηλεκτρονικού πολέμου, που πραγματοποιούν κυρίως πτήσεις κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ.
Τελευταία τροποποίηση στις 01:52 - 16 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.