ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό τα κρίσιμα σχέδια για εφεδρεία και προϋπολογισμό

22:35 - 02 Οκτ 2011 | Πολιτική
Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό τα κρίσιμα σχέδια για εφεδρεία και προϋπολογισμό
Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Ηλικιακό το κριτήριο για την εφεδρεία, έλλειμμα 8,5% το 2011 και 6,8% το 2012 με μέτρα 6,6 δισ. στον προϋπολογισμό.
Την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου έλαβαν τα σχέδια για την εργασιακή εφεδρεία και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 που τέθηκαν επί τάπητος στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κυριακής.

H ολοκλήρωση αυτών των εκκρεμοτήτων ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της σύνταξης της έκθεσης του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας η οποία θα μεταθέσει εν συνεχεία το μπαλάκι για την απόφαση εκταμίευσης της έκτης δόσης σε έκτακτο Eurogroup που θα συγκληθεί εκτάκτως στις 13 Οκτωβρίου.

Εφεδρεία


Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της εφεδρείας το κριτήριο το οποίο προτάσσεται είναι το ηλικιακό και αφορά όσους βρίσκονται σε ηλικία 60 ετών και άνω και απέχουν γύρω στα δύο χρόνια από τη σύνταξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από το μέτρο θα είναι 300 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση που αφορά το 2011 προβλέπει να τεθούν σε εφεδρεία:

Περίπου 18.000 έως 20.000 υπάλληλοι, που μέσα στους επόμενους 12-24 μήνες έχουν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη και έχουν:

-συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου
-σχέση δημοσίου δικαίου, ως υπάλληλοι του Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν
Και στις δύο περιπτώσεις μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας, οι υπάλληλοι αυτοί συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από το καθεστώς της εφεδρείας.

Ακόμη, καταργείται η δυνατότητα παραμονής στην εργασία, αφού έχει συμπληρωθεί η ηλικία για συνταξιοδότηση και οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας συνταξιοδοτούνται άμεσα.

Επίσης, σε εφεδρεία τίθενται οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται και μέρος των εργαζομένων κατηγοριών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς που συγχωνεύονται. Αυτοί υπολογίζονται σε περίπου 1.000. Όσοι εξ αυτών διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται, ενώ οι υπόλοιποι επανακαρτίζονται και εν συνεχεία απολύονται.

Το ίδιο καθεστώς (εφεδρεία - αξιολόγηση - επαναπρόσληψη ή απόλυση) προβλέπεται για 6.000 έως 7.000 υπαλλήλους μετά την κατάργηση οργανικών θέσεων στην κεντρική διοίκηση, καθώς και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

Για την επόμενη φάση, τη διετία 2012 - 2013 προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού, με στόχο τη μείωση κατά 30% των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων. Το πλεονάζον προσωπικό θα μπει σε καθεστώς εφεδρείας και στη συνέχεια σε προγράμματα επανακατάρτισης, που πιθανόν να δρομολογεί περαιτέρω απολύσεις.

Προϋπολογισμός


Από το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε, παράλληλα, και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, που έχει συμφωνθεί και με την τρόικα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, λαμβάνονται μέτρα 6,6 δισ. ευρώ (περικοπές δαπανών και αύξηση εσόδων) για τη διετία (2011 - 2012). Επίσης, προβλέπεται έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ για το 2011 και 6,8% για το 2012, ενώ η ύφεση θα φθάσει το 5,5% το 2011.

Σύμφωνα παράλληλα με το σχέδιο προϋπολογισμού, η επίτευξη των στόχων για το 2011 και το 2012 θα επιτρέψει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα τη Δευτέρα.
Τελευταία τροποποίηση στις 00:06 - 03 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.