ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενδοκυβερνητικό αναβρασμό και αντιπολιτευτικά πυρά προκάλεσαν οι τρεις Υπουργοί

01:12 - 17 Οκτ 2011 | Πολιτική
Πυρετός αποκωδικοποίησης των μηνυμάτων Ραγκούση, Διαμαντοπούλου και Λοβέρδου. Στα χαρακώματα οι συνδικαλιστές
Τα σημεία των καιρών έχουν αρχίσει να γίνονται ακόμη πιο εμφανή, με την κυβέρνηση να περνά σε μία νέα φάση έντονης δοκιμασίας την ώρα μάλιστα που έχει να διαχειριστεί μίας άκρως σημαντική διαπραγμάτευση στην Ευρώπη για τη διαχείριση του χρέους.

Το άρθρο των Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Ανδρέα Λοβέρδου προκαλεσε έντονη ανησυχία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς μέρος της ηγετικής ομάδας παίρνουν πλέον ανοιχτά θέση έναν των μεταπολιτευτικών “κακώς κειμένων” τα οποία εκκολαφθηκαν και αναπτύχθηκαν μέσα και από τις ίδιες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου το Σάββατο το βράδυ ήταν αυθόρμητη. Μάλιστα πηγές πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό επιβεβαίωναν ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετική» την πρωτοβουλία τους. “Είναι και χρήσιμο κορυφαία στελέχη να εκφράζουν απόψεις τους σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και να ανοίγουν ιδεολογικά μέτωπα» ήταν το σχόλιο του συνεργάτη του Πρωθυπουργού

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των στελεχών.

«Είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία των τριών υπουργών να απευθυνθούν στην κοινή γνώμη με μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η σημερινή ελληνική κοινωνία, με κύρια ευθύνη του πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Πίσω από κάθε μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία και κυρίως πίσω από τη δύσκολη διαχείριση μιας τεράστιας κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα, πρέπει πάντα να βρίσκεται: πρώτον, ένα θεωρητικό σχήμα και δεύτερον, μια ισχυρή πολιτική βούληση σχηματισμένη από ανθρώπους έτοιμους να αγωνιστούν στην πρώτη γραμμή. Υπό την έννοια αυτή, το κείμενο των τριών συναδέλφων μου, με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια γενιά, έχουμε κοινές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και δίνουμε έναν κοινό συλλογικό αγώνα είναι ένας πολύ καλός οιωνός για την κρίσιμη εβδομάδα που αρχίζει, κατά τη διάρκεια της οποίας κρίνονται πολλά, ίσως όλα», τονίζει.

Ήδη πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται την κίνηση αυτή ως απαρχή «συγκρότησης ενός μεταρρυθμιστικού ρεύματος» εντός του ΠΑΣΟΚ. Ένα μεταρρυθμιστικό ρεύμα που συγκεντρώνει και άλλους πέραν των κορυφαίων, οι οποίοι πιέζουν εδώ και καιρό για τολμηρές μεταρρυθμιστικές κινήσεις. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα πηγαδάκια μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της ευρύτερης ηγεσίας και να ακολουθήσουν την τάση της ομάδας που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Έντονες είναι και οι ανησυχίες στους συνδικαλιστικούς στρατούς, με τα προεδρεία να επιδίδονται από χτες σε έντονες διαβουλεύσεις για τον χειρισμό της κατάστασης. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα έχουν στοχοποιηθεί, με τη Νέα Δημοκρατία να ρίχνει το γάντι στις ακραίες συμπεριφορές, με αφορμή την διαγραφή του προέδρου του ΣΑΤΑ, Θ. Λυμπερόπουλου από το κόμμα.

 

Θύελλα αντιδράσεων πυροδότησε η παρέμβαση των υπουργών Παιδείας, Υγείας και Υποδομών και Μεταφορών και από την αντιπολίτευση:

 

ΝΔ: Ομολογούν την ανεπάρκειά τους

 

Αδυναμία να λύσει όχι μόνο τα προβλήματα της χώρας, αλλά και τα εσωκομματικά του ζητήματα, καταλογίζει στο κυβερνών κόμμα ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης.

«Η συνέντευξη Παπανδρέου και το μανιφέστο των τριών υπουργών του απευθύνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και όχι στην κοινωνία. Αν ξεκίνησαν μάχη διαδοχής, αυτό δεν ενδιαφέρει τους πολίτες», σχολίασε ο κ. Μιχελάκης.

Κατηγόρησε επίσης τα στελέχη της κυβέρνησης ότι ενώ είναι υπόλογα «για όσα διέπραξαν σε βάρος της χώρας, της οικονομίας και των θεσμών», προσπαθούν να μεταθέσουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες και να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα.

«Περιγράφουν τα δικά τους λάθη και ό,τι εκπροσωπεί το δικό τους ΠΑΣΟΚ. Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, αφού επέλεξαν μια λανθασμένη πολιτική, αφού επέβαλαν αλλεπάλληλα πακέτα επώδυνων μέτρων και αφού πανηγύρισαν πολλές φορές ότι έσωσαν την Ελλάδα, ομολογούν τώρα την ανεπάρκειά τους. Και το χειρότερο: Ομολογούν ότι δεν διαθέτουν πλέον κανένα σχέδιο και καμία δυνατότητα για την έξοδο της χώρας από την κρίση», επισήμανε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι το κατάντημα μιας κυβέρνησης, που, αφού εξαπάτησε τους Έλληνες, οδήγησε τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα», κατέληξε.

 

ΚΚΕ: Eπίδειξη μίσους, θράσους και υποκρισίας

 

«Οι υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν επίδειξη μίσους, θράσους και υποκρισίας. Συναγωνίζονται σε αντιδραστικότητα, φιλοδοξώντας να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυριανό κυβερνητικό όχημα που θα περάσει πάνω από το λαό, συνθλίβοντάς τον», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ

«Τώρα πρέπει ο λαός να υψώσει το ανάστημά του, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ. Έτσι θα διαπιστώσουν αυτοί και όλα τα κόμματα της πλουτοκρατίας πόσο μικροί είναι μπροστά στην ενωμένη δύναμη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση. Όλοι στη 48ωρη απεργία και στις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ. Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος. Τέλος οι θυσίες για την κρίση και τα κέρδη του κεφαλαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Απύθμενο το θράσος

 

Για απύθμενο θράσος όσων βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή της κοινωνικής κατεδάφισης», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την κοινή επιστολή της κ. Διαμαντοπούλου, του κ. Λοβέρδου και του κ. Ραγκούση.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η επιστολή των τριών υπουργών εντάσσεται φανερά στην προσπάθεια ανασύνταξης του μνημονιακού μπλοκ, «όπως αυτή επιχειρείται έντονα τις τελευταίες μέρες με μπροστάρηδες την κ. Μπακογιάννη, τον κ. Καρατζαφέρη, καθώς και εξωθεσμικών παραγόντων και διάφορων ΜΜΕ».

«Με την πολιτική της κυβέρνησης να έχει οδηγήσει, πέραν των άλλων, τη δημοκρατία σε εκφυλισμό, είναι να απορεί κανείς πως αυτοί που έχουν «μακελέψει» την κοινωνία επικαλούνται το δημόσιο συμφέρον», προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι επιθυμεί «μια κοινωνία ανενεργή» όπου το δικαίωμα της διεκδίκησης στην αξιοπρέπεια «βαφτίζεται συντεχνία». «Ωστόσο, όλοι τους λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο: την δυναμική του λαϊκού παράγοντα», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δημοκρατική Συμμαχία: Δεν αρκεί η αρθρογραφία

 

«Τώρα που η κυβέρνηση βαθιά διχάζεται για τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να υλοποιήσει, δεν αρκεί η αρθρογραφία», δήλωσε η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη.

«Όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους με πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Η συγκρότηση υπερκομματικής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος».

Τελευταία τροποποίηση στις 07:29 - 17 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.