ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη κινητικότητα στην Ευρώπη για το ελληνικό πρόβλημα

13:30 - 19 Οκτ 2011 | Πολιτική
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Σαρκοζί τέσσερις μέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Μία ακόμα τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να έχουν της ημέρας ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολα Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ, προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν στις αγορές για το περιεχόμενο της συμφωνίας των δύο ηγετών προκειμένου να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.



Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία για αύξηση του μεγέθους του EFSF, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Διαψεύδοντας το δημοσίευμα της Guardian, σύμφωνα με το οποίο Γαλλία και Γερμανία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για αύξηση του EFSF κατά περίπου 5 φορές, ώστε να ξεπεράσει τα 2 τρισ. ευρώ, μια από τις πηγές δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι λάθος. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία».


Η άλλη πηγή δήλωσε πως δεν είναι μια απλή περίπτωση πολλαπλασιασμού της δυνατότητας χρηματοδότησης του EFSF. «Είναι αφελές να σκέφτεστε ότι μπορείτε να κάνετε αυτούς τους υπολογισμούς και να καταλήξετε σε ένα ωραίο και στρογγυλό 2 τρισ. ευρώ. Δεν είναι τόσο απλό», δήλωσε.


Όπως επισημαίνει το Reuters, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει πως οποιαδήποτε συμφωνία είναι πιθανό να αυξήσει το fund κατά περίπου 3-5 φορές, όμως η αύξηση αυτή δεν θα αφορά ολόκληρο το ποσό και πιθανότατα θα οδηγούσε σε αύξηση της «δύναμης πυρός» του EFSF κοντά στα 1,5 τρισ. ευρώ.


Πυρετός διαπραγματεύσεων και φημών εν όψει της Συνόδου Κορυφής


Ραγδαίες φαίνεται είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς τα τελευταία 24ωρα ο “αέρας” των λύσεων και της αδράνειας έχει αλλάξει πολλές φορές, με τις αγορές και τους φορολογούμενους να έχουν παραμείνει στην καρδιά της ευρωπαϊκής δίνης.


Η “διαβολοβδομάδα” που προειδοποιούσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έδειξε τη μορφή της από τις δύο πρώτες μέρες, καθώς από το “μην περιμένετε λύση” των Γερμανών τη Δευτέρα, περάσαμε στις δηλώσεις Μέρκελ για το επικείμενο σχέδιο για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Πριν καταλαγιάσει ο θόρυβος αυτών των δηλώσεων, ήρθε η βρετανική εφημερίδα Guardian να διαρρεύσει ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Γαλλίας – Γερμανίας για την αύξηση των πόρων του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ.


Η Γαλλία και η Γερμανία σύμφωνα με το δημοσίευμα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης στα 2 τρισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός "συνολικού σχεδίου" για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, έγραφε αργά χτες το βράδυ. Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής στις Βρυξέλλες.


Με βάση το δημοσίευμα η συμφωνία περιλαμβάνει δύο βασικά στοιχεία: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διαθέτει περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να εγγυάται πιθανές ζημιές για ομολογιούχους είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους διπλωμάτες, αυτό αναμένεται να πενταπλασιάσει τη δύναμη πυρός του ταμείου σε ένα ποσό που ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ από 440 δισ. ευρώ σήμερα.


Πάντως, αν και αυτόματα υπήρξαν κάποιες ανώνυμες ευρωπαϊκές διαψεύσεις του δημοσιεύματος, αναλυτές θεωρούν ότι οι οίκοι αξιολόγησης έπαιξαν σημαντικό ρόλο σ' αυτές τις εξελίξεις. Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's χτες τα μεσάνυχτα υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας από Aa2 σε Α1, απόρροια επαναξιολόγησης της οικονομίας διαδικασία που είχε ξεκινήσει από τις 29 Ιουλίου. Επίσης διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές της οικονομίας negative outlook.


Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποιούσε ότι η ευρωπαϊκή ενότητα θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, αν οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποτύχουν να διευθετήσουν «μια και καλή» την κρίση χρέους στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου. Σε αντίθεση με τις κατευναστικές εξαγγελίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel, ο Γάλλος Πρόεδρος, Nicolas Sarkozy, έκανε λόγο για «εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις εντός των επόμενων ημερών, εξαιτίας της άνευ προηγουμένου κρίσης χρέους».

 

«Επιτρέποντας τη διάλυση της Ευρωζώνης, θέτουμε σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι καταστρέφουν την Ευρώπη και το ευρώ θα αναλάβουν την ευθύνη της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων και της διάλυσης της ηπείρου μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sarkozy.

 

Με φόντο τις προειδοποιήσεις του οίκου Moody’s για το outlook της γαλλικής οικονομίας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι «η Γαλλία από μόνη της δεν μπορεί να λύσει την κρίση χρέους». Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Francois Fillion, στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε ότι «αν δεν πετύχουμε, η Ευρώπη θα βρεθεί σε κίνδυνο».

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπενθυμίζεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χτες ότι η ίδια αναμένει ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει συμφωνία για την παραπομπή των χωρών που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας. Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, προκάλεσαν εκ νέου νέες αναταράξεις στις χρηματαγορές και αποδυνάμωσαν το ευρώ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:21 - 19 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.