ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άφωνος ο Σαρκοζί με την αναγγελία του δημοψηφίσματος!

01:13 - 01 Νοε 2011 | Πολιτική
... Aλλά προϊδεασμένοι Μέρκελ και Σαρκοζί για το δημοψήφισμα, λέει το Μέγαρο Μαξίμου.
«Ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα, σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της προαναγγελίας δημοψηφίσματος και της ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ περιμένει επίσημη ενημέρωση από την Αθήνα πριν εκφραστεί.

Η γερμανική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να προαναγγείλει δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται, σύμφωνα με την Deutsche Welle: «Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα σαφείς προσδοκίες. Σύμφωνα με αυτές, το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Επ` αυτού εργαζόμαστε εντατικά όλοι αυτή την περίοδο. Όσον αφορά την προαναγγελία ενδεχομένου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα, για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση και για τον λόγο αυτόν δεν την σχολιάζει».

Προϊδεασμένοι Μέρκελ και Σαρκοζί


Την ίδια στιγμή, ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι ο Γ.Παπανδρέου είχε προϊδεάσει την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί για την πρωτοβουλία δημοψηφίσματος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε πως ήταν το πρώτο πράγμα που ρώτησε τον πρωθυπουργό μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος και πως ο κ. Παπανδρέου του είπε πως είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του τόσο την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όσο και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Μιλώντας στο Mega, ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το θέμα του δημοψηφίσματος είναι «μια εσωτερική πολιτική απόφαση που αφορά τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και προφανώς για το θέμα είχε ενημερώσει ο πρωθυπουργός -πιθανώς και ο υπουργός Οικονομικών- τους εταίρους μας».

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει τους δύο ηγέτες για το ότι θα προκαλέσει δημοψήφισμα αντί των πρόωρων εκλογών που ζητάει η αντιπολίτευση. Δεν είναι γνωστό αν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί τον απέτρεψαν ή του συνέστησαν κάτι διαφορετικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, τόσο από τα δημοσιεύματα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όσο και από τις αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών, προκύπτει αιφνιδιασμός.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε απάντηση στα περί προϊδεασμού της Μέρκελ από τον Γ.Παπανδρέου, γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα είναι μέσα στις σκέψεις του, πολύ νωρίτερα από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Le Monde: Άφωνος ο Σαρκοζί με την εξαγγελία δημοψηφίσματος

«Ο Σαρκοζί έμεινε άφωνος με την αναγγελία του δημοψηφίσματος», γράφει η γαλλική Le Monde.


«Εκεί που νόμιζε ότι είχει ρυθμίσει την περίπτωση της Ελλάδας», έστω και αν έμεναν ζητήματα, όπως η Ιταλία, ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι «όλα πρέπει να ξανα-αρχίσουν από την αρχή». Όπως το διατυπώνει κάποιος από τον κύκλο του γάλλου Προέδρου, «η χειρονομία των Ελλήνων είναι ανορθολογική και, από τη δική τους σκοπιά, επικίνδυνη».

Η γαλλική εφημερίδα εξηγεί ότι «ο κ.Παπανδρέου φαίνεται ότι ήταν το θύμα μιας εξέγερσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ». Όμως, ως ότου γίνει το δημοψήφισμα «όλο το σχέδιο που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες καταρρέει», ενώ γαλλικοί κύκλοι, που επιβεβαιώνουν ότι και οι «Γερμανοί έχουν αιφνιδιαστεί» και το ΔΝΤ το ίδιο, αναρωτιούνται επιπρόσθετα «πώς θα μπορέσει να ζήσει η Ελλάδα ώς το δημοψήφισμα -αν τελικά αυτό γίνει».

Φινλανδία: "Το δημοψήφισμα ισούται με ψήφο παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ"


Την άποψη ότι το δημοψήφισμα θα ισούται και με την ψήφο για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει κανένα πακέτο διάσωσης, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Εξοργισμένοι οι Γερμανοί με την απόφαση Παπανδρέου

Ηγετικό στέλεχος του κεντροδεξιού συνασπισμού της Αγγελα Μέρκελ δήλωσε πως "οργίστηκε" όταν άκουσε τον "Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ζητεί δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας για το νέο πακέτο στήριξης προς την χώρα του.

Ο Ράινερ Μπρούντερλε, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών τόνισε πως η απόφαση αυτή του φάνηκε σαν η Ελλάδα να υπαναχωρεί τώρα από την συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

    "Η είδηση αυτή με εξόργισε", είπε χαρακτηριστικά ο Μπρούντελε μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο. "Αυτός είναι ένας παράξενος τρόπος να ενεργήσει κανείς", πρόσθεσε.

    "Ο (έλληνας) πρωθυπουργός συμφώνησε σε ένα πακέτο διάσωσης που θα ωφελούσε τη χώρα του. Άλλες χώρες κάνουν σημαντικές θυσίες για να αντιμετωπιστούν δεκαετίες κακοδιαχείρισης και αδύναμης διακυβέρνησης στην Ελλάδα--λανθασμένες αποφάσεις που ελήφθησαν και η χώρα οδηγήθηκε μόνη της στην κρίση", υπογράμμισε.

    "Αυτό μου φάνηκε σαν κάποιος να προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτά που συμφωνήθηκαν--ένα παράξενο πράγμα για να κάνει κανείς", είπε ακόμα ο Μπρούντελε που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

    Ο ίδιος είπε πως υπάρχει μόνο μια λύση: "Ένα πράγμα μπορεί να γίνει: να γίνουν οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και αν (η χώρα) δεν τηρήσει τις συμφωνίες, τότε θα έχουμε φτάσει στο σημείο που η χρηματοδότηση θα διακοπεί".

    "Τότε θα έχουμε χρεοκοπία και τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φόβο μετάδοσης για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που θα προκύψει από αυτήν", συμπλήρωσε ο Μπρούντελε.

    Από την πλευρά του, ο Γιεργκ Ρόχολ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σχολής Διαχείρισης και Τεχνολογίας του Βερολίνου, δήλωσε στην γερμανική κρατική τηλεόραση ότι η υπαναχώρηση της Ελλάδας από τη συμφωνία θα μπορούσε να σημαίνει πως οι άλλες χώρες δεν θα αισθάνονται υποχρεωμένες να συμμετέχουν στη διάσωσή της.

    "Είναι μια απόφαση που προκαλεί έκπληξη και μπορεί να θεωρηθεί θαρραλέα...γιατί αν δεν λειτουργήσει--και αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί τώρα αφού υπάρχει σημαντική αντίθεση από τον ελληνικό λαό--θα σημαίνει ότι οι άλλες χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους", πρόσθεσε ο Ρόχολ.

    Ο Ρόχολ είπε τέλος πως ορισμένες χώρες θα αισθανθούν ελεύθερες να μην τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να συνεισφέρουν στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και "αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ".
Τελευταία τροποποίηση στις 13:53 - 01 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.