ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε εξέλιξη το κρίσιμο Υπουργικό - Τα σενάρια για την κυβέρνηση συνεργασίας

17:32 - 06 Νοε 2011 | Πολιτική
Σε εξέλιξη το κρίσιμο Υπουργικό - Τα σενάρια για την κυβέρνηση συνεργασίας
Τι δήλωσαν προσερχόμενοι οι Υπουργοί. Για επικείμενη παραίτηση του πρωθυπουργού κάνουν λόγο τα ξένα ΜΜΕ.
Νωρίτερα από ότι ήταν αρχικά προκαθαρισμένο (18.00) θα συνεδριάσει το κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο υπό την πρωθυπουργία του κ.Παπανδρέου. Στο Υπουργικό ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους Υπουργούς του για τις συζητήσεις που γίνονται με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας και να ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών του για να υποβάλλει εν συνεχεία και τη δική του παραίτηση.

Πλήθος σεναρίων κυκλοφορούν από το πρωί στους δημοσιογραφικούς κύκλους, με τα ονόματα των κ.κ. Μολυβιάτη και Δήμα να ακούγονται έντονα για τη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, ενώ τα ίδια σενάριο θέλουν τον κ.Παπαδήμο να τοποθετείται υπουργός Οικονομικών. Άλλα σενάρια θέλουν πρωθυπουργό τον κ.Παπαδήμο.

Στο μεταξύ, κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου μεταδίδουν ότι το θέμα δεν είναι το πρόσωπο ως προς την παραίτηση Παπανδρέου, αλλά η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για τον επικεφαλής και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του νέου κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας. Μόλις επομένως επιτευχθεί αυτή η συμφωνία ο Πρωθυπουργός θα δηλώσει την παραίτησή του.

Λίγο μετά τις 15:30 ο Πρωθυπουργός ήταν ήδη στο γραφείο του στη Βουλή ενώ φτάνουν και οι υπουργοί για να συμμετάσχουν στο υπουργικό συμβούλιο.

Πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου με τον κ. Ευ. Βενιζέλο για την «επόμενη μέρα». 

Ο κ. Λοβέρδος δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συνομιλιών, είπε όμως ότι την ώρα της συνάντησης πήρε τηλέφωνο ο πρωθυπουργός και τον ενημέρωσε «για κάποια πράγματα που έπρεπε να ξέρω».

Προσερχόμενος στο κτίριο της Βουλής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής δήλωσε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού είναι «καθαρή», προσθέτοντας ότι ο ίδιος περίμενε από τον κ. Σαμαρά «ισχυρότερα αντανακλαστικά υπευθυνότητας». 

Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης αφού εξέφρασε την ευχή να επιτύχει το εγχείρημα της συναίνεσης, πρόσθεσε ότι «ελπίζω να είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων».

Ο κ. Καστανίδης, αναφέρθηκε και στην προϋπόθεση που έθεσε ο κ. Σαμαράς για την παραίτηση του κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι «είναι σαν να λέμε εμείς ότι για να συνεννοηθούμε με τη ΝΔ πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς».  

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου συνέστησε «ψυχραιμία και υπευθυνότητα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι «τι πρέπει να γίνει και τι δεν πρέπει να γίνει». Όπως διευκρίνισε, αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να μείνει «έστω και μία ώρα» η χώρα χωρίς κυβέρνηση και χωρίς πρωθυπουργό. Αυτό που πρέπει να γίνει, πρόσθεσε, είναι να υλοποιηθεί «σήμερα κιόλας» το όραμα της εθνικής συνεννόησης και εθνικής συνεργασίας.

Για επικείμενη παραίτηση του πρωθυπουργού μιλούν ξένα ΜΜΕ


Το βρετανικό δίκτυο Sky News και το αμερικανικό CNN, αλλά και το πρακτορείο Reuters, μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να παραιτηθεί. Στις 4 το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του.

To Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου θα παραιτηθεί μόλις «σφραγιστεί» η συμφωνία για τη συμμαχική κυβέρνηση, πιθανώς εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται το Reuters, πριν από την παραίτηση του Πρωθυπουργού πρέπει να υπάρχει συμφωνία στους στόχους, στον επικεφαλής και τη διάρκεια της συμμαχικής κυβέρνησης.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να είναι ένα μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατών. «Πρέπει να έχουμε μία συμφωνία σήμερα, αλλιώς αύριο θα είναι κόλαση» αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή του Reuters.

Το Sky News, μιλώντας για επικείμενη παραίτηση του Πρωθυπουργού, βάσει ανώνυμων πηγών στο ΠαΣοΚ, προσθέτει ότι αυτήν την ώρα συζητείται το όνομα του αντικαταστάτη του κ. Παπανδρέου.

Το CNN επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει για τελευταία φορά του Υπουργικού Συμβουλίου. Το αμερικανικό δίκτυο προσθέτει, όμως, ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να παραιτηθεί όταν σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:01 - 06 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.