ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα υπάρξει σήμερα η νέα κυβέρνηση;

19:58 - 07 Νοε 2011 | Πολιτική
Θα υπάρξει σήμερα η νέα κυβέρνηση;
(upd) Εμπλοκή για το χρίσμα. Χάνει πόντους ο Παπαδήμος... κερδίζει ο Διαμαντούρος. Δυσκολίες συνεννόησης μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Δυσκολίες στο κλείδωμα της νέας κυβέρνησης παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες, κυρίως για το όνομα του νέου πρωθυπουργού που θα ηγείται της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. Ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον απερχόμενο πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον αρχηγό της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά φαίνεται ακόμη με πολλές δυσκολίες αν και το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο άνδρες για ν' ασχοληθούν με τις λεπτομέρειες της νέας κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το όνομα του Λουκά Παπαδήμου έχει αρχίσει να ατονεί, καθώς ο ίδιος έχει θέσει προϋποθέσεις για να λάβει το χρίσμα. Την ίδια ώρα,το όνομα του ευρωπαίου συνηγόρου του πολίτη κ. Νικ. Διαμαντούρου, έχει αρχίσει να μπαίνει όλο και πιο πολύ στις εκατέρωθεν διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με την κυρία Ανγκέλα Μέρκελ στην οποία ανακοίνωσε τις τελευταίες εξελίξεις και η τελευταία, αφού εξήρε τη στάση του, ζήτησε η νέα κυβέερνηση στην Ελλάδα να παραμείνει στη γραμμή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Επίσης, ο απερχόμενος πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Χέρμαν Βαν Ρομπόι, τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

Χωρίς αμφιβολία, η πρώτη και άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα σχηματιστεί σήμερα είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης, ώστε να καλυφθούν τα ισχνά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους (επαρκούν για μερικές ακόμη εβδομάδες) και οι δανειακές του υποχρεώσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο, έχουμε λαμβάνειν αυτές τις ημέρες οκτώ δισεκατομμύρια, ενώ στα ελληνικά ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει δάνεια της τάξης των 65 δισεκατομμυρίων από τον Μάιο του 2010. Απομένει να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο ζήτημα θα διασαφηνιστεί στο σημερινό Eurogroup, ή αν η Τρόικα θα περιμένει να ξεκαθαρίσει οριστικά το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, πριν δώσει το πράσινο φως για την έκτη δόση.

Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και ίσως και τη λήψη νέων μέτρων, αν, όπως όλα δείχνουν, έχουμε νέες αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Στην ουσία δηλαδή, το κούρεμα του ελληνικού χρέους και η συνακόλουθη ελάφρυνσή του κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, συναρτάται από την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, ανεξάρτητα από όσα λέει ο κ. Σαμαράς ότι θα συναινέσει στη νέα σύμβαση μόνο και όχι σε τυχόν μέτρα που τη συνοδεύουν.

Επίσης, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προωθήσει και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012. Τούτο σημαίνει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα πρέπει ουσιαστικά να συναινέσουν στην εισοδηματική πολιτική της νέας χρονιάς και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, πράγμα καθόλου εύκολο αν αναλογιστεί κανείς τις δημόσιες διαφοροποιήσεις τους. Ουσιαστικά, ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί για να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις και να παραμερίσει τις θέσεις των λαϊκιστών και στα δύο μεγάλα κόμματα.

Τέλος, ο νέος επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος θα πρέπει οπώδηποτε να είναι γνώστης των χρηματοοικονομικών ή να έχει εξαιρετικά καταρτισμένο επιτελείο, αφού στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η συνδιαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα για την «εθελοντική» του συμμετοχή στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και η διαπραγμάτευση με την Τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Εννοείται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της, κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο και να ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν, ώστε να μην πάνε οι νέες αυτές θυσίες στον βρόντο.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ακόμη και η διάλυση της Βουλής στις αρχές Μαρτίου είναι εξαιρετικά αισιόδοξος στόχος, με δεδομένα τα όσα πολλά και περίπλοκα πρέπει να γίνουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:32 - 07 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.