ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν αναμονή του υπουργικού συμβουλίου

11:36 - 08 Νοε 2011 | Πολιτική
Εν αναμονή του υπουργικού συμβουλίου
Επικοινωνία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Τρίτη ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον Λουκά Παπαδήμο.
Κρίσιμες οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εν αναμονή των ανακοινώσεων του ονόματος του νέου πρωθυπουργού και του σχηματισμού της κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι νωρίτερα την Τρίτη πραγματοποιήθηκε επικοινωνία του πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου με τον τέως αντοπρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Λ. Παπαδήμο, τον επικρατέστερο υποψήφιο για την ανάληψη των καθηκόντων της πρωθυπουργίας.

Στο μεταξύ, για τις 12:00 το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να ζητηθούν οι παραιτήσεις των υπουργών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση του χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε ότι «με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά». Ωστόσο, όνομα δεν ακούσαμε και η υπομονή των πολιτών και των αγορών εξαντλείται.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επικρατέστεροι κατά σειρά για τη θέση του πρωθυπουργού είναι οι κύριοι Λ. Παπαδήμος (πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ), Τ. Ρουμελιώτης (εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ) και Ν. Διαμαντούρος (Συνήγορος του Ευρωπαίου Πολίτη). Ουδείς εξ αυτών επιβεβαιώνει επισήμως ότι βρίσκεται σε επαφές με τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά, γεγονός που ίσως να σημαίνει ότι κυοφορείται «έκπληξη».

Πέραν αυτού όμως, διαφωνίες μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά φαίνεται να υπάρχουν και για τις αρμοδιότητες του νέου πρωθυπουργού, τον οποίον ο κ. Σαμαράς θέλει στην ουσία να είναι υπηρεσιακός, το χρόνο ζωής της νέας κυβέρνησης, τον οποίο ο κ. Σαμαράς θέλει κατά το δυνατόν βραχύτερο και τη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ σε αυτήν (ο κ. Σαμαράς θέλει να την αποφύγει). Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι διαφωνίες είναι σημαντικές, αλλά θα πρέπει να λυθούν εντός των επόμενων ωρών, διότι η αστάθεια στις αγορές μεγαλώνει και οι απειλές για τη μη εκταμίευση της επόμενης δόσης και την εκπαραθύρωση της Ελλάδας από το ευρώ, εντείνονται.

Ελπίδα όλων είναι ότι οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:17 - 08 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.