ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O κ. Λ. Παπαδήμος ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας

17:17 - 08 Νοε 2011 | Πολιτική
O κ. Λ. Παπαδήμος ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας
Όλο το παρασκήνιο και το παζάρι. Τα επικρατέστερα ονόματα για το υπουργείο Οικονομικών.

Κλείδωσε ο κ. Λ. Παπαδήμος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας στην κρίσιμη προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και εφαρμογής της νέας δανειακής σύμβασης. Νωρίτερα, ο κ.Παπανδρέου ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών του ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο απερχόμενος πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια στον οποίο και επισήμως θα ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού, προϊόν συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της κ. Αντ. Σαμαρά.

Για το κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών πέρασε η απαίτηση του κ. Παπαδήμου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να μην το κατέχει ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος. Κατά τις πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να βρίσκεται στην κρίμη θέση άνθρωπος της εμπιστοσύνης του. Δεν αποκλείεται υπουργός Οικονομικών να αναλάβει, είτε ο νυν πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Β. Ράπανος, ή ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ και πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ΣΟΕ κατά την περίοδο ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ επί Κώστα Σημίτη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συναινέσει ο κ. Σαμαράς όχι μόνο ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά και ως προς τη μετάθεση του χρόνου των εκλογών, πέραν της 19ης Φεβρουαρίου που είχε συμφωνηθεί αρχικά το βράδυ της Κυριακής κατά τη συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά υπό τον Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Παπαδήμος, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είχε ζητήσει να παραταθεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών προκειμένου η νέα κυβέρνηση να επίναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν έκτακτες συνθήκες.


Η περίπτωση της Ιταλίας θα πρέπει να θεωρείται ως έκτακτη συνθήκη, με δεδομένα τα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Σαμαράς, όπως λέγεται έχει δώσει το ok και για τη συμμετοχή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη νέα κυβέρνηση, αλλά σε τομείς που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρούς, σε μία περίπτωση να περιοριστεί το όποιο πολιτικό κόστος από τη μεταστροφή της στάσης του αρχηγού της Ν.Δ.Αυτοί οι τομείς δεν είναι άλλοι από την Άμυνα, την Ασφάλεια, ακόμα και το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν άλλες πηγές, θα πρέπει να είμαστε επιφυκλακτικοί μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις.

Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου πάντως, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό το βράδυ της Τρίτης στο οποίο θα εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του, αλλά και τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την χώρα και την οικονομία. Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Παπαδήμο ο οποίος μέσα σε διάστημα μίας μέρας θα πρέπει να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του και βεβαίως να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Αν όλα πάνε καλά, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και αύριο, που σημαίνει ότι η χώρα θα έχει νέα κυβέρνηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:37 - 08 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.