ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φήμες για πρωθυπουργό Βενιζέλο ή Πετσάλνικο με ανοχή της Ν.Δ.

11:06 - 09 Νοε 2011 | Πολιτική
Ύστερα από την εμπλοκή στο πρόσωπο του τέως αντιπροέδρου της EKT, κ. Λ. Παπαδήμου. Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις. Στον Παπούλια ο κ. Παπανδρέου.
Εν αναμονή της ανακοίνωσηςτου νέου πρωθυπουργού και του σχηματισμού της κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας τελεί όλη η Ελλάδα και νέα ονόματα για την ανάληψη των καθηκόντων της πρωθυπουργίας έχουν πέσει στο "τραπέζι", ύστερα από την εμπλοκή στο πρόσωπο του τέως αντιπροέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Λ. Παπαδήμου.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη θέση του πρωθυπουργού πρόκειται να αναλάβει ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος, στην κυβέρνηση του οποίου η Ν.Δ. θα δείξει ανοχή μέχρι να γίνουν οι εκλογές.

Άλλες πληροφορίες θέλουν τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά να έχουν καταλήξει στο όνομα του κ. Βασίλη Σκουρή, προέδρου των Ευρωπαικών Κοινοτήτων, ενώ παράλληλα έχουν ακουστεί και τα ονόματα του νυν προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος ωστόσο διέψευσε ότι θα είναι υποψήφιος, καθώς και του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. Ο τελευταίος σε δήλωσή του προσερχόμενος στη Βουλή  παρασδέχθηκε ότι συνομίλησε με τους δύο αρχηγούς κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαρά,΄αλλά η "υποψηφιότητά" του κόλλησε στος κομματικούς στρατούς.

Κατά τα άλλα, ο Βασίλειoς Σκoυρής είναι έλληνας καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.

Γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε νομικά. Εξελέγη καθηγητής δημοσίου δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ενώ έχει διατελέσει δύο φορές υπουργός εσωτερικών στις κυβερνήσεις Γρίβα (1989) και Σημίτη (1996). Στις 7 Οκτωβρίου 2003 επελέγη για τη θέση του προέδρου του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το 2006 και το 2009 ανανεώθηκε η θητεία του.

Εμπλοκή στο πρόσωπο του Παπαδήμου - Ποιοι οι λόγοι - Το μεσημέρι η ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού - Στον Παπούλια ο κ. Παπανδρέου


Ως προς την εμπλοκή του κ. Παπαδήμου, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η άρνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Για το κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών πέρασε η απαίτηση του κ. Παπαδήμου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να μην το κατέχει ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος. Κατά τις πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να βρίσκεται στην κρίμη θέση άνθρωπος της εμπιστοσύνης του. Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν την Τρίτη ότι δεν αποκλείεται υπουργός Οικονομικών να αναλάβει, είτε ο νυν πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Β. Ράπανος, ή ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ και πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ΣΟΕ κατά την περίοδο ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ επί Κώστα Σημίτη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συναινέσει ο κ. Σαμαράς όχι μόνο ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά και ως προς τη μετάθεση του χρόνου των εκλογών, πέραν της 19ης Φεβρουαρίου που είχε συμφωνηθεί αρχικά το βράδυ της Κυριακής κατά τη συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά υπό τον Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Παπαδήμος, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είχε ζητήσει να παραταθεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών προκειμένου η νέα κυβέρνηση να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν έκτακτες συνθήκες.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς απέρριψε το αίτημα που διατύπωσε ο κ. Σόιμπλε και το  Eurogroup να υπάρξει έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι “υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια” και προσθέτει ότι από την στιγμή που έχει δηλώσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων είναι αναπόφευκτη “δεν επιτρέπω σε κανέναν τις δηλώσεις αυτές να τις θέτει σε αμφιβολία”. Στέλεχος παρά τω πλευρώ του προέδρου της ΝΔ εξηγούσε ότι “ο κ. Σαμαράς δεν γίνεται δηλωσίας όπως έπραξαν άλλοι εσωτερικοί παράγοντες χωρίς να κερδίσουν τίποτε για την χώρα”.

Ως αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στις γραπτές διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν σχολιάζοντας την άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει το κείμενο των δεσμεύσεων, δήλωσε πως «η Ευρωζώνη είναι σε αναμονή για τη γραπτή δέσμευση και επιβεβαίωση της Ελλάδας».

Την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι συνεχίζουν με δηλώσεις να πιέζουν τις εξελίξεις. Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε χτες τη θέση ότι ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υιοθετηθεί το μοντέλο των δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη: η μία ταχύτητα θα κινηθεί στην κατεύθυνση της βαθύτερης ενοποίησης εντός της ευρωζώνης και άλλη στην προοπτική της συνομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευκρίνισε ο Σαρκοζί, δίνοντας μία γεύση του τι θα επακολουθήσει.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται μέχρι το μεσημέρι να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα υποβάλλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την συμμετοχή όσων επιθυμούν και εν συνεχεία θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.


Τελευταία τροποποίηση στις 16:14 - 09 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.