ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο προσκήνιο και πάλι η υποψηφιότητα Παπαδήμου

03:28 - 10 Νοε 2011 | Πολιτική
Στο προσκήνιο και πάλι η υποψηφιότητα Παπαδήμου
Μετά το ναυάγιο Πετσάλνικου. Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στις 10. Το παρασκήνιο του "ναυαγίου" Πετσάλνικου.
Σε ένα στείρο γαϊτανάκι φημών και διαρροών ένθεν κακείθεν έχει εξελιχθεί η επιλογή του νέου πρωθυπουργού καθώς μετά από τρία 24ωρα αναβολών, διαπραγματεύσεων και "παρέλασης" ονομάτων υποψηφίων για τη θέση του πρωθυπουργού, οδηγούμαστε και πάλι στην ισχυροποίηση της υποψηφιότητας Παπαδήμου.

Ούτε στο όνομα του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να είχαν καταλήξει οι Παπανδρέου και Σαμαράς την ώρα που περνούσαν την πόρτα του προεδρικού Μεγάρου το βράδυ της Τετάρτης, προκαλώντας νέο ναυάγιο με την πρόταση Πετσάλνικου που είχε ανά χείρας ο Παπανδρέου. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι οι δύο αρχηγοί τηλεφώνησαν από κοινού στον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, για να του ζητήσουν να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας. 

Την πρωτοβουλία για την πρόταση για νέο Πρωθυπουργό την έχει η κυβερνητική πλειοψηφία, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ,επισημαίνοντας πως το πρόβλημά του δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και να αποκτήσει κυβέρνηση η χώρα.

Όπως ανέφερε, πολλοί θα το 'θελαν, αλλά η ΝΔ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος, είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στο Σύνταγμα.

Σε εξαιρετικά επικίνδυνα μονοπάτια φαίνεται να βαδίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, καθώς μετά από τρία 24ωρα "ζήτησαν" κι άλλη διορία για να σχηματίσουν κυβέρνηση και να ορίσουν πρωθυπουργό. Την ώρα που στην ουσία η χώρα περνά μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της διετούς μνημονιακής δίνης οι δύο, πλέον, πολιτικοί αρχηγοί, αφού νωρίτερα αποχώρησε εξοργισμένος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, δεν έχουν διαμορφώσει τη γραμμή "εθνικής ενότητας". Έδωσαν μάλιστα "ραντεβού" γι' αύριο στις 10 το πρωί. 

Η λύση Πετσάλνικου όπως φαίνεται ναυάγησε λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η επιλογή του, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδίδονται σε μία αντιμαχία δηλώσεων για το αν τελικά προτάθηκε ή όχι ο Λουκάς Παπαδήμος για πρωθυπουργός. Νωρίτερα δια στόματος Μιχελάκη, η ΝΔ επισήμανε ότι όχι μόνο δε δέχτηκε πρόταση για Παπαδήμο, αλλά είναι και διαθέσιμη να δεχτεί οποιδήποτε πρόσωπο. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να στηρίξω είτε τον κ. Πετσάλνικο είτε τον κ. Παπαδήμο είτε οποιαδήποτε άλλη λύση προτείνετε», φέρεται να δήλωσε στο συμβούλιο, ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Από την άλλη πλευρά, από το ΠΑΣΟΚ διαρρέεται ότι η ΝΔ έθεσε βέτο τόσο για τον Παπαδήμο όσο και για τον Βενιζέλο, ωστόσο η επιλογή Πετσάλνικου φαίνεται ότι δεν στηρίχθηκε ούτε και από το εσωτερικό του κόμματος. Κορυφαίοι υπουργοί, ακόμη και της επιρροής του κ. Παπανδρέου, βουλευτές και στελέχη ζήτησαν μετ' επιτάσεων από τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αυτή την επιλογή, θεωρώντας ότι θα εκθέσει ανεπανόρθωτα τον ίδιο, το ΠΑΣΟΚ και την ίδια τη χώρα στο εξωτερικό, ενώ εκτιμούν ότι θα δικαιωθεί ο Αντώνης Σαμαράς για τη στάση που κράτησε. Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να σταθεί μια τέτοια κυβέρνηση, ούτε να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο, που έχει μπροστά του.

Το σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών διεξήχθη χωρίς τον Γιώργο Καρατζαφέρη, καθώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποχώρησε. Μάλιστα, κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, φανερά εκνευρισμένος ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Λυπάμαι εξαιρετικά που σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές να παίζονται παιχνίδια τακτικής από τον κ. Παπανδρέου και από τον κ. Σαμαρά και να συμπαρασύρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, και ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα κόμματα δείχνουν πλέον να προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να κρατηθούν στην επιφάνεια, την ώρα που τόσο το ίδιο όσο και η χώρα καταρρέουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 03:44 - 10 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.