ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φεύγει ο Παπανδρέου

12:45 - 13 Ιαν 2012 | Πολιτική
Οριστική απόφαση του Παπανδρέου να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να προτείνει εκλογές τον Μάρτιο, την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις στη διαδοχή οδηγούν εκτός μεγάλου απροόπτου σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ποίο θα είναι το πρόγραμμα του Εθνικού Συμβουλίου.
Με νέα πρόταση θα εμφανιστεί στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της Παρασκευής ο Γ.Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος και να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του μετά τη συμφωνία για το PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Χρονικά, αυτό τοποθετείται περί τις αρχές Μαρτίου και πριν από τις εκλογές -που βάσει της νέας συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα διεξαχθούν μέσα στον Απρίλιο.

Συγκριτικά με την προηγούμενη πρόταση για διαρχία, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, η σκέψη αυτή του κ. Παπανδρέου οδηγεί σε επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο ασαφές παραμένει εάν θα γίνει αποδεκτή.

Η ίδια σκέψη, πάντως, έχει διατυπωθεί από την Αννα Διαμαντοπούλου στην πρόσφατη επιστολή της προς το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διατύπωσε την άποψη ότι η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου πρέπει να γίνει αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και η νέα δανειακή σύμβαση.

Πάντως, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής, η Σ.Μερεντίτη επέμεινε ότι ο κ. Παπανδρέου έπρεπε να είχε παραιτηθεί ήδη, καθώς «η θητεία του έχει λήξει ήδη» και ζήτησε εφαρμογή του καταστατικού άμεσα, δηλαδή «σε μια - δυο εβδομάδες».

Ερωτηθείσα εάν θα πρέπει οι υποψήφιοι για τη διαδοχή να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, η κ. Μερεντίτη εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Ευ.Βενιζέλος μπορεί και θα τα καταφέρει» σε όλες του τις υποχρεώσεις.

Κατόπιν αυτών, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Νωρίτερα το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Χθες, Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε εκτάκτως με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αν και η συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο.

Ο ίδιος ο κος Παπανδρέου δεν είναι αφελής και καταλαβαίνει ότι το κλίμα δεν... τον σηκώνει και έτσι έχει στο μυαλό του την παραίτηση από την προεδρία του κόμματος προκειμένου να πείσει τα στελέχη του ότι δεν έχει πρόθεση να μείνει με σκοπό να διατηρήσει, έτσι, τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές. Ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, μετά από μία «περιοδεία» σε Λονδίνο, Παρίσι και Αμβούργο, θα ανοίξει τα χαρτιά του στην αυριανή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, αφού ακούσει και τα τελευταία νέα από τις διαπραγματεύσεις των κορυφαίων.

Η «αντάρτικη» επιστολή 20 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ : Αθανασιάδης Αλέξανδρος, Αλευράς Νάσος, Αρβανιτίδης Γεώργιος, Βαρδίκος Πυθαγόρας, Βλατής Ιωάννης, Βούρος Ιωάννης, Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα, Ευθυμίου Πέτρος, Καρύδης Δημήτριος, Κατρίνης Μιχαήλ, Κεδίκογλου Σίμος, Κουσελάς Δημήτριος, Μαργέλης Σπυροπάνος, Μερεντίτη Αθανασία, Μοσχόπουλος Σπύρος, Ντόλιος Γεώργιος, Παντούλας Μιχαήλ, Πρωτόπαπας Χρήστος, Στασινός Παύλος και Τσουρή Ελπίδα λέει μεταξύ άλλων ότι :

"Δεν υπάρχει χώρος για γκρίζες ζώνες, και για διευθετήσεις κορυφής. Την πορεία του ΠΑΣΟΚ και την ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ του, πρέπει να προσδιορίσει άμεσα και κυρίαρχα η κοινωνία, η βάση της παράταξης, η βάση του ΠΑΣΟΚ", αναφέρουν οι επιστολογράφοι και απευθυνόμενοι στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν: "Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος πρέπει να πάρουν τον λόγο τόσο για το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν όσο και για την επόμενη ημέρα. Με σεβασμό στην διαφορετική άποψη, με δημοκρατικές διαδικασίες. Το Εθνικό Συμβούλιο οφείλει να καθορίσει άμεσα σε σύντομο χρόνο την εκλογή Προέδρου από την βάση σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού. Μόνο έτσι το ΠΑΣΟΚ θα πιστοποιήσει ότι διατηρεί πάντα τα χαρακτηριστικά του Κινήματος και όχι του φθίνοντος κόμματος-μηχανισμού".



Το πρόγραμμα του Εθνικού Συμβουλίου:



Σάββατο

1:00 μ.μ. Εκλογή Προεδρείου

1:10 μ.μ. Ομιλία Γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη

1:30 μ.μ. Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου

2:30 μ.μ. Τοποθετήσεις μελών Εθνικού Συμβουλίου

Κυριακή

9:00 π.μ. Έναρξη Εργασιών 2ης ημέρας Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.


Τελευταία τροποποίηση στις 16:47 - 13 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.