ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέππας: «Η αναδιάρθρωση της δημόσιας Διοίκησης, θα φέρει έκρηξη ανάπτυξης»

16:43 - 19 Ιαν 2012 | Πολιτική
«Συνδυάζουμε τις λειτουργικές ανάγκες του κράτους με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα» ανέφερε ο Δημήτρης Ρέππας
Σε κλίμα συναίνεσης μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων συνεδρίασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς τα κόμματα της Αριστεράς απείχαν, φορείς του Δημοσίου (πλην της ΑΔΕΔΥ , του επιστημονικού κόσμου και των ανεξάρτητων αρχών ΑΣΕΠ και Συνήγορος του Πολίτη .

Το στίγμα της συνεννόησης και της διάθεσης για διάλογο, στο μείζον θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και του επιτελικού κράτους, έδωσαν με δηλώσεις τους εισερχόμενοι στη συνεδρίαση, τόσο ο Δημήτρης Ρέππας, όσο και ο τομεάρχης της ΝΔ για τη δημόσια διοίκηση Χρήστος Ζώης και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αγγελος Κολοκοτρώνης.

Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε «μεταρρυθμιστική και δημιουργική έκρηξη στο ελληνικό κράτος» τις ριζοσπαστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι «αυτή την κοινή διαπίστωση θέλουμε να την καταστήσουμε και συγκροτημένη πολιτική για τη διοικητική μεταρρύθμιση».

«Συνδυάζουμε τις λειτουργικές ανάγκες του κράτους με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα περιορίζοντας τη σπατάλη, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά αφενός και από την άλλη διαμορφώνοντας νέες υπηρεσίες, καλύτερη κατανομή προσωπικού και νέες συνθήκες για μια διοίκηση που υπηρετεί τον πολίτη και αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και προόδου στην κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Task Force, έχει υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλία, η οποία έχει την αρμοδιότητα του τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Οπως είπε, «έχουμε από κοινού εκπονήσει οδικό χάρτη, με συγκεκριμένους στόχους, τις αντίστοιχες δράσεις για την επίτευξή τους, καθώς και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθούν οι δράσεις και να επιτευχθούν οι στόχοι» και συμπλήρωσε ότι «ταυτοχρόνως ολοκληρώνουμε την κατάρτιση νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος, για τον τρόπο με τον οποίο δηλαδή οργανώνονται και λειτουργούν παρέχοντας υπηρεσίες στους πολίτες, τα υπουργεία».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Ζώης δήλωσε ότι το κόμμα του ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και πως ο κ. Ρέππας ανταποκρίθηκε αμέσως, υπογράμμισε τη βούληση για ένα σχέδιο που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη, βασικό εργαλείο της οποίας πρέπει να είναι η δημόσια διοίκηση, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, υποστηρίζοντας πως πρέπει να σταματήσει η απαξίωσή τους και η αβεβαιότητα στην οποία βρίσκονται.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αγγελος Κολοκοτρώνης χαρακτήρισε σημαντική τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραδέχθηκε ότι ο δημόσιος τομέας δεν λειτουργεί με εύρυθμο τρόπο και ότι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κομματικοποίησή του και τις πολιτικές ηγεσίες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρέππας σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, είπε ότι ο πρωθυπουργός εντός των επόμενων ημερών, μπορεί και στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, θα κάνει επίσημη δήλωση για την εκκίνηση του σχεδίου για το επιτελικό κράτος και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα σε μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλία.

Απούσα από τη συνεδρίαση του ήταν η ΑΔΕΔΥ η οποία κατήγγειλε ότι υπάρχει ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο που αποσκοπεί «στη νομιμοποίηση αποφάσεων προώθησης μηχανισμών με τελικό και μοναδικό στόχο τις απολύσεις εργαζομένων»
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.