ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σόιμπλε: Δέσμευση των πολιτικών πριν τις εκλογές ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία με την τρόικα

15:30 - 24 Ιαν 2012 | Πολιτική
Ρεν: Συμφωνία τον Ιανουάριο και όχι τον Φεβρουάριο. Επιτόκιο κάτω από 4% ζητούν οι Ευρωπαίοι από τους ομολογιούχους.
Όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα θα πρέπει να συναινέσουν στις συμφωνηθείσες με την τρόικα αλλαγές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος εκλογών, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Tην ίδια ώρα, ο κ. Όλι Ρεν, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις στην Ε.Ε. τόνισε σε δηλώσεις του ότι η συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση στην Ελλάδα είναι κοντά. Επίσης, είπε ότι προτιμότερο θα ήταν αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, δηλαδή μέσα στον Ιανουάριο και όχι τον Φεβρουάριο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι το μέλλον της Ελλάδας παραμένει εντός του ευρώ και ότι η συμφωνία για το PSI θα κλείσει τις προσεχείς μέρες.


Πάντως, οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα μπαίνουν σε ένα νέο κύκλο αγωνίας, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέρριψαν την προκαταρκτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί την Παρασκευή μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων.

Ειδικότερα, κινούμενοι στη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης και εξετάζοντας την επικαιροποιημένη από το ΔΝΤ ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κατέληξαν ότι το μεσοσταθμικό επιτόκιο άνω του 4% που οδηγούσε σε κούρεμα 68% σε πραγματικές αξίες και θεωρείται η «κόκκινη γραμμή» από πλευράς ιδιωτών ομολογιούχων, δεν αρκεί για να οδηγήσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά. Υποστηρίζοντας αυτή τη θέση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέκεται στα νέα στοιχεία για την ύφεση τα οποία, εφόσον ούτε το 2013 η ελληνική οικονομία επιστρέψει σε ανάπτυξη, θέτουν σε αμφισβήτηση τις παραδοχές για την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης που θα οδηγήσουν σε χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020. Μάλιστα πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις υποστήριζαν πως με τους παρόντες ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη και μετά από κούρεμα 68%, το ελληνικό χρέος πόρρω θα απείχε από το στόχο και θα κυμαινόταν κοντά στα επίπεδα του 130%, αν όλα μάλιστα πήγαιναν κατ'ευχήν.

Όπως αναφέρουν πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, οι χώρες με τα ΑΑΑ στην αξιολόγηση τους, που βλέπουν ορατό τον κίνδυνο της απώλειας της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης αλλά και της αύξησης των κεφαλαίων που θα εισφέρουν στο νέο δάνειο για την Ελλάδα, ζητούν μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,5% στα νέα ομόλογα μετά το PSI.Έτσι, οι διαπραγματεύσεις τόσο με τους ιδιώτες όσο και με την Τρόικα περιπλέκονται ολοένα εν όψει της δαμοκλείου σπάθης που υψώνει το ομόλογο-jumbo των 14,4 δις. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Μαρτίου.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έθεταν ως νέα καταληκτική ημερομηνία για το deal τις 13 Φεβρουάριου, οπότε και θα πρέπει να έχει κατατεθεί στους ιδιώτες πιστωτές η επίσημη πρόταση για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Οι ίδιες πηγές συνδέουν τη συμφωνία με την ανάληψη από μέρους των ελληνικών κομμάτων έγγραφες δεσμεύσεις για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση –που αφορούν φυσικά τις τρέχουσες συζητήσεις με την Τρόικα για συντάξεις, εργασιακά, δημόσιο τομέα κ.α. -, οι οποίες θα παραμένουν δεσμευτικές και προς την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τη διενέργεια εκλογών.

Η καγκελάριος Μέρκελ απείλησε άλλωστε να τραβήξει το «σωλήνα» σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση δεν ολοκληρωθούν εντός του απαραίτητου χρονικού πλαισίου, καθώς «ξέκοψε» οποιαδήποτε συζήτηση για μεταβατικό δάνειο που θα έδινε παράταση στην Ελλάδα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της, αποφεύγοντας παράλληλα και τη χρεοκοπία την 20η Μαρτίου.

Δ.Κώτσος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 17:29 - 24 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.