ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όχι σε περικοπή μισθών και «Επιτροπεία», οι θέσεις της Ελλάδας στις Βρυξέλλες

02:34 - 31 Ιαν 2012 | Πολιτική
Αρνητική η Ελλάδα στην περικοπή μισθών και στο ενδεχόμενο ορισμού επιτρόπου στην Αθήνα. Πιθανή νέα συνάντηση αποκλειστικά για την Ελλάδα στις 8 Φεβρουαρίου
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, στην επίσημη ατζέντα της οποίας βρίσκεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Θεωρείται βέβαιο ότι ανεπισήμως θα συζητηθεί το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα σε όλες τις παραμέτρους του.
Την ίδια ώρα αναμένεται να κλείσει από μέρα σε μέρα η διαπραγμάτευση για το PSI, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δέχεται τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά και έχει φουντώσει η συζήτηση για τη γερμανική πρόταση περί επιτρόπου για τον προϋπολογισμό.

Η ελληνική γραμμή για τη διαπραγμάτευση μπορεί να συνοψισθεί στη φράση: η χώρα μπορεί να κάνει θυσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ταπεινωτικούς όρους. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει εντολή από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να δώσει σκληρή μάχη για τη διάσωση του κατώτατου και του 13ου-14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεχόμενο νέας συνάντησης των «27» αποκλειστικά για την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να υπάρξει σύσκεψη για το ελληνικό θέμα στην οποία θα μετέχουν οι κύριοι Μπαρόζο, Ρεν, Ρόμπεϊ, Ντράγκι, Σαρκοζί και η Άνκελα Μέρκελ και φυσικά ο Λουκάς Παπαδήμος.

Οι ίδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Έλληνας Πρωθυπουργός να πάρει τον λόγο στο δείπνο των 27 και να μιλήσει για την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Τα πραγματικά αποτελέσματα της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι καλύτερα απ ότι φαίνονται» τόνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.