ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαδήμος προς αρχηγούς: «Αν δε συμφωνήσετε σε νέα μέτρα, εγώ φεύγω»

11:43 - 03 Φεβ 2012 | Πολιτική
Με παραίτηση σε περίπτωση που δεν υπογράψουν τα νέα μέτρα για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Οι «κόκκινες γραμμές» των αρχηγών
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν τα μέτρα της τρόικας, τα οποία, όπως αναγνωρίζεται, είναι ιδιαίτερα βαριά, ενώ εκφράζεται ανησυχία για τη στάση των πολιτικών αρχηγών, ιδιαίτερα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις, όπως άλλωστε και οι συνεργάτες του.

Ο πρωθυπουργός διαμηνύει πως τα μέτρα θα πρέπει να τα ψηφίσουν και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ οι αρχηγοί θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και για τη στάση των βουλευτών τους, καθώς τα μηνύματα που έφτασαν χθες από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ως προς την υπερψήφιση των μέτρων, υπήρξαν ιδιαίτερα αποθαρρυντικά.

Ο Λουκάς Παπαδήμος διαμηνύει παράλληλα πως σε περίπτωση που ένας εκ των πολιτικών αρχηγών δεν συμφωνήσει με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, τότε ο ίδιος την Δευτέρα το πρωί θα ζητήσει να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Οι στενότεροι εκ των συνεργατών του, μάλιστα, ισχυρίζονται πως δεν μπλοφάρει, καθώς, όπως επισημαίνουν, ο ίδιος «ανέλαβε την πρωθυπουργία για να συμβάλλει στη διάσωση της χώρας και όχι στην διάσωση του πολιτικού συστήματος».

Τι λένε οι αρχηγοί

Ο Γ.Παπανδρέου και ο Αντ.Σαμαράς λένε «όχι» στο κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού, με τον πρόεδρο της ΝΔ να αρνείται κατηγορηματικά την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Επιπλέον, ο Γ.Παπανδρέου εμμένει στη θέση του για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, παρά την αντίθετη θέση της τρόικας. Υπέρ των κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου τάσσεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, θέση που έχει τη στήριξη και του πρωθυπουργού.

Όσον αφορά στο ζήτημα των μισθών και των επικουρικών συντάξεων πραγματοποιήθηκε μαραθώνια σύσκεψη των Ευ.Βενιζέλου και Γ.Κουτρουμάνη με την τρόικα, υπό το φως και της απόφασης των κοινωνικών εταίρων.

Για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει στην περικοπή του κατώτερου μισθού, τουλάχιστον για μισθούς εργαζομένων σε περιοχές με υψηλή ανεργία. Ενώ για τον 13ο και 14ο μισθό, συζητά την περικοπή του 14ου μισθού πάνω από ένα όριο.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.