ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χάος με τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών - Μας γδύνει το νέο μνημόνιο

12:45 - 08 Φεβ 2012 | Πολιτική
Χάος με τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών - Μας γδύνει το νέο μνημόνιο
Αμετάφραστο και 50 σελίδων το τελικό κείμενο του προμνημονίου. Κόβονται οικογενειακά επιδόματα, επικουρικές, συντάξεις, αίρεται η μινιμότητα στις στις ΔΕΚΟ.

Έλλειμμα ενημέρωσης και χρόνου προκειμένου να εξετάσουν διεισδυτικά το νέο μνημόνιο επικαλούνται τα κομματικά επιτελεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να αναβληθεί και η προγραμματισμένη για τις 4.00 το απόγευμα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.  Κάποιες πληροφορίες θέλουν να μετατίθεται για αύριο και κάποιες άλλες για μετά τις 5.00 το απόγευμα της Τετάρτης κι ενώ η κοινή γνώμη βρίσκεται στο σκοτάδι για τα σκαιά μέτρα που της ράβει η τρόικα. Σημειωτέον, ότι ο αρχηγός του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι δεν έχει παραλάβει το μεταφρασμένο κείμενο του νέου Μνημονίου, οπότε δεν έχει νόημα η συμμετοχή του στη συνάντηση των αρχηγών.

Πάντως, οι πολιτικοί αρχηγοί, κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης, έχουν στα χέρια τους από τις 9.30 το πρωί το 50σέλιδο τελικά προσχέδιο του νέου μνημονίου (αμετάφραστο), η απόδοσή του οποίου θα σημάνει την χορήγηση στην Ελλάδα επιπλέον έκτακτης βοήθειας 130 δις. ευρώ η οποία μπορεί να αυξηθεί κατά επιπλέον 15 δις. ευρώ υπέρ των τραπεζών.

Από τη Ν.Δ τονίζουν ότι η συνάντηση θα γίνει μόλις ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο μελετήσουν αναλυτικά το κείμενο, όσο χρόνο και αν αυτό χρειαστεί.

Αυτή την ώρα υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων στα κομματικά επιτελεία καθώς η προσεκτική μελέτη του τελικού κειμένου που παραδόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς είναι χρονοβόρα και δύσκολη. Οι πολιτικοί αρχηγοί χρειάζονται χρόνο για να το μελετήσουν, ώστε προσερχόμενοι στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου να έχουν αποκρυσταλλώσει την απάντηση που θα δώσουν.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία το γεγονός ότι το κείμενο παραδόθηκε πλήρες και αμετάφραστο αποδίδεται στο ότι ορισμένοι τεχνικοί όροι είναι δύσκολο να μεταφραστούν. 

Η Τρόικα έκανε χθες άλλη μία ολονυχτία στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία συζητήθηκε αγριο μαχαίρι στα οικογενειακά επιδόματα, στις κύριες συντάξεις για ποσά άνω των 1.200 ευρώ και σε ποσοστό 20%, μείωση 15% στις επικουρικές συντάξεις, απολύσεις στην εκπαίδευση και περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου πριν καν ισχύσει το νέο των 5.000 ευρώ, αλλά και άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στις  ΔΕΚΟ.

Το τελικό κείμενο

Η προσπάθεια σύνταξης του τελικού κειμένου του προμνημονίου ξεκίνησε από το πρωί της Τρίτης, σε σύσκεψη στη Ζαλοκώστα. Ειδικότερα, οι υπουργοί Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης και Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος και το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας επιχείρησαν σε μία ακόμη πολύωρη σύσκεψη την οριστικοποίηση των αυστηρών όρων και υποχρεώσεων που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τα νέα μέτρα (ύψους 3,2 δισ. ευρώ).
Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Φιλ.Σαχινίδης και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00, ήταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση των μέτρων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ), που θα περιληφθούν στο προμνημόνιο, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα και, κατ' επέκταση, τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο τέλος της συνάντησης είχαν σωθεί ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται κατά 20% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ωστόσο, έμεναν ανοιχτά ζητήματα, όπως ο τρόπος και το ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες.
Ενδεικτικό της δυσκολίας να καταλήξουν σε απόφαση για τις επικουρικές είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας αποφάσισαν να παρουσιάσουν στους πολιτικούς αρχηγούς τέσσερα σενάρια μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, προκειμένου να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η μείωση των 550 - 600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ζητά επιμόνως η τρόικα.

Σενάρια

Τα σενάρια θα περιλαμβάνουν συνδυασμό μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, έτσι ώστε το οικονομικό βάρος των περικοπών να μοιράζεται αναλόγως. Τα τέσσερα σενάρια είναι:

Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.

Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.

Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.

Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να επιλέξουν ένα από τα παραπάνω σενάρια, που τελικώς παράγουν το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.
Εναλλακτικές προτάσεις, όμως, δεν θα υπάρχουν μόνο για τις επικουρικές αλλά για σειρά θεμάτων, αφού κατά πληροφορίες το κείμενο που θα δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς θα περιέχει προτάσεις ισοδύναμων μέτρων.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η τρόικα απαιτεί περιορισμό του εργασιακού κόστους και αυτό μπορεί να γίνει είτε με μείωση του ελάχιστου μισθού κατά 20% είτε με συνδυασμό του μέτρου αυτού με περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και κατάργηση των κλαδικών εργασιακών συμβάσεων. Σημειωτέον, ότι θα προβλέπονται απολύσεις 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων φέτος, αίρεται η μονομότητα στις ΔΕΚΟ και ταυτόχρονα έρχονται μεγάλες μειώσεις στα λεγόμενα ευγενή ταμεία. Επίσης, ακούστηκε ότι κόβονται και τα επιδόματα γάμου, αλλά και μείωση του αφορολόγητου στις 3.000 από 5.000 ευρώ που είχε θεσμοθετηθεί πριν από λίγους μήνες! 

Ανοικτή η Βουλή το Σαββατοκύριακο

Από ό,τι φαίνεται, τα κόμματα καταλήγουν στην ψήφιση του προμνημονίου-συμφωνίας (από το οποίο το πιθανότερο είναι να λείπουν τα εργασιακά θέματα) και του PSI το Σαββατοκύριακο, και ειδικότερα σε ειδική συνεδρίαση την Κυριακή.

Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση να έχει ένα και μόνο άρθρο, με σκοπό να αποφευχθούν οι διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η σπουδή έχει σχέση και με το γεγονός ότι τη Δευτέρα, αν ισχύσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους, θα πρέπει να διατυπωθεί από την κυβέρνηση η πρόταση προς του ιδιώτες ομολογιούχους για τη συνεισφορά τους στην απομείωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή τη συμμετοχή τους στο PSI.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:39 - 08 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.