ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kλιμακώνει τις επιχειρήσεις το Ισραήλ στο Λίβανο

13:51 - 10 Αυγ 2006 | Πολιτική
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα φάση των χερσαίων επιχειρήσεων στο Λίβανο με τα ισραηλινά στρατεύματα να προωθούνται την Πέμπτη σε βάθος 7 χλμ. φτάνοντας στα πρόθυρα της πόλης Χιάμ.

Λίγο αργότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της χριστιανικής πόλης Μαρτζαγιούν στο νότιο Λίβανο το πρωί της Πέμπτης, καθώς επίσης και των κοντινών χωριών Μπουρτζ αλ Μολούκ και Κλάια. Η Μαρτζαγιούν βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από την μεθόριο.

Μια ίλη τεθωρακισμένων, με την κάλυψη πυρών πυροβολικού, κύκλωσαν δύο συνοικίες της πόλης Χιάμ, που βρίσκεται στο νότιο Λίβανο, και στην οποία έχουν καταφύγει μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με την Αστυνομία του Λιβάνου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μαχητές της οργάνωσης έβαλαν εναντίον των Ισραηλινών τανκς με αντιαρματικές ρουκέτες, και η ισραηλινή Αεροπορία βομβάρδισε περιοχές της πόλης.

Στελέχη της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσαν τις κινήσεις των Ισραηλινών και ανέφεραν ότι μαχητές της οργάνωσης δίνουν μάχες με «τις σιωνιστικές δυνάμεις». Σύμφωνα με τους ίδιους, οι σιίτες μαχητές κατέστρεψαν δύο άρματα Μερκάμπα, προκαλώντας απώλειες και τραυματισμούς μεταξύ των Ισραηλινών.

Στους 15 ανέρχονται οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες και σε 40 οι τραυματίες κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στο νότιο Λίβανο την Τετάρτη, επιβεβαίωσε ο στρατός. Επρόκειτο για μια από τις αιματηρότερες ημέρες της σύγκρουσης, η οποία διαρκεί πάνω από τέσσερις εβδομάδες.

Ο στρατός ανακοίνωσε εξάλλου ότι μεταξύ των ανταρτών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς βρέθηκαν και μέλη των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν. Σύμφωνα με ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, η ταυτότητα των θυμάτων αναγνωρίστηκε από έγγραφα που βρέθηκαν στα πτώματα. Η Χεζμπολάχ έσπευσε να διαψεύσει όμως πως στις τάξεις της πολεμούν και Ιρανοί στρατιώτες.

Επίσης, το Ισραήλ έριξε για πρώτη φορά την Πέμπτη φυλλάδια στο βόρειο Λίβανο, προειδοποιώντας ότι τα φορτηγά πρέπει να μείνουν μακριά από παραθαλάσσιο δρόμπο που συνδέει το Λίβανο και τη Συρία.

Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό - Αντίποινα στο βόρειο Ισραήλ

Ρουκέτα που εκτόξευσε την Πέμπτη η Χεζμπολάχ έπληξε κατοικία στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί. Η ρουκέτα έπεσε στο χωριό Ντεΐρ αλ-Ασαντ, προκαλώντας επίσης τον τραυματισμό ενός ατόμου.

Ισραηλινό ελικόπτερο έριξε εν συνεχεία δύο πυραύλους στην οροφή κτιρίου στην κεντρική Βηρυτό, δίχως να υπάρξουν άμεσα πληροφορίες για θύματα. Στόχος αεροπορικής επιδρομής έγινε την Πέμπτη και ιστορικός φάρος στη δυτική Βηρυτό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.