ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρχισαν τα «δύσκολα» για τον Μπαμπινιώτη

12:18 - 12 Μαρ 2012 | Πολιτική
Αλλαγές στο νόμο για τα πανεπιστήμια αξιώνουν οι πρυτάνεις από τον νέο υπουργό Παιδείας.
Μεγάλα και οξυμένα προβλήματα στα Πανεπιστήμια, λόγω των περικοπών της χρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας διαπίστωσε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα.

Οι πρυτάνεις έκαναν λόγο ακόμα και για αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων, λόγω της υποχρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας την τελευταία διετία.

Οι πρυτάνεις ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη στις 16 Μαρτίου, προκειμένου να ζητήσουν αλλαγές στον νόμο για τα Πανεπιστήμια και μέτρα για να εκτονωθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στους χώρους των Πανεπιστημίων.

Την ίδια ώρα και οι πρόεδροι των ΤΕΙ απειλούν με «λουκέτο» στα Ιδρύματα αν δεν λυθούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η 69η Σύνοδος των πρυτάνεων ξεκίνησε επεισοδιακά με συμπλοκές αστυνομικών δυνάμεων και φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τον νόμο.

Στη Σύνοδο παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να βρεθούν λύσεις στα οικονομικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να υποχρηματοδοτηθεί.

Στη Σύνοδο των Ιωαννίνων εκδόθηκαν 14 ψηφίσματα που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων, τη φοιτητική μέριμνα και τις φοιτητικές εστίες, τη διαδικασία επιλογής ερευνητικού προσωπικού στα ΑΕΙ, το Ειδικό Μισθολόγιο μελών ΔΕΠ και τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη Διοικητικών Συμβουλίων.

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων ως ελάχιστο μέτρο για την ομαλή χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων των Ιδρυμάτων, η Σύνοδος ζητάει τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας ένταξης στους προϋπολογισμούς κάθε έτους των ταμειακών υπολοίπων.

Επίσης, τα υπόλοιπα του Τακτικού Προϋπολογισμού που προκύπτουν από καθυστερήσεις καταβολής των δόσεων και εγκρίσεις εμβασμάτων να μπορούν να μεταφέρονται αυτοτελώς στην επόμενη χρήση.

Τέλος, η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισημαίνει ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια κατανομής των χρηματοδοτήσεων των Ιδρυμάτων και να ρυθμιστεί από το Υπουργείο Παιδείας η δυνατότητα έγκρισης του προϋπολογισμού του έτους 2012 από τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.