ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Είναι μία νέα αρχή και για τους δυό μας"

19:55 - 19 Μαρ 2012 | Πολιτική
"Είναι μία νέα αρχή και για τους δυό μας"
Είπαν Παπανδρέου - Βενιζέλος κατά την τελετή πράδοσης παραλαβής στην Ιπποκράτους, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι μια νέα αρχή και για τους δύο μας, εύχομαι στον Βαγγέλη Βενιζέλο πολύ καλή επιτυχία. Όπως δουλέψαμε μαζί, ιδιαίτερα τους τελευταίους κρίσιμους μήνες για την ολοκλήρωση της πιο καθοριστικής φάσης, ώστε να βάλουμε την χώρα σε τροχιά σιγουριάς, ανάκαμψης και ελπίδας, έτσι πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε μια στενή συνεργασία», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντησή του, σε κλίμα αμοιβαίας συγκίνησης, με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Κινήματος, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στην Ιπποκράτους.


Θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.


Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο αγώνας που έκαναν για την οικονομία στέφθηκε με επιτυχία και ανέφερε ότι έχει κρατήσει την πιο θερμή ανάμνηση και εντύπωση από τη μεταξύ τους συνεργασία στην κυβέρνηση.


Από την πλευρά του ο κ. Παπαδήμος τον συνεχάρη για την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και είπε, μεταξύ άλλων, ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία από τη νέα του θέση.


Την αποχώρησή του από την θέση του υπουργού Οικονομικών προανήγγειλε προηγουμένως.


«Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές και είχα την ευκαιρία σήμερα το πρωί σε μια αποχαιρετιστήρια σύσκεψη της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να δώσω τις τελευταίες μου οδηγίες», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια. «Πρέπει αυτές τις εβδομάδες μέχρι και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης να είμαστε πάρα πολύ επιμελείς και επίμονοι στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού», συμπλήρωσε. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «οι πολίτες ξέρουν ότι «η χώρα χρειάζεται ισχυρή πολιτική διεύθυνση» και πως «δεν υπάρχει άλλη συγκροτημένη, ρεαλιστική και υπεύθυνη πρόταση». «Όλα τα άλλα είναι κραυγές, πιέσεις και ευχολόγια», ανέφερε.


Σε περίπου 240.000 ανθρώπους αναμένεται να ανέλθει, τελικά, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης, η οποία διέκοψε τις εργασίες της για απόψε και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα αργότερα εντός της ημέρας.


Βάσει των τελευταίων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ (ΕΚΑΠ), σχετικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου του Κινήματος, στο 96,35% των εκλογικών κέντρων που καταμετρήθηκαν, ψήφισαν 227.822, εκ των οποίων οι 221.860 τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο (ποσοστό 97,38%). Επίσης, καταμετρήθηκαν 4.592 λευκά και 1.370 άκυρα.


Τί είπαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ευ. Βενιζέλο


«Χαμογελαστό σας βλέπω», ανέφερε ο κ. Παπούλιας, απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο.


Το δικαιούμεθα, απάντησε ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «η παράταξη απέδειξε ότι υπάρχει. Πάλλεται η ψυχή της. Μας ξεπέρασε η κοινωνία. Και σας τα λέω αυτά, όχι μόνο ως ανώτατο πολιτειακό παράγοντα, αλλά ως προσωπικότητα που προέρχεστε από τα σπλάχνα της παράταξης».


Υπογράμμισε ακόμη ότι «τώρα που είμαστε στο μεταίχμιο, που ελπίζουμε να τελειώσει η δύσκολη φάση της κρίσης και να αρχίσουμε να προσεγγίζουμε ξανά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τώρα που η ελπίδα και η προοπτική φαίνεται, πρέπει να κάνουμε αυτή την τελευταία προσπάθεια όλοι μαζί».


Όπως επισήμανε, «δεν πρέπει στο διάστημα από τώρα μέχρι τις εκλογές και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης να χαλαρώσουμε, να χάσουμε δημόσια έσοδα, να μην ελέγξουμε τις δημόσιες δαπάνες, να μην προωθήσουμε τα μέτρα του νέου προγράμματος».


«Γιατί ό,τι κάνουμε λάθος σ΄αυτά τα πεδία στρέφεται τελικά εναντίον των πιο φτωχών, των πιο αδύνατων, εναντίον της μεσαίας τάξης. Όταν είμαστε συνεπείς σ΄αυτά, βοηθούμε τον πιο αδύνατο και ανασφαλή Έλληνα. Και αυτή είναι η μεγάλη μας ηθική υποχρέωση», πρόσθεσε.


Βενιζέλος: Νέα αφετηρία


Για νέα αφετηρία έκανε λόγο, από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ψηφοφορία που επικύρωσε την εκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος. «Επανιδρύθηκε σήμερα μία σχέση εμπιστοσύνης για το νέο ξεκίνημα της παράταξης» είπε ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας την εκλογική διαδικασία «επιτυχή άσκηση πολιτικής και οργανωτικής ετοιμότητας».


«Με την εντυπωσιακή για τα δεδομένα της εποχής συμμετοχής τους, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν απλά να αναδείξουν και να στηρίξουν τον νέο πρόεδρο του Κινήματος. Ήθελαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα πως το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ότι δεν έχασε την ψυχή του, πως είναι εφικτός ο στόχος μας για νίκη στις εκλογές, για πρωτιά, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να έχει τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας «συγκινητικά» τα επίπεαδα προσέλευσης.


Δεν έλειψε η αυτοκριτική: «Έχουμε, και έχω και προσωπικά, πλήρη συνείδηση των λαθών, καθυστερήσεων και παραλείψεων», καθώς και για πράγματα που, όπως είπε, «ειπώθηκαν και δεν έγιναν, και για πράγματα που έγιναν χωρίς να έχουν ειπωθεί».


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε μάλιστα: «Ξέρω πολύ καλά πόσο μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια, η πίκρα, η πίεση που υφίστανται όλες οι ελληνικές οικογένειες, όλες οι ηλικίες. Ξέρω ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας τουλάχιστον άνεργος. Ξέρω τι σημαίνει να μην υπάρχει δουλειά στο μαγαζί. Τι σημαίνει να μειώνεται η σύνταξη. Τι σημαίνει να φοβάσαι μην χάσεις την δουλειά σου σε ηλικία που είναι δύσκολη η προσαρμογή. Τι σημαίνει να νιώθει η νέα γενιά ότι έχει αδικηθεί, ότι τα πράγματα είναι γι’ αυτήν πολύ πιο δύσκολα».


Η Ελλάδα μπήκε σε μία πρωτοφανή δοκιμασία, επισήμανε ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι τώρα με τεράστιο κόπο και κόστος διαφαίνεται ελπίδα, προοπτική επανόδου και αποκατάστασης των αδικιών.


Οι πολίτες, είπε, ξέρουν πως το ΠΑΣΟΚ έδωσε ένα αγώνα εθνικής επιβίωσης και τώρα δίνει τον αγώνα για την ανάκαμψη της χώρας και την έξοδό της από την κρίση.


Ο τόπος έχει τεράστιες δυνατότητες που βρίσκονται μέσα στο μυαλό και τα χέρια των Ελλήνων, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι χρειάζεται δουλειά, σχέδιο, ενότητα, σταθερότητα, ευαισθησία και αποφασιστικότητα.


«Σήμερα είναι μία ανοιξιάτικη ημέρα ελπίδας και ανατροπής εντυπώσεων που κάποιοι συστηματικά καλλιεργούν» ανέφερε -κάνοντας μάλιστα εμφατικά λόγο για συλλογική προσπάθεια «που δεν αφήνει απ' έξω κανέναν ικανό».


«Αναλαμβάνω σήμερα την ευθύνη να ηγηθώ μιας συλλογικής προσπάθειας που δεν αφήνει απ’ έξω κανέναν, κανέναν πρόθυμο, έτοιμο και ικανό να βοηθήσει στην ριζική ανανέωση, στην αναγέννηση της παράταξης και στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της Ελλάδας» υπογράμμισε ο Ευ.Βενιζέλος.

Εξήρε το έργο του Ευ. Βενιζέλου ο Παπαδημος




Τα συγχαρητήρια του για την ειλικρινή συνεργασία που είχαν μέχρι σήμερα, απέδωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ανοίγοντας την συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο κ. Βενιζέλος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών και εξήρε το έργο που επιτέλεσε με επιτυχία, όπως είπε, σε δύσκολες συνθήκες. "Είχαμε πολύτιμη συνεργασία στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και εξαιρετική συνεργασία", τόνισε ο κ. Παπαδήμος και αναφέρθηκε με θετικά λόγια για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. "Η ελληνική οικονομία κινείται σε πιο στέρεο έδαφος και εισέρχεται σε μια νέα φάση θετικών προοπτικών", σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πώς ελήφθησαν "δύσκολες αποφάσεις με επώδυνες συνέπειες για μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Απαραίτητες, όμως, για τη σταθερότητα και τη θέση της χώρας στο ευρώ".

Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τελευταία του συμμετοχή στο υπουργικό Συμβούλιο, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παπαδήμο για τα θετικά του λόγια και πρόσθεσε: "Διαπραγματευτήκαμε σε δύσκολες συνθήκες και δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει".

Τα συγχαρητήρια του στο νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε, στην παρέμβασή του, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και υπογράμμισε πώς "είναι αμοιβαίος ο σεβασμός", για να προσθέσει: "Αυτή η κυβέρνηση αφήνει ως κληρονομιά την εθνική συνεννόηση".

«Καμία αλλαγή», λένε ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμμαχία


Τις εξαγγελίες του ευ.Βενιζέλου επέκριναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως η εκλογή του Ευ.Βενιχέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης για την πολιτική του κόμματος.


«Μέσα από το ψεύτικο περιτύλιγμα του νέου ξεκινήματος, υπάρχει το ίδιο σάπιο περιεχόμενο, η ίδια δέσμευση στα μνημόνια χρεοκοπίας, ο ίδιος στόχος εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων εις βάρος των πολλών» εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει «ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική εξόδου από την κρίση, από αυτούς που έχουν ισοπεδώσει τη χώρα, από αυτούς που έχουν ήδη δεσμευτεί για επιπλέον νέα μέτρα ανεργίας και φτώχειας».


«Οι συνήθεις διαπιστώσεις, οι μικρές δόσεις αυτοκριτικής και οι μεγαλόστομες υποσχέσεις της νέας ηγεσίας δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει στην ίδια πορεία» σχολιάζει από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμμαχία.


«Η αλλαγή ηγεσίας δεν μειώνει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του, στην οποία συμμετείχε ο κ. Βενιζέλος, για το γεγονός ότι η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της καταστροφής» καταλήγει η ΔΗΣΥΜ.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:52 - 19 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.