ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση...

20:05 - 19 Μαρ 2012 | Πολιτική
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση...
Παπαδήμος: Ανάπτυξη σε λιγότερα από δύο χρόνια
Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η κυβέρνηση Παπαδήμου, την ώρα που ο χρόνος για τις εκλογές έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα συμμετάσχει για τελευταία φορά, αφού μετά την παραίτηση του αναμένεται και η αντικατάσταση του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανοί αντικαταστάτες του θα είναι είτε ο Φίλιππος Σαχινίδης είτε ο Τάσος Γιαννίτσης.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες αναμένεται βαρύ, αφού θα ξεκινήσει κύκλο επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να τους ενημερώσει για τις εκρεμμότητες μέχρι τη διάλυση της Βουλής ενόψει των εκλογών.

Στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν τα εξής:

Ανακοινώσεις Πρωθυπουργού.
Ενέργειες που αφορούν την εφαρμογή του Οικονομικού Προγράμματος της Ελλάδος. (Εισηγητής: Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος)
Σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση – Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ». (Εισηγητής: Υπουργός Εσωτερικών κ. Α. Γιαννίτσης)
Ενημέρωση για θέματα πολιτικής Ενέργειας. (Εισηγητής: Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου)


Παπαδήμος: Ανάπτυξη σε λιγότερα από δύο χρόνια



Η σιωπηρή πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει το ευρώ, υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχεται την πιθανότητα νέας βοήθειας αν η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους της.Εμφανίστηκε διπλωματικός ως προς τις φήμες που τον θέλουν να συνεχίζει ως πρωθυπουργός. Ολόκληρη η συνέντευξη στους FT.

Την επιμονή του πως «μια μεγάλη, σιωπηρή πλειοψηφία» των Ελλήνων είναι πρόθυμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, παρά τις καθημερινές διαδηλώσεις και απεργίες, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος σε συνέντευξη του στους Financial Times.Ακόμη, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει ως πρωθυπουργός μετά από τις εκλογές εάν δεν υπήρχε επαρκής στήριξη για έναν εναλλακτικό υποψήφιο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αποφύγει μία ακόμη αναδιάρθρωση του χρέους και οι πολιτικοί της ηγέτες είναι έτοιμοι να βάλουν στην άκρη τις διαφορές και να υλοποιήσουν τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Λ. Παπαδήμος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πτωτικό οικονομικό σπιράλ της Ελλάδας θα αποδειχθεί προσωρινό: «Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε διανύσει ήδη τον μισό δρόμο που πρέπει να κάνουμε για την οικονομική ανάκαμψη, αν και η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής θα διαρκέσει περισσότερο. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να επιτευχθούν σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών», δήλωσε.

Η πεποίθηση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού έρχεται παρά τις ευρείες ανησυχίες εκτός Ελλάδας ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας καθιστά την έξοδο από την ευρωζώνη μια ορατή πιθανότητα. Παραδέχτηκε ακόμη ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περαιτέρω έξωθεν βοήθεια εάν δεν κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές μέχρι το 2015.

Παρόλα αυτά, ο κ.Παπαδήμος υποστήριξε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών μέτρων, και των επιπλέον μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, θα οδηγούσε έναν φαύλο κύκλο δημοσιονομικής λιτότητας και συρρίκνωσης της οικονομίας, «σε έναν κύκλο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αύξησης της δραστηριότητας και σε ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση».

Αναφορικά με τις εκλογές και το ενδεχόμενο υλοποίησης ή όχι των συμφωνηθέντων, ο Έλληνας υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με οποιαδήποτε κυβέρνηση.

«Αυτή είναι η βούληση της πλειονότητας των Ελλήνων και θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τα πολιτικά κόμματα», δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος. Ένα μεγάλο επίτευγμα της παρούσας κυβέρνησης ήταν άλλωστε να επιβάλλει ένα "υψηλότερο επίπεδο συναίνεσης" στην εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σχεδόν σε κάθε δημοσκόπηση εμφανίζεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών («έχω δει ακόμη και 70%-80%) υποστηρίζουν τη διατήρηση της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και αυτό υποδηλώνει ότι παρά τις θυσίες και το βραχυπρόθεσμο κόστος προσαρμογής, είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι πρέπει να γίνει ώστε η χώρα να παραμείνει στο ευρώ».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.