ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πέρασε» η τροπολογία για τη χρηματοδότηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

16:47 - 09 Απρ 2012 | Πολιτική
Με πολλές απουσίες βουλευτών από όλα τα κόμματα, 86 συνολικά, τρία «όχι» από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και δύο απουσίες με νόημα από την ΝΔ, ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Αναλυτικά, ψήφισαν 214 βουλευτές, «ναι» ψήφισαν 155 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 56 βουλευτές και «παρών» ψήφισαν 3 βουλευτές.

 


Από το ΠΑΣΟΚ, «όχι» ψήφισαν οι : Άννα Νταλάρα, Γιώργος- Ερνέστος Χαραλαμπόπουλος και Όλγα Ρενταρή - Τέντε.

Σε δήλωση που διένειμε ο κ. Χαραλαμπόπουλος τονίζει ότι «δεν έχει κανένα επιχείρημα για να υπερψηφίσει τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των κομμάτων» τη στιγμή που χιλιάδες Έλληνες αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Ανάμεσα στις απουσίες από το ΠΑΣΟΚ ως πιο «ηχηρή» καταγράφεται εκείνη του κ. Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος εξάλλου είχε προαναγγείλει ότι δεν θα μετείχε στην ψηφοφορία λόγω διαφωνίας του με την τροπολογία.

Απούσα από την ψηφοφορία ήταν και η κυρία Βάσω Παπανδρέου καθώς και ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Από την ΝΔ, αν και δεν υπήρξε βουλευτής που ψήφισε αντίθετα με το «ναι» της κομματικής γραμμής, ωστόσο ως απουσίες με νόημα καταγράφονται εκείνες των Κυριάκου Μητσοτάκη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι οποίοι είχαν προαναγγείλει επίσης ότι δεν σκοπεύουν να υπερψηφίσουν τη χρηματοδότηση των κομμάτων επειδή διαφωνούν.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αν και στην πλειοψηφία τους επίσης απουσίαζαν, ψήφισαν «παρών», ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι».

«Όχι» ψήφισαν επίσης οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς.


Υπενθυμίζεται ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία «απελευθερώνεται» ένα ποσό περίπου 30 εκ ευρώ που είναι η τελευταία δόση του 2011 και οι δύο πρώτες δόσεις του 2012 που δικαιούνται τα κόμματα ως τακτική χρηματοδότηση.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι χρήματα θα εισρεύσουν μόνο στα ταμεία των κομμάτων τα οποία ήταν κοινοβουλευτικά κόμματα και στην προηγούμενη Βουλή, ενώ τα νεοσύστατα κόμματα (Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔημΑρ, Δημοκρατική Συμμαχία και Κοινωνική Συμφωνία) δεν δικαιούνται να λάβουν ποσοστό από την κρατική χρηματοδότηση.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία αν η τροπολογία είναι συνταγματική ή όχι, ενώ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία. Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος απέρριψε το αίτημα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Γιάννης Αμοιρίδης που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάνοντας λόγο για «επονείδιστη και προκλητική τροπολογία».

Για «υποκρισία ενόψει των εκλογών» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι δεν θα ψηφίσει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού του twitter.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.