ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επόμενη μέρα της νέας κυβέρνησης

00:47 - 11 Απρ 2012 | Πολιτική
Η επόμενη μέρα της νέας κυβέρνησης
Σε φορολογικές ανατροπές θα πρέπει να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση

Μπορεί η κυβέρνηση Παπαδήμου να πήρε δύσκολες αποφάσεις για την ελληνική οικονομία μέσα σε 5 περίπου μήνες διακυβέρνησης, ωστόσο η ατζέντα που αφήνει στην επόμενη ημέρα που θα προκύψει από τις εκλογές είναι "βαριά".

Η χώρα έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε δαπάνες της τάξης 5,5% του ΑΕΠ το για το 2013-2014 -περίπου 11,5 δισ. ευρώ- στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου που θα ψηφιστεί τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε σειρά περικοπών σε όλες τις κρατικές δαπάνες.

Παράλληλα, στις μνημονιακές δεσμεύσεις οι οποίες μάλιστα έχουν καθυστερήσει βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, θα πρέπει να είναι στις πρώτες σειρές της ατζέντας για την επόμενη της ορκομωσίας.
 
Πιο συγκεκριμένα, εως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να συσταθούν υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων και α ενισχυθεί ο ρόλος της αρχής του ξεπλύματος χρήματος. Βελτίωση συστήματος για την προστασία όσων καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς στη φορολογική διοίκηση και εισαγωγή διαδικασιών για την εναλλαγή διευθυντών. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της διαφθοράς.

Παράλληλα, θα πρέπει να αποφασιστεί το κλείσιμο 200 εφοριών έως τον Δεκέμβριο. Εως το τέλος Μαρτίου θα τεθούν στόχοι στις εφορίες σε σχέση με τις κύριες δραστηριότητες όπου συμπεριλαμβάνονται οι έλεγχοι, η επίλυση διαφορών, η κατάθεση και στόχοι επίδοσης για τους διευθυντές βάσει των οποίων θα αξιολογούνται. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθούν της αρχής ελέγχου των μεγάλων φορολογουμένων.

Εως τον Σεπτέμβριο 2012 θα διοριστεί επικεφαλής της διοίκησης εσόδων ένα εξωτερικό άτομο με άψογα αξιολογικά στοιχεία φορολογικής συμμόρφωσης και σημαντική εμπειρία σε φορολογικά θέματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.