ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές: Εντείνεται το σκηνικό έντασης

02:02 - 18 Απρ 2012 | Πολιτική
Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θέτουν ως κύριο στόχο τους τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους.

Ο μεν Πρόεδρος της ΝΔ κινδυνεύει να πάρει κάτω από το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία της παράταξης που έλαβε ο Κώστας Καραμανλής το 2009, ο δε νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να αγγίξει το 20%, ποσοστό που θεωρείται το μίνιμουμ ώστε να μην εισέλθει ο χώρος του σε μη αντιστρέψιμες καταστάσεις.

 

Είναι δε χαρακτηριστικό πως υπό τις παρούσες συνθήκες κινδυνεύουν να μην συγκεντρώσουν από κοινού το 51%, ποσοστό που τους «νομιμοποιεί» πολιτικά να συγκροτήσουν συγκυβέρνηση την επομένη της κάλπης.

 

Οι δυο αρχηγοί  έθεσαν σκληρά διλήμματα κυβερνησιμότητας, αλλά και ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, διλήμματα, ωστόσο, που μέχρι σήμερα μάλλον δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πείθουν ότι δύνανται να διασφαλίσουν είτε την αποτελεσματική διακυβέρνηση, είτε την παραμονή στο ευρώ χωρίς την χρεοκοπία των πολιτών. 

Η πόλωση, άλλωστε, που επιλέγουν ως τρόπο αντιπαράθεσης Συγγρού και Ιπποκράτους κινδυνεύει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, αφού και πειστικοί δεν γίνονται καθώς μέχρι σήμερα ουσιαστικά συγκυβερνούν, αλλά και την επομένη των εκλογών ίσως κληθούν εκ νέου να συγκυβερνήσουν.

 

Το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου θα ζημιώσει προφανώς περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, συμβάλλει στη συνολικότερη απαξίωση της πολιτικής τάξης της χώρας, αν και «βοηθά» στο να μην συζητηθεί η πραγματική ατζέντα της επόμενης μέρας, με τα πολύ οδυνηρά μέτρα που περιμένουν τους Έλληνες πολίτες - και μάλιστα, με αβέβαιααποτελέσματα αφού κανείς δεν αποκλείει το να χρειαστεί και τρίτο Μνημόνιο.

 

Προτάσεις για στήριξη των ανέργων


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος του για την κοινωνική πολιτική, μίλησε για αύξηση των πόρων του ΕΣΠΑ και 150 εκατ. ευρώ επιπλέον που διεκδικούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

 

Αναφερόμενος ο ίδιος στους πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα φτώχειας δεσμεύθηκε για καθολική υγειονομική προστασία για κάθε πολίτη. «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς προστασίας» υποστήριξε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δικτύων κοινωνικής προστασίας και προαναγγέλλοντας νέο πρόγραμμα εμφανώς βελτιωμένο από το προηγούμενο για βοήθεια στο σπίτι.

 

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για περίπου 6.500 νέες θέσεις εργασίας υπέρ της ενίσχυσης του κοινωνικού δικτύου για καθολική και υγειονομική προστασία. Προανήγγειλε επίσης επέκταση της ρύθμισης χρεών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για ατομικές επιχειρήσεις με οφειλές έως 25.000 ευρώ. 

 

Επίσης, επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά κάνοντας λόγο για προχειρότητα και παλαιοκομματική προσέγγιση, αφού όπως είπε με βάση τις φοροελαφρύνσεις που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τα επιπρόσθετα μέτρα τον Ιούνιο δεν θα ήταν 11,4 δισ. αλλά 20 δισ. ευρώ.

 

Έτοιμα τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ


Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες το απόγευμα οι λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ. Τα ψηφοδέλτια δεν είναι ακόμα 100% έτοιμα, μιας και απομένει η ανακοίνωση των ονομάτων για το Επικρατείας. Από τη Συγγρού λένε ότι δεν έχει κλείσει ακόμα το ποιοι θα είναι στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, αλλά είναι βέβαιο πως μεταξύ των ονομάτων θα είναι αυτά του Γιάννη Μιχελάκη και του συμβούλου του κ. Σαμαρά, Χρύσανθου Λαζαρίδη.

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ, ζήτησε για ακόμη μια φορά «καθαρή εντολή για να κυβερνήσει με λυμένα χέρια», τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα. «Όχι να διαπραγματευόμαστε κάθε στιγμή, σε κάθε βήμα, με εκείνους που μας έβαλαν στην κρίση.

 

Ζητάμε καθαρή εντολή για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμά μας», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα συκοφαντήθηκε το τελευταίο διάστημα, δώστε μας την δύναμη να αλλάξουμε την Ελλάδα, η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:38 - 18 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.