ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξι και σήμερα για τις κρισιμότερες εκλογές της Μεταπολίτευσης

00:13 - 30 Απρ 2012 | Πολιτική
Έξι και σήμερα για τις κρισιμότερες εκλογές της Μεταπολίτευσης
Οι εκλογές απέχουν λιγότερο από μια εβδομάδα και όλα τα πολιτικά κόμματα ανεβάζουν τους τόνους.

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους αλλά και να συσπειρώσουν τους δικούς τους ψηφοφόρους, όλα τα κόμματα προσπάθησαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε να υπενθυμίσουν -σε περίπτωση που κάποιος το έχει ξεχάσει...- ότι η κάλπη πλησιάζει με γοργό ρυθμό.

 

Είτε με περιοδείες είτε με κεντρικές προεκλογικές ομιλίες και διακαναλικές συνεντεύξεις όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν το στίγμα των κομμάτων τους εν όψει της 6ης Μαΐου.

 

Επίθεση κατά πάντων από τον Βενιζέλο

 

Επαχερχόμενος στην προεκλογική στρατηγική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε για ακόμη μια φορά πως στόχος του κόμματος του είναι η νίκη στις εκλογές, έκανε εκ νέου επίθεση προς τη ΝΔ και προσωπικά κατά του Αντώνη Σαμαρά, ενώ με τη ρητορική του κατηγόρησε ξανά την Αριστερά.

 

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ., ότι δεν κάνει καμιά αυτοκριτική και του καταλόγισε «σιωπή των αμνών ή των πονηρών πολιτευτών», επειδή δεν τοποθετείται απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο το 2015.

Επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κατάλαβε ότι δεν μπορεί να κάνει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου γι' αυτό του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, ως αντιπροέδρου της κυβέρνηση και υπουργού Οικονομικών, και στη συνέχεια «κρύφτηκε» πίσω από τον κ. Βενιζέλο.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να διαλέξουν ή την οριστική έξοδο από την κρίση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ ή τον τυχοδιωκτισμό. «Κανείς δεν μπορεί να καταφέρει μόνος του και ο λαός μας λέει επιτακτικά να συμπορευθούμε σε μια πορεία δύσκολη και ασφαλή, με προοδευτικό, με κεντροαριστερό πρόσημο, και όχι στο πουθενά», σημείωσε.

Χαρακτήρισε «ντεμοντέ» την εμμονή του κ. Σαμαρά σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και αναγκαστική δική του πρωθυπουργία και ο ίδιος επέμεινε στο τρίπτυχο «δεσμευόμαστε-εγγυόμαστε-μπορούμε».


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και την κατηγόρησε για «πολιτικό μικρομεγαλισμό και παιγνίδι με τη φωτιά στις πλάτες των Ελλήνων». «Θέλει σώνει και καλά να κυβερνήσει τώρα, θέλει να γίνει πρωθυπουργός και αυτός», είπε και παρατήρησε:

«Μάλιστα συμπεριλαμβάνει στην κυβέρνηση του και πολιτικές δυνάμεις που απορρίπτουν με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε συνεργασία (ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ). Ποιοι απομένουν; Τα νέα σχήματα της υπερσυντηρητικής δεξιάς; Ο κ. Καμμένος, ο κ. Καρατζαφέρης δεν έχει τοποθετηθεί, έχει την εμπειρία της συνεργασίας, είναι πολύ προσεκτικός. Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι η διερευνητική εντολή σημαίνει την παίρνω και φεύγω, την κάνω ότι θέλω, ότι μπορώ να πάω στη Βουλή μετά να σχηματίσω κυβέρνηση και να διεκδικώ ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία στη Βουλή. Ευτυχώς στην Ελλάδα είχαμε τον Χαρίλαο Τρικούπη και την αρχή της δεδηλωμένης, με το «τις πταίει».

 

Δεν το έχει μάθει, δεν το έχει ακούσει; Πρώτα διαμορφώνεται η δεδηλωμένη πλειοψηφία και μετά μετατρέπεται μια εντολή σε οριστική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Τι εμπόριο ψευδαισθήσεων είναι αυτό, περί άλλης εναλλακτικής λύσης; Τι πολιτικός μικρομεγαλισμός, τι παιγνίδι με τη φωτιά στις πλάτες των Ελλήνων, χωρίς σεβασμό στον πόνο, την αγωνία, τις θυσίες; Ε, όχι πια, φτάνει. Η λογική, η αλήθεια θα επικρατήσουν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική και στη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι θέλει επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις, όπως και ο κ. Σαμαράς.

 

 

Σαμαράς: Όλοι τους και μόνοι μας...

 

Σε μια προσπάθεια να τονίσει τη θέση της Συγγρού για πίστη στην αυτοδύναμη νίκη την ερχόμενη Κυριακή, ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να στοχοποιήσει όλα τα κόμματα με τη λογική πως «κανένας δεν προσφέρει δυνατή λύση εκτός από τη ΝΔ».

 

Ο Κ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι παλεύει όχι για να νικήσει αλλά για να πείσει και δεν διαθέτει σχέδιο. «Ακούσαμε χθες το Οικονομικό Πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου. Κρυφό το είχε. Οκτώ μέρες πριν τις εκλογές το ανακοίνωσε… Και τι περιλαμβάνει;

 

Όσα δεν έκαναν επί δυόμιση χρόνια. Ξαφνικά υπόσχονται τα αντίθετα απ’ ό,τι έκαναν επί δυόμιση χρόνια. Και ακόμα χειρότερα: τώρα υπόσχονται, όσα αποδοκίμαζαν όταν τα λέγαμε εμείς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Επιπλέον άφησε αιχμές για όσους προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της ΝΔ προς την αυτοδυναμία. «Αλλά μέσα στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί ακόμα, που προσπαθούν να κόψουν το δρόμο της ΝΔ,προσπαθούν να εμποδίσουν την ισχυρή εντολή που ζητάμε για να τα αλλάξουμε όλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες με αφορμή τα σενάρια για συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων. «Κόμματα που δεν είναι αριστερά, αλλά επίσημα μας είπαν ότι τα βρήκαν για να κυβερνήσουν με την Αριστερά. Κόμματα που δεν είναι ΠΑΣΟΚ αλλά παίζουν το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ, για να πέσει το ΠΑΣΟΚ στα μαλακά. Για νά ΄χει το ΠΑΣΟΚ πολιτική ασυλία για όσα έκανε. Τσίπρας και Καμμένος μαζί, του δίνουν φιλί ζωής. Νέα και παλιά κόμματα, είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα, φτάνει να μη πάρει ισχυρή εντολή η δική μας παράταξη» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην Χρυσή Αυγή και έκανε λόγο για «κούφιο» πατριωτισμό. «Όσοι πουλάνε κούφιο πατριωτισμό χαιρετάνε ναζιστικά, δεν αγαπούν την πατρίδα. Ψαρεύουν στα θολά νερά. Όσοι φορούν ναζιστικά σύμβολα, όσοι θαυμάζουν τους ναζί, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Δεν είναι πατριώτες. Είναι εχθροί της πατρίδας».

 

 

Συνεχίζεται οι κόντρες στο χώρο της Αριστεράς

 

Στη διακαναλική συνέντευξη του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Κυριακής, ο επικεφαλής του Αλέξης Τσίπρας κάλεσε για ακόμη μια φορά ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ να συμπαραταχθούν με το κόμμα του.

Ο κ Τσίπρας άσκησε κριτική στην Αλέκα Παπαρήγα λέγοντας ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη συλλογιστική της. Είπε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου αλλά μόνο ζήτημα ακύρωσής του και κατάργησης της δανειακής σύμβασης. «Η κόλαση δεν διαπραγματεύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Σκληρή απάντηση από το ΚΚΕ


Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Περισσός για την πρόταση Τσίπρα. «Για να καλύψει τις κωλοτούμπες της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση που ονειρεύεται, είχε το θράσος να διαστρεβλώσει ακόμα και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ που ξεκάθαρα ορίζει συμμετοχή του ΚΚΕ μόνο σε κυβέρνηση που παλεύει ενάντια στα μονοπώλια και για αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Με τον λάτρη της ΕΕ, ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ το χωρίζει χάσμα στο σήμερα και όχι μόνο στο μέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, το ΚΚΕ κάνει ακόμη λόγο για καιροσκοπισμό και αλαζονεία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κρύβεται με τίποτα και προσθέτει πως «οι ριζοσπάστες αριστεροί, οι προοδευτικοί, όλοι αυτοί που θέλουν ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του στην ΕΕ και την πλουτοκρατία, οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους» τονίζετα στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

 

 

ΔΗΜΑΡ: Αλλόκοτη η πρόταση Τσίπρα

 

Στην κεντρική προεκλογική ομιλία του στην πλατεία Κοντζιά, ο Φώτης Κουβέλης στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, διερωτώμενος «γιατί να εμπιστευθούν οι πολίτες κάποιον που μέχρι χθες υποστήριζε την επιστροφή στη δραχμή και τώρα ανακάλυψε μια αλλόκοτη ‘αριστερή’ κυβέρνηση με πρωθυπουργό την κα Παπαρήγα και την στήριξη του Πάνου Καμμένου;».

«Ξέρετε εσείς πολλές κυβερνήσεις της Αριστεράς που να ζητάνε στήριξη από τον Πάνο Καμένο; Στην αρχή νομίζαμε ότι πρόκειται για κακόγουστο αστείο ή για ένα λάθος. Δεν είναι όμως έτσι. Επιμένουν σε αυτό. Στη βάση αυτής της απίθανης πρότασης βρίσκεται όχι η ανάγκη για ενότητα της Αριστεράς, αλλά για μια αντιμνημονιακή ενότητα χωρίς όρια, από την άκρα αριστερά ως την άκρα δεξιά» είπε και χαρακτήρισε την πρόταση αυτή του κ. Τσίπρα «δώρο στις δυνάμεις του δικομματισμού».

 

 

ΛΑ.Ο.Σ: «Αβραμόπουλος για πρωθυπουργός»

 

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης απορρίπτει τους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο για την Πρωθυπουργία και προτείνει τον Δ. Αβραμόπουλο

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σε συνέντευξη του στο «Αχελώος TV» υποστήριξε ότι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν αποτελούν επιλογή για την θέση του πρωθυπουργού σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας ενώ στο ίδιο θέμα εντύπωση προκάλεσε η αναφορά στο πρόσωπο του Δημήτρη αβραμόπουλου λέγοντας ότι είναι πρόσωπο που έχουν λογική οι απόψεις του.

 

 

Καμμένος: Στη Βουλή θα φανούν οι μετεκλογικές συνεργασίες

 

Από τα Δωδεκάνησα όπου περιοδεύει, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε ότι οι , από την στιγμή που θα πάρουν διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα καταθέσουν το πρόγραμμά τους στη Βουλή και «θα ζητήσουμε από τους Έλληνες βουλευτές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, την ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαι βέβαιος ότι θα την έχουμε»

 

Επίθεση Μπακογιάννη σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

 

Από την Κρήτη, η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥΜ. τόνισε πως «το πελατειακό κράτος πρέπει να τελειώσει». Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι στις 6 Μαΐου δεν κρίνεται μόνο η κυβέρνηση της χώρας. Κρίνεται το μέλλον των νεότερων Ελλήνων. Κρίνονται οι θυσίες των παλαιότερων. Κρίνεται το όραμα τριών γενιών Ελλήνων που αγωνίστηκαν και κόπιασαν για να δουν την Ελλάδα ισότιμη στην Ευρώπη».
Παράλληλα έστρεψε τα βέλη της κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κάνοντας λόγω για τους δυο «αδιόρθωτους».

«Την ίδια στιγμή, η ελληνική πολιτική τάξη ζει στον κόσμο της. Το ΠΑΣΟΚ επί χρόνια υπονόμευσε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού της ελληνικής οικονομίας. Γιγάντωσε το κράτος. Εξέθρεψε πελατειακά φαινόμενα. Απενοχοποίησε τη διαφθορά. Κατασυκοφάντησε λέξεις όπως η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, ο ανταγωνισμός».

 

Για το κόμμα του κ. Σαμαρά, η κυρία Μπακογιάννη σχολίασε «Η σημερινή Νέα Δημοκρατία θυμίζει καρικατούρα της πάλαι ποτέ μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Διοικείται από μια μικρή κλειστή παρέα, που προτάσσει τις δικές της εμμονές από το καλό της χώρας. Έχει μηδενική αξιοπιστία στο εξωτερικό. Ακόμα και σήμερα, τάζει λαγούς με πετραχήλια, σαν να μην έχει αντιληφθεί που βρίσκεται.»

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:56 - 30 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.