ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρβιτσιώτης: «Ο Υπουργός Οικονομικών και η οικονομική πολιτική, πρέπει να έχουν διακομματική στήριξη»

23:59 - 30 Απρ 2012 | Πολιτική
Βαρβιτσιώτης: «Ο Υπουργός Οικονομικών και η οικονομική πολιτική, πρέπει να έχουν διακομματική στήριξη»
Με αποκλειστική του συνέντευξη στο «R», ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τονίζει πως η ΝΔ θα πρέπει να επιδιώξει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 6ης Μαΐου, χωρίς ωστόσο να τάσσεται ρητά κατά μιας συνεργασίας η όποια ωστόσο θα πρέπει να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (πάνω δηλαδή από 50%).

Μιλώντας στον Αλέξανδρο Βέλμαχο, ο κ. Βαρβιτσιώτης επιμένει ότι «η πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ μας έφερε στη σημερινή κατάσταση».

 

Για το ενδεχόμενο συμμετοχής τεχνοκρατών σε επόμενα κυβερνητικά σχήματα, ο βουλευτής της ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί πρόσωπο εκτός πολιτικής για την πρωθυπουργία, ενώ τόνισε πως «πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική μορφή διακυβέρνησης της Ελλάδας απ’ αυτή που ξέρουμε σήμερα».

 

Το κείμενο της συνέντευξής  του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έχει ως εξής:

 

·         Κατά τη γνώμη σας, είναι, σε μια τέτοια περίοδο ύφεσης, ρεαλιστικό το να μιλά ο κ. Σαμαράς για επαναφορά των συντάξεων σε επίπεδα περασμένων χρόνων;

 

Πρώτα απ΄όλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Για να πετύχουμε μείωση του ελλείμματος και του χρέους, στα οποία είμαστε βαθιά προσηλωμένοι, πρέπει να υπάρξει Ανάκαμψη, το ταχύτερο. Εμείς είπαμε ότι πρέπει να διορθωθούν ορισμένες ακραίες αδικίες για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Και είναι ακραία αδικία η περικοπή των χαμηλών συντάξεων και των πολυτεχνικών επιδομάτων. Για να διαφυλάξουμε την κοινωνική Συνοχή. Κανένα πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται, αν διαλυθεί η κοινωνική Συνοχή. Οι δανειστές μας έχουν αποδεχθεί ότι, εφ’ όσον δεν θίγονται οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αν υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα μπορούμε να το κάνουμε.

·         Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας μετά από την 6η Μαΐου με άλλα κόμματα της Δεξιάς, π.χ ΔΗ.ΣΥΜ, από τη στιγμή που φαίνεται πολύ δύσκολο να πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ;

Για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή Κυβέρνηση. Και αυτό το λέω σκεπτόμενος με  αίσθημα ευθύνης και όχι οποιασδήποτε μορφής εξουσιομανίας. Το έχω ξαναφέρει. Είμαι υπέρ μίας μεγάλης και ενωμένης Κεντροδεξιάς. Κάποιοι όμως προτίμησαν να ακολουθήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες σε άλλους σχηματισμούς ενώ κάποιοι άλλοι ακόμη και τώρα δημαγωγούν, εκμεταλλεύονται την απογοήτευση της κοινωνίας και φαντασιώνονται την Ελλάδα ως χώρα του Τρίτου Κόσμου. 

·         Πως βλέπετε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνητικού σχήματος μετά από μια σύμπραξη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ;

Κοιτάξτε, δεν είναι το ζητούμενο μας να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ το οποίο απέτυχε σε όλους τους στόχους που έθεσε κατά τη διακυβέρνηση του. Πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει; Σε κάθε περίπτωση μια κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει απαρεγκλίτως να εκφράζει το μισό και πλέον του εκλογικού σώματος και φυσικά να υπάρχει σύγκλιση στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. 

·         Σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν καταστεί δυνατή η δημιουργία κυβέρνησης, τάσσεστε υπέρ του να στηθούν νέες κάλπες ή να παραμείνει η τρέχουσα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά;

 

 

Το Σύνταγμα μας δίνει την απάντηση. Σε περίπτωση που δεν σχηματισθεί κυβέρνηση μετά από το γύρο των διερευνητικών εντολών που ορίζει το Σύνταγμα, προκηρύσσονται νέες εκλογές. Για να μην προτρέχουμε όμως, πιστεύω ακράδαντα ότι ο πολίτης πριν ψηφίσει θα σκεφθεί σοβαρά για το ισχυρό διακύβευμα των εκλογών που είναι Ελλάδα της δημιουργίας και της Ευρώπης  ή Ελλάδα της κατάθλιψης και της Δραχμής.

·         Μπορεί να επαναληφθεί το ενδεχόμενο να οριστεί κάποιος τεχνοκράτης στη θέση του πρωθυπουργού;

 

Η δημοκρατία μας πρέπει να ισχυροποιηθεί και όχι να αποδυναμωθεί. Καλοί οι τεχνοκράτες αλλά θεωρώ ότι αυτομάτως δημιουργείται ένα δημοκρατικό έλλειμμα. Η θέση του πρωθυπουργού έχει βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά. Πρέπει ο πρωθυπουργός να λογοδοτεί απευθείας στον λαό και να κρίνεται από τον λαό στην κορυφαία έκφραση της δημοκρατίας, που είναι οι εκλογές.

·         Θα είναι καλύτερο ο επόμενος υπουργός Οικονομικών να είναι εκλεγμένος με τη ΝΔ ή να είναι κάποιος εξωκοινοβουλευτικός παράγοντας που θα ορίσει ο κ. Σαμαράς;

 

Αρχικά θέλω να τονίσω ότι το σύστημα διακυβέρνησης του τόπου μας χρειάζεται πραγματικές τομές. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγω την θέση του υπουργού οικονομικών, η οποία πρέπει να έχει τη διακομματική στήριξη, ώστε να φύγουμε από τις παραδοσιακές λογικές του παρελθόντος. Τι είχαμε μέχρι σήμερα; Συχνές αλλαγές υπουργών οικονομικών και ανατροπή του όποιου σχεδιασμού του προηγούμενου. Κρίνω αναγκαίο να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός οικονομικής πολιτικής, ο οποίος θα τύχει διακομματικής στήριξης και ευρείας κοινωνικής συναίνεσης. Η πατρίδα μας για να επιστρέψει στην ανάπτυξη πρέπει να κυβερνηθεί διαφορετικά απ΄ ότι μέχρι σήμερα.

 

 

 

·         Πιστεύετε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες απομακρύνονται από τη λογική της λιτότητας και στρέφονται προς αναπτυξιακά μοντέλα που ορίζουν πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική;

 

Γεγονός είναι πάντως ότι αυτή η συζήτηση άνοιξε και μάλιστα για τα καλά. Ήδη οι ευρωπαϊκές ελίτ ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι το εκρηκτικό κοκτέιλ των μνημονίων οδηγεί σε αδιέξοδο και ότι χρειάζονται πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης,δικαιώνοντας ουσιαστικά τη Νέα Δημοκρατία που είχε θέσει εξαρχής αυτό το ζητούμενο στις συζητήσεις της με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:40 - 01 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.