ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το επικρατέστερο σενάριο για τη Δευτέρα

00:50 - 04 Μαϊ 2012 | Πολιτική
Το επικρατέστερο σενάριο για τη Δευτέρα
Αμιγής κυβέρνηση της ΝΔ με ψήφο ανοχής από το ΠΑΣΟΚ

Τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα των εκλογών που συζητώνται στα επιτελεία των κομμάτων είναι πάρα πολλά, και οι λύσεις που θα προκριθούν είναι βέβαιο ότι θα εξαρτηθούν από τα τελικά ποσοστά που θα λάβουν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα. Αυτή τη στιγμή, πάντως, και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ η ανησυχία είναι πολύ έντονη, καθώς οι εκτιμήσεις και των δυο πλευρών για τα ποσοστά τους δεν είναι καθόλου αισιόδοξες.

 

Έτσι, κάτω απ’ αυτό το πρίσμα και υπό την προϋπόθεση ότι τα δυο αυτά κόμματα δεν θα καταφέρουν να επαναπατρίσουν μεγάλο μέρος από το – αρκετά ψηλό ακόμη – κομμάτι των αναποφάσιστων, το επικρατέστερο σενάριο για την 7η Μαϊου είναι να σχηματισθεί μια αμιγής κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα στηριχθεί σε ψήφο ανοχής του ΠΑΣΟΚ.  Ο κ. Βενιζέλος και το επιτελείο του δεν κρύβουν ότι αυτό θα ήταν μια λύση και συνεπώς θα έδιναν ψηφο ανοχής σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σαμαρά και μέλη αποκλειστικά από τον χώρο της Ν.Δ.  Ήδη έγινε σαφές ότι και ο κ. Σαμαράς δεν θα ήταν αντίθετος σε μια τέτοια εξέλιξη.

 

Φυσικά δεν μπορεί να αποκλεισθεί και το ενδεχόμενο μιάς, υπό τον κ. Σαμαρα,  κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ - με την συμμετοχή δηλαδή στο υπουργικό συμβούλιο στελεχών και από τις δύο πλευρές. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, όπως υπογραμμίζουν πολιτικοί αναλυτές, αν η διαφορά στα ποσοστά των δυο αυτών κομμάτων δεν είναι μεγάλη. Αν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι χαμηλό, η Ιπποκράτους διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει με δικά της στελέχη στα υπουργικά έδρανα.

 

Μέσα σε κλίμα μειωμένων προσδοκιών (και χωρίς να διαφαίνεται ότι έχουν κάποιους «κρυφούς άσους» για την τελευταία στιγμή) τα επιτελεία των δύο πλευρών ρίχνονται στην μάχη των τελευταίων ωρών της προεκλογικής αντιπαράθεσης (η οποία τερματίζεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο).

 

-        Στο ΠΑΣΟΚ δίνουν μεγάλη έμφαση στην τελική προεκλογική συγκέντρωση που θα γίνει Παρασκευή στις 8 μμ στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Θεωρούν ότι πολλά θα κριθούν από την επιτυχία ή μη της συγκέντρωσης αυτής για την συσπείρωση  ενός τμήματος των παλιών ψηφοφόρων του άλλοτε κραταιού «κινήματος». Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Βενιζέλου ότι «η συγκέντρωση στο Σύνταγμα θα είναι η συμβολική επιστροφή του ΠΑΣΟΚ».

 

 

-         Στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Σαμαράς – έχοντας τη συνεχή στήριξη του κ. Καραμανλή – στρέφεται πρωτίστως στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους της παράταξης, οι οποίοι φλερτάρουν με τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. και ανεβάζει την πατριωτική συνθηματολογία του. Επίσης γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί το ηγετικό προφίλ του κ.  Σαμαρά και η αποφασιστικότητά του για την πάταξη της εγκληματικότητας  και την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:26 - 04 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.