ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία

11:46 - 05 Μαϊ 2012 | Πολιτική
Στην τελική ευθεία
Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να οργανώσουν κάποιες κινήσεις της τελευταίας στιγμής, με στόχο να περιορίσουν την επερχόμενη - την μεγαλύτερη, τις τελευταίες δεκαετίες - ήττα του δικομματικού συστήματος.

Λίγες ώρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση, οι εκτιμήσεις τους για το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι απαισιόδοξες. Μπορεί  τα δυο κόμματα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά ο στόχος τους να ξεπεράσει το άθροισμα των ποσοστών τους το 50%, μοιάζει πάρα πολύ δύσκολος. Όσο για αυτοδυναμία της ΝΔ είναι ακόμη πιο αμομακρυσμένο ενδεχόμενο.

 

Ο στόχος προσέλκυσης των αναποφάσιστων της τελευταίας στιγμής δεν αποφέρει πολλά, γιατί στις φετινές εκλογές, στην πλειονότητά τους οι αναποφάσιστοι δεν είναι απαραιτήτως εκείνοι που κινούνται ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Συνεπώς μπορεί να φηφίσουν και κάτι άλλο, δεξιότερα της ΝΔ ή αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ.

 

Μια άλλη σοβαρή εκτίμηση είναι ότι στους αγανακτισμένους πολίτες πέρασε η βεβαιότητα ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εν τέλει «θα τα βρούν», θα σχηματίσουν κυβέρνηση και έτσι μπορεί «εκ του ασφαλούς» οι ψηφοφόροι να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους στα δυο αυτά κόμματα που κυβέρνησαν επί 35 χρόνια τη χώρα.

 

Στην ομιλία του της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος προσπάθησε να αλλάξει αυτή την εντύπωση, λέγοντας ότι το κόμμα του δεν είναι δεδομένο και ότι δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός – υπονοώντας ότι δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση Σαμαρά ή ότι θα την στηρίξει με ψήφο ανοχής.

 

Στο σκηνικό έχει αποκτήσει έναν σημαντικό ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ, οι επιτελείς του οποίου έκαναν τους τελευταίους μήνες πολλές προσπάθειες να αποσυνδέσουν το κόμμα τους από τους κουκουλοφόρους, τους «μπαχαλάκηδες» και από την εμπλοκή με τους λαθρομετανάστες και με ιστορίες τύπου «Υπατία». Γενικώς να χειριστούν τα θέματα πιο προσεκτικά, καθώς η δυναμική ανόδου που έχουν, τους φέρνει πιο κοντά σε μια πιο υπεύθυνη πολιτική. 

 

Εκτιμήσεις αναλυτών φέρουν το κόμμα αυτό να βρίσκεται από πλευράς ποσοστών αρκετά κοντά στο ΠΑΣΟΚ.

 

Τέλος, την Παρασκευή υπήρξε σχεδόν άμεση ανάμιξη στο θέμα των ελληνικών εκλογών, ξένων παραγόντων όπως είναι ο κ. Σόιμπλε, το ΔΝΤ και το IIF, που διεμήνυσαν ότι θα επιθυμούσαν μια σταθερή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΒΔ. Κάτι ανάλογο δήλωσε και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.